frokensotblogg.se

i huvudet på froken_sot.

Det här med kost

Kategori: Allmänt

 
 
Våren är här! Vi har öppet hav nu. Wohoo! Det var galet vackert igår när vi kvällsbadade.
 

Vi pratar mycket om kost nu. Hemma. På jobbet. Det är säkert dötråkigt för dom som inte är så intresserade. Vi är olika. Och det är okej. Men eftersom jag nu både tycker det är spännande och roligt, så tänkte jag skriva lite om min nya kostväg. Jag har i och för sig alltid ätit bra. När många av mina universitetskompisar levde på nudlar, lagade jag i princip alltid middag hemma med mycket grönt. Jag har nu tagit det några steg längre. Jag äter till största delen vegetarisk mat. Jag har även dragit ner på mejeriprodukter rejält. Det finns så många och goda växtbaserade alternativ, så why not? Då och då äter jag fågel, fisk och kött. Jag har alltså inte uteslutit någon mat, men jag äter helst mat som är närings- och fiberrik. Det är basen. Varje dag. And I love it! 

Fan vad jobbigt, kanske ni tänker? Vad tråkigt. Fast jag tycker inte det. Första tiden behövde jag tänka till en del. Det medger jag. För när det kommer till matlagning går vi så mycket på rutin. Det tar ett tag innan det nya tänket kring vad jag lagar för mat och till viss del även hur jag tillagar känns naturligt och går som på räls. Så är det. Men när man väl tagit sig igenom det nya tänket och de nya rutinerna är det inte svårare eller mer komplicerat än vad det var tidigare. Det är många som frågar varför. Jo, därför att jag mår så mycket bättre av närings- och fiberrik mat. Det enda som forskarna verkar vara överens om vad gäller kost är att det är väldigt bra för oss (både fysiskt och mentalt) att äta mycket grönsaker. Minst 500 gram per dag (Lisvsmedelsverkets rekommendation). Och många läkare och kostrådgivare rekommenderar långt över det. Kanske minst det dubbla ytterligare. Ännu mer. Dom är också överens om att vad vi stoppar i oss för mat påverkar risken för att drabbas av alzheimer, cancer och andra sjukdomar och hur länge vi lever. 

Jag har en megafördel. Jag älskar grönsaker. Jag tycker det är supergott. Det är ingen uppoffring. Det är inte ett straff. 

För många är träning en självklar del av vardagen. När vi väl kommit igång, så känner dom flesta av oss att vi mår så himla bra när vi tränar. Både i kropp och själ. När vi har fått in en bra rutin för träningen, så löper det ofta bara på. Vi funderar inte så mycket på varför eller hur? Jag tror det är samma sak med kosten. För mig var det samma aha-upplevelse. Det känns naturligt att äta mat som jag känner och vet är bra för mig. Jag funderar inte längre på varför. Hur länge. Det är en bra grej i min vardag bara. Som jag mår bra av. Som dessutom är väldigt bra för miljön. Ps. Och Daniel är glad att han kan äta mycket mat utan att det märks. Det gäller att fokusera på det som funkar, right? Ds.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: