frokensotblogg.se

i huvudet på froken_sot.

Fynd på vinden

Kategori: Allmänt

 
 
Min man var igår uppe och kröp på vinden i nya huset på Sälsten. Han hittade en bitsocker- och äppellåda med böcker, dags- (bl.a. Hernösands-Posten från 1898) och veckotidningar, kartor (från 1880-talet och framåt) och ett litet magiskt brev. Brevet var ställt till Reservlöjtnant i Kungliga Flottan, K.B. Ekman, och eftersänt till adressen Sälsten Hernösand. Brevet var poststämplat i Göteborg den 30 oktober 1925. Med ett femöres frimärke med ett lejon som motiv. Okej. Bara det känns lite kul. Ett brev till husets andra generation ägare. Namn och yrke. En hälsning från en annan tid. Hej hej. Sedan öppnar min man brevet. Och då får han en smärre chock och en förhöjd puls. Inuti finns ett brev från PRYTZ' THÉIMPORT AB. Prytz erbjuder aromatiskt, färskt, stimulerande verkligen gott te. Enligt prislistan "fullkomligt fri från främmande beståndsdelar". (Det verkar som att PRYTZ' THÉIMPORT AB var före sin tid). Och inte bara te erbjuds utan ren närande cacao. Tio kronor kilot. Ha! Helt otroligt. Att husets ägare fått detta för cirka 90 år sedan. Från en Prytzare. Att husets ägare behållt och stoppat undan detta på vinden. För att bli hittat nu en bra bit in i nästa sekel. Av en Prytzare. Även om det verkar komma från en annan Prytz-familj, så är det ändå ett rätt så fantastiskt sammanträffande. Kanske ett tecken på att det var meningen att huset skulle bli vårt. Ett tecken på att vi borde börja importera och sälja te? Jag vet inte. Men himla roligt är det iallafall. Särskilt för en teälskande familj som vi. Vad sägs om ett kilo "Prytz Special"? "En väl avvägd blandning. Förenar med en fin smak stor dryghet. Mycket omtyckt och efterfrågat." 
 
  
Och jag som gillar veckotidningar. Underbara reportage och tips från 1925. 
 
 

Moderna korsstygn

Kategori: Allmänt

 
Det finns en kvinnlig (såklart, något annat hade varit häpnadsväckande) broderiklubb med stor portion humor. En blandning av popkultur, politik och punk. Dom heter Broderiklubben BK. Och deras korsstygn följer inte dom gamla klassiska visdomsorden. Milt uttryck. Så fantastiskt befriande med humor och självdistans. Du kan följa deras arbete på instagram.
 
 
 Say no more. 
 
 

Varning övningskörning

Kategori: Allmänt

 
En dag att minnas. Min dotter övningskörde bil för första gången idag. Med mig. Mycket lyckad första gång. Om jag får säga det själv. Och det får jag ju. Framgångar: 1) Vi började inte bråka. 2) Jag blev inte rädd och inte heller arg. 3) Olivia var på gott humör och lyssnade uppmärksamt på den ömma modern. (Kors i taket!) 4) Olivia hittade dragläget. (Eller som vi kallade det "dragningsläget"). 5) Och ettans växel samt backen. 6) Ingen i omgivningen kom till skada. Inte heller vi själva. (Mycket bra.) På minussidan: 1) Övningskör-skylten (den jäveln) hade klara samarbetsproblem. Ville inte sitta fast. Inte någon av modellerna. Förutom på taket. Det slutade således med att skylten sattes fast där uppe. Utifrån tanken att det är bättre med en skylt på taket än ingen alls. Och att herrens vägar äro ibland inte så förutsägbara. Mycket bra för det fall helikopterpolisen drar ett varv ovanför Myrans parkering. Samt för övriga trafikanter som kommer ovanifrån. Vi var helt klart både ansvarstagande och kreativa. Tog säkerhetstänket ett steg längre. Det här blir bra.
 
 

Hälften till nittio

Kategori: Allmänt

 
Jag fyllde 45 år för några dagar sedan. Hälften till 90. (Jag är ett riktigt begåvat mattesnille.) Det är ingen ålder för en kackerlacka. Och det känns bra. Overkligt, men bra. Uppvaktad med skönsång och kärlek på sängen. Paket. Blombud från Norge. Tårta och kalas. Tack och återigen tack för all uppvaktning. Alla gratulationer på facebook och instagram. (Ibland måste man bara älska sociala medier lite extra.) Vilken himla kärleksboost. Rörd och tacksam. Över allt och alla som finns i mitt liv. Som vill vara med mig. Tacksam att ni gillar mig. Står ut liksom. Med fel och brister. Och om jag får säga det själv så har ni liksom jag lite tur. För jag har nog blivit lite bättre med åren. På riktigt. Som ett par finfina träskor. (Ni som ärvt ett par förstår jämförelsen. Ni andra, sorry.)
 
Några fördelar som kan komma med åldern. Man blir snällare och mindre ego. (Såvida man inte blir bitter och jävlig. Det händer för en del. Eller vägrar växa upp och komma ur tonårsträsket. Det är dessvärre tydligen inte helt ovanligt nuförtiden.) Mycket mer omtänksam. (Hänger ihop med första punkten.) Klokare. (Om man inte blir senildement eller rent allmänt vägrar lära av sina erfarenheter.) Lugnare. Inte ständigt på väg och på gång. Flyendes från en orolig själ. (Långt ifrån självklart. Kan gå i motsatt riktning också. Mer och mer hysterisk och orolig för att man får panik över att tiden man har kvar blir mindre och mindre. Eller på grund av den klassiska och överjävliga onda spiralen.) Det är jäkligt mycket skönare att vara jag idag. Än för 20 år sedan. (Det ska gudarna veta. Eller rättare sagt, det vet gudarna.) Jag säger inte att det alltid är lätt. (Dagens under-fucking-statement, men jag vill ju inte ta ifrån tårna och verka bitter.) Men definitivt mer trivsamt. (Förlåt alla som jag plågat i onödan under min livstid.)
 
Ps. Jag gillar er tillbaka. Massor. Ds.
 
 

I love you

Kategori: Allmänt

 
I love you. I love u. I love you. I love you. I love you. 
I love you. I love u. I love you. I love you. I love you. 
I love you. I love u. I love you. I love you. I love you. 
I love you. I love u. I love you. I love you. I love you. 
I love you. I love u. I love you. I love you. I love you. 
I love you. I love u. I love you. I love you. I love you. 
I love you. I love u. I love you. I love you. I love you.
 
 
För att du är så härlig att vara med. Hänga med. Göra ingenting med. Göra allt med. För att du är min lintott. Den hårigaste vita mannen. För att du vill vara nära. Även när det är svårt. Även när jag är hemsk. För att du alltid försöker göra varje dag till en bra dag. En minnesvärd dag. För att du vill utvecklas som människa. För att du är hoppfull. Kärleksfull. Omtänksam. Rolig. Klok. Intelligent. För att vi kan prata om allt. Även om vi inte tycker lika. För att du är intresserad. För att du är närvarande. Även om du är på andra sidan jordklotet. För att du litar på mig. För att du är att lita på. För att du håller om mig när jag krisar. För att vi kan bråka, men sällan gör det. För att du är vuxen. Och vågar ta vuxna beslut. För att du vågar vara förälder. För att du vill vara pappa till mina barn. För att du vill ge mig ett gemensamt barn. För att du älskar min familj. Vår familj. För att du är förlåtande. Tillåtande. För att du gör saker av rätt anledning. För att du är envis. För att du vågar vara skör. Vara dig själv. Oavsett vad andra säger eller tycker. För att du har ett öppet sinne. För att du vågar pröva nya saker. För att du kan värdera. Omvärdera. Uppskatta. För att du alltid kämpar. Gör ditt yttersta. För att du vill uppnå mirakel. För att du tror att allt är möjligt. För att du ser mig. Vill ha mig. För att du tror på mig. På oss. För att du vill stanna. Med mig. Och för att jag vill stanna med dig. Hela tiden. I love you. Och jag tror att du just idag behöver höra det. Lite extra. I love you. Om och om igen. Väljer jag dig. Hela dig.
 
Ps. Grattis till oss på hundrafemtioelfte månadsdagen! (Typ.) Har jag sagt I love you? Ds.
 
 

Såld!

Kategori: Allmänt

 
Huset är sålt. Jippie! Äntligen ska vi få sova. Både vi och köparna. Det är inte lätt att sälja eller köpa hus. Det ska gudarna veta. All rensning, alla städningar (tusen tack för ovärderlig hjälp, mamma), visningar, väntetid och förhandlingar. 
 
"Det är nog inte så smart att bli smått förälskad i husspekulanter, men jag är sällan smart i sådana här situationer. Vill att just dom ska köpa vårt hus. Punkt. Och där har vi ännu ett skäl till varför man ska anlita mäklare vid husaffärer. Jahapp. "The world's greatest" spelas på högsta volym. Det är kärlek i luften på Kastellgatan. Tack. Det behövdes. Kärlek till alla. Och glad påsk såklart." Så skrev jag i ett bloggutkast den 24 mars i år. Efter att vi träffat dom blivande husägarna Henrik och Emma här hemma. Ett blogginlägg som aldrig publicerades. Tänkte efter en stund och kände att det nog inte var så strategiskt att skriva. Trots allt. Oavsett hur mycket jag än kände att jag ville dela hur jag kände. 
 
Huset kommer att tas över av en familj som verkar känna lika mycket för huset som vi gör. Så underbart att se hur glada dom blev. Känns fantastiskt fint att veta huset att är i goda varma händer. Stort tack till Caroline (och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling såklart) för proffsig och härlig mäklarhjälp. ❤️
 
 

Ohälsosamt distansförhållande

Kategori: Allmänt

 
Jag är rädd att sjukgymnasten håller på att sabba min och makens samliv. På riktigt. Jag sover numera med en jättestor avlång kudde mellan benen. På rekommendation av min sjukgymnast. Mycket sensuellt. Håller om den istället för maken. Som ett jättestort gossedjur för vuxna. Jag skojar inte.
 
Det är rätt skönt. Om jag ska vara ärlig. Kudden ska avlasta benen och höften på något vis och därmed skona ryggen min. För att jag inte ska vakna av smärta när jag behöver vända på mig. (Brukar även rekommenderas för höggravida. Va? Näst intill oförskämt känner jag. Jag är inte gravid! Fast orörlig som en gammal tant.) Det fungerar dock rätt hyggligt. Mot det ryggonda. Det gör det. Fast maken känns väldigt långt bort. Onödigt långt bort. Ett ohälsosamt distansförhållande. Här är det minsann inte lätt att komma till. Inbrottssäker som jag numera är. Det här kan aldrig vara bra i längden. Behöver nog införa kuddfria dagar inom kort. 
 
 
Det händer hur mycket som helst på Sälsten. Tak och väggar på G. Målning på G. Orangeriet på G. Uteduschen på G. Jihaa!!
 

Väntläge

Kategori: Allmänt

 
 
Löksmak i munnen efter en halloumisallad från Max. Den var riktigt  god. Lyckades bryta min vana att ta ett Low-carbmål. (Den som jag ibland tar med strips och en smält cheddar till. Väldigt mycket low carb över det. Not. Men extremt gott.) Hade i och för sig inte så mycket val eftersom jag missade drive-in-beställningsstoppet och ville vara lite smidig när jag väl köat mig fram till luckan utan att ha lagt en beställning. Det var populärt. Sitter nu på en parkering i Sundsvall och väntar på att sonen ska cykla klart. Funderar på om jag ska bara sitta kvar här eller faktiskt ta mig för något. Jag vet inte vad jag känner för. Vet inte vad jag orkar. Bestämmer mig för att sitta kvar eftersom solen gått i moln och dom som passerar mig ser väldigt frusna ut. Trots sina färgglada praktiska omatchade utekläder. (Inget fel med det.) Så jag sitter kvar i bilen i min supersnygga skinnpaj. Helnöjd. Är glad och tacksam över att andningen är under kontroll så att fönsterrutorna inte immar igen. Det här går ju riktigt bra. Tjing!
 
Ps. Utefrukostpremiär avklarad för i år. Daniel hade slängt fram utemöbeln. Solen sken. Jag kommer sakna den frukostplatsen. Med alla förbipasserande i farten. Då känner jag mig inte så introvert faktiskt. Nedan strandbild med vårt hus i bakgrunden. Längtar till badet! Ds.
 
 

Hej då, ljust och fräscht!

Kategori: Allmänt

 
 
Efter att ha lusläst mina favoritmagasin kan följande viktiga punkter listas angående investeringar och hus: 1) "If you think good architecture is expensive, try bad architecture. Investera i ditt hem, det är där du har din bas och trygghet." Tack. Behövde den påminnelsen. 2) Läget, läget och återigen läget. Yes! 3) Hej då ljust och fräscht. Okej den här punkten handlar inte så mycket om investeringen av huset. Eller jo kanske förresten. Valda monokroma färger på väggar, lister, hyllor och tak skapar ro. Är det tänkt. Och tro mig, det behöver vi. 
 
Jag tror jag är redo att börja jobba. Så smått. Jag behöver input. Utifrån. Komma in i vanliga rutiner. Så idag var första dagen på jobbet på jag vet inte hur lång tid. Augusti? September? En lång sjukfrånvaro. Och mitt livs svåraste utmaning alla kategorier inräknat. Och det är långt ifrån över. Men vi behöver komma vidare. Bryta mönster. På något sätt. Jag trodde det skulle kännas jobbigt att komma iväg till jobbet, men det gjorde det inte. Det var skönt och befriande att få stänga dörren och lämna vårt hem. Till ett till sammanhang. Det var så himla härligt att träffa mina kollegor. Mina vänner. Min jobb-familj. En välkomnande blomma stod på bordet. Och öppna famnar. Tusen tack för en fin betydelsefull första dag.
 
Ps. Pappa och mamma har precis fyllt 70 år. Grattis! Bra jobbat. Ds.