frokensotblogg.se

i huvudet på froken_sot.

Happy fucking mothersday

Kategori: Allmänt

 
 
Är inte barnen hemma på morsdag brukar jag bjuda hem dom på tårta. För att vi ska få träffas en stund. Det känns viktigt. För mig. Och så vill jag fira min egen mamma. Såklart.
 
Idag hann jag bara med mina egna barn. Lilla mamma får vänta till en annan dag. Det körde ihop sig. Vi blev sena från Umeå. Och därför blev inget som jag tänkt mig. Dominoeffekten är bra jobbig ibland. Det blev en fruktansvärt oharmonisk middag. Där nästan alla inblandade var sura och irriterade. Happy fucking mothersday. Till mig. Kan man få lite lugn och ro? Stressfritt? Färre äcklig-mat-making-a-point-kind-of-a-kid? En mindre planerande fyrkantig rymdliknande man? Tack. Men sedan ordnade det upp sig. När vi fått ur oss det. Blä blä blä. Kräk kräk kräk. Jag har saknat er också. Lite prinsesstårta anyone?
 
Ps. Olivia hade gjort världens finaste träskål på slöjden. Till mig. Rakt in i hjärtat. Och Isaac kom också. En hel timme. Love you. Ds.
 
 
 

Chaufför i yran

Kategori: Allmänt

 
Lera upp till knäna. Men lyckliga. Tre tonåringar i sommarnatten. En vit VW.  Tusentals unga och studenter. En trött, men tacksam mamma. Att få vara med på ett hörn. På håll. Skjutsandes. Överallt. På Brännbollsyran i Umeå. Tack gode gud för Google Maps. Hörde henne fortsätta prata i väskan när jag gick på stan. Sväng höger. Sväng höger. Sväng vänster. Vilken service.
 
 
Minns min egen Brännbollsyra för hundra år sedan. Ett annat liv. En ung Ullis. Med sin pojkvän Anders. Han som såg till att jag klarade av gymnasiet så bra. Han som lärde mig studieteknik. Upplägg. På livet. Som jag flyttade med till Stockholm. Han som artikulerade "p o l l i n e r a" till en bebis. Han som peppade mig till juridikstudier. Han som stod ut med en rätt trasig ung kvinna. Han med det stora leendet. Lugnet själv. Hoppas han har det bra. Att han är lycklig. Det är han värd.
 

Kärleksflyg

Kategori: Allmänt

 
 
"Jag kanske hinner med ett tidigare flyg så vi hinner ses innan du åker", säger Daniel i förbifarten när han småspringer till bilen. På väg mot flyget. Det värmer. Hur han för det mesta prioriterar oss. Mig. Kärleksfull. Omtänksam. Hela han. Mitt i vardagen. Med massor av jobb. Anställda. Ansvar. Barn. Stress. Utmaningar. Han har precis sms:at möjliga flygtider till Spanien. Bara han och jag. Det var ett tag sedan nu. Det är dags. Bara vara vi. I några dagar.
 
 

Jag vet inte

Kategori: Allmänt

 
 
 
Vill jag bli yogaistruktör? Vill jag leda yogaklasser? Jag vet inte. Jag älskar yoga. Jag gör det mer eller mindre varje dag. Det är min livlina. Min egen bubbla som jag går in i. Med mig själv. För mig själv. Ibland sida vid sida med någon annan. Med stela kroppen min. Med tankar huller om buller. För att få ordning på hela mig. 
 
Frågan kommer tillbaka. Från olika håll. Men vill jag? Är mitt liv i rätt läge nu? Orkar jag? Det har lugnat ner sig. En smula. Lite mer ordning och struktur. Barnen har inte samma behov längre. Fast jag vill orka och kunna finnas där. För dom. För mig. När dom behöver mig. Vara flexibel. För deras skull. Det är det viktigaste. För mig. Hela tiden.
 
Att få dela med sig av yoga är härligt. Det skulle vara spännande. Kanske lite för spännande. Och jag är glad. Stolt. Smickrad. Det skulle vara roligt att få fördjupa mig ännu mer. Men skulle jag orka lyssna på min egen röst? Babblandes. Stakandes förklarandes. Allas ögon mot mig. Nervositet när jag ska vara balansen personifierad. Jag vet inte. Kanske om jag får göra det på mitt sätt. Det som hjälpt mig. Det som hjälper mig. Det jag tror på. Eller så är jag kvar i min sköna bubbla. Det blir bra. Hur som helst. Ska bara känna efter lite. 
 
 
 

Slapparhelg

Kategori: Allmänt

 
Slappa i solstol omhuldad av två lager täcke. Läsa bok. Äta massor av godis. Dricka kallt kaffe utan mjölk. För att mjölken är slut. Och för att affären känns oändligt långt bort. Somna i just den solstolen. Vakna av att make och vänner tittar roat på mig. Jag låtsas superpigg och inte alls nyvaken och förvirrad. Dricka kallt kaffe med vänner. Hemmagjorda chokladbollar. Med pärlsocker och karamellströssel. Klippa gräset. Gunga runt på åkgräsklipparen. Försöka att inte köra på hoppande kattungar. Och en nyduschad åttaåring. Känna doften av nyklippt gräs. Minnas gårdagens bubbel och jordgubbar. Se min syster sprallig och glad. Kär. Lycklig. Höra killarnas eurovisionyra. Det är lyx. En helt vanlig helg. Mitt i livet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Solblekt karta

Kategori: Allmänt

 
Är du ett kontrollfreak? Det är jag. Gällande vissa saker. Mina barn. Till exempel. Så rädd att göra något fel. Så mån om att dom ska må så bra det bara går. Så jäkla rädd att något ska gå fel. Om du liksom jag tror att det blir bättre för att vi försöker kontrollera skeendet. Gör dig själv och dina medmänniskor en tjänst. Släpp kontrollen. Det tänker jag göra. Mitt nya mantra. Släppa. Kontrollen. Välja kärlek. Välja tillit. Om vi släpper kontrollen så gör vi plats för upplevelsen. Livet. That's the point. Alternativet är besvikelse. En känsla vi själva skapar. I vårt huvud. Om och om igen. Det är en illusion. Som gör ont. Ger färre bra upplevelser. Mindre känsla. Mindre på riktigt. Mindre utveckling. Det är kanske inte en återvändsgränd. Men det är ingen lyckliga gatan. 
 
Det är himla skrämmande att släppa kontrollen. Det är svårt att ha tillit till att saker och ting kommer att lösa sig ibland. Men det är otroligt skönt. Att göra sig själv den tjänsten. Att lossa den där ryggsäcken med ansvar. Med osäkra lösningar. Med en gammal
kompass. Och en solblekt karta. Vilken jäkla lättnad. Vilken frihetskänsla. Hallå, livet. Hello. Nu kör vi.
 
 

Huset på höjden

Kategori: Allmänt

 
 
Klockan 22.18. Körde som en tok ner till Skeppsbron för att se om himlen brann lika mycket under solnedgången som uppe hos oss. Nix. Platt fall. Klockan 22.20. Körde som en tok hem för att se om det bara var så att solen gått ner även på höjden. Nix. Det hade den inte. Fortfarande lika bländande och målande. Satan. Kastellgatan vs. Skeppsbron 1 - 0.
 
 

Så grönt det kan bli

Kategori: Allmänt

 
Gräset är så grönt nu. Det växer så det knakar. Sommaren är nära nu. Det känns inte i luften. Men när solen tittar fram. Då vet man.
 
Igår var Challe och mina gudbarn här. Mitt i grönskan. Och solen. Vi babblade. Och skrattade. Tog igen det vi inte hunnit prata om. Det som händer när livet snurrar på. Och det finns så lite tid och ork till att vara social. När man är vuxen. Och har en hel familj att ta hand om. Challe har varit där för mig sedan jag var sju år. Sju år. Det är 37 år. Trettiosju år. Har hon stått ut med mig. S h i t ! ! Det är häftigt. Och märkligt. Vi har lekt häst. Vi har lekt tuffa tjejer. Med hemmagjorda bröst av mjöl och vatten. Vi har sjungit till Bonny Taylor. Dansat till Grease. Ätit mannagrynsgröt. Arraksbollar. Druckit trocadero och hallonsoda. Delat hemligheter. Svårigheter. Roligheter. Hängt på Sture. Café Opera. Och East. Gjort Stockholm osäkert in på småtimmarna. Med alltför mycket alkohol i kroppen. Gått nya gryningar till mötes. Vi har gift oss. Fått barn. Familjeliv. Fast inte tillsammans. Men sida vid sida. Gudbarn har vi fått. Gudmödrar har vi blivit.
 
Hon är så fin. Mjuk klok kärleksfull ärlig rak och rolig. Och det är även hennes barn. Dom skulle kunna få flytta hem hit. Vilken dag som helst. Vilken tur jag har. Gräset är precis så grönt som det kan bli. 
 
 

Kunglig matta

Kategori: Allmänt

 
 
Jag gjorde ett tokfynd häromdagen. En jättefin ullmatta från Åhléns. Framtagen av designduon Bernadotte & Kylberg. Bernadotte som i den vackra modiga formgivarlillprinsen himself. Textilkollektionen heter Optica. 70 procent av ordinarie pris. Den blåa i det vänstra nedre hörnet. I ❤️ kungafamiljen. Jihaa!
 

Klädkarma

Kategori: Allmänt

 
 
Förlåt syrran. Jag har äntligen förstått hur du måste känt under stora delar av vår uppväxt. Det här med dina kläder. Och jag. Ditt och mitt. Bristen på gränser. Ovarsamhet. Från min sida. 
 
Känslan när någon lånar ens kläder utan att först fråga. Och sedan hitta klädesplaggen ihopknycklade i olika högar på golvet. Bland tuggummin, matrester och smutstvätt. I bästa fall hela och rena. Den frustrationen. Irritationen. Maktlösheten. För det spelar ju inte någon roll hur många gånger jag säger till. Det går som inte in. Det rinner av. Som teflon. Om hon ens lyssnar. Min kärleksfulla vackra kloka starka roliga envisa intelligenta dotter. Jag vet inte. För henne är inte det här viktigt. För henne är detta en ickefråga. En ofråga. Det är den ömma modern som överdriver. Så det upprepar sig. Om och om igen. Nej, fy fan. Jag ber tusen gånger om ursäkt, kära syster. Jag fattade inte hur det kändes för dig. När jag inte frågade om lov. Jag förstod såklart att det inte var så bra. När jag inte hängde tillbaka. I min värld var jag försiktig och ordentlig. Men det är klart att jag inte var. Men nu får jag alltså igen. Med besked. Är det det som kallas karma? Klädkarma.
 
 

Inget kafferep

Kategori: Allmänt

 
Jag är kaxigare än Zlatan. Jag tror att jag är Påven. Så säger Daniel. Om mig. Till mig. Jag tror jag vet vad han försöker säga. Att jag är bestämd. Är ibland lite för provocerande och naket rakt på sak. Jag är inte mycket för omskrivningar. Inlindningar. Det är något som kan få mig helt galen. När folk säger a men menar b.  
 
Fast jag tränar på att framföra mitt budskap på ett lite mjukare sätt. Lite mindre right on. Jag tycker det går framåt. Jag vet inte om Daniel håller med mig. Men jag tycker nog att det är lite uppfriskande för vår relation. Att det inte är så himla slappt. Tillrättalagt. Och jag tror han behöver det. Jag också. Den intellektuella utmaningen. Den fysiska. Uppenbarligen även den fysiska.
 
 
Ps. Det är inget kafferep det här darling. Ds.
 

Legend edition

Kategori: Allmänt

 
 
 
Sitter och väntar på vem som ska åka ut i Let's Dance legend edition. Det går långsamt. Tycker jag. Bla bla bla. Spänningsmusik. Intervjuer. Roliga David. Peppande Jessica. Gråtmilda Anna. Söta Anton. Superkralliga Magnus. Och så vidare. Vi har ätit ost med gott pyramidknäcke till middag. Jag har därför fallit in i någon typ av ostkoma. Det har varit en lång dag. Den startade halv fyra i morse (natt). Min dotter fick magsjuka. Sedan hade jag lite svårt att somna om. Fast inte på ett plågsamt jobbigt sätt. Det var rätt härligt. Det var ljust ute. Det nyvakna ljuset när solen går upp är det finaste tycker jag. Vårljud utifrån. Lugnt och tyst härhemma. Sänglinnet svalt och prasslande. Gosig katt som spinner vid min sida. Samma känsla som när man haft en härlig dröm. När man bara ligger stilla och känner sig rätt nöjd. När kroppen känns avslappnad och tung. Tills det blir morgon på riktigt. Och väckarklockan ringer och det är meningen att man ska kliva upp. Göra sina solhälsningar. Det är då jag börjar snooza. Och det blir jag aldrig direkt piggare av. Vem kom egentligen på snoozefunktionen? Väldigt dum idé. Fast jag kom upp. Och iväg. Hittade vår bortsprungna kattunge som varit borta i två dygn. Lunchade med min fina syster. Utövade inte några stordåd i övrigt. Det kan jag inte säga. Verkligen inte.
 
Ps. Det var exfru Bagge-Wahlgren som fick dansa hem. Men jag och han med glasögon i juryn är glad. Anton är kvar. Satan vilken dansare han är. Ds. 
 
  
 
 

Flowers

Kategori: Allmänt

 
Gillar när det regnar. Om det varit soligt innan. Det doftar så friskt. Det växer och blir grönt. Hoppfulla maj.
 
Den här brickan köpte jag för några år sedan. Kanske två. Men det kan lika gärna varit för åtta år sedan. Jag har absolut ingen aning. Jag har svårt för det här med tid. Det är så svårt att uppskatta. Å ena sidan. Å andra sidan. Nära. Långt bort. "There are flowers everywhere, for those who bother to look." Enligt Henri Matisse. Det står så tryckt på brickan. 
 
 
Och så är det ju. Öppna dina ögon. Dina sinnen. Var inte så snabb att döma. Avfärda. Jämföra. Värdera. Det finns blommor överallt. Om du bryr dig om att titta. Och uppskatta. Det bästa i livet är ofta precis framför näsan och helt gratis. Därmed inte sagt att det är lätt eller inte kan göra ont. Tjing.
 

Startskott i solen

Kategori: Allmänt

 
 
Första frukosten ute för i vår. Sommarvibben är här.
 
Helvete vad jag har ont i rumpan. I min iver att imponera på maken min sprang jag som en dåre på intervallerna ute. Klara färdiga gå. Jag fixar tydligen inte det kommandot. Som på friidrotten när startskottet gick. Svårt att hitta lagomläget. Pang! Efter tredje intervallen. Vilket dumhuvud jag är. 
 
Vi har cirka två miljoner fönster här hemma. Och idag tog vi tag i fönsterputsningen. Nio fönster. Inklusive betsning och kittning. Ha! 
 
 

Djupstretch

Kategori: Allmänt

 
 
Jag är en sån som behöver stretcha efter träning. Annars bryter min rygg ihop. Strejkar som en tok. Det har ni kanske fattat. Är ni också en sån så kan jag tipsa om att stretcha med en pilatesboll ger en mycket effektivare stretch. Eftersom bollen gör att det går att rulla lite hit och dit kan man känna sig fram tills man hittar den optimala punkten för stretchen. D.v.s. där det känns som mest och behövs som bäst. Jag trodde inte det skulle vara sådan skillnad. Men det är det alltså. Som en bonus får man öva balansen och därmed aktivera magmusklerna. Hepp!
 
 
Mina favoritapor. Med favoritkonstnären. 
 

Hångla upp

Kategori: Allmänt

 
Läste i en bok att vi borde sluta vara så fokuserade på att prestera och hångla upp varann istället. Och oss själva. Det ligger något sorgligt i presterandet. Håller helt med. Låter rimligt. Och härligt. Släpp krattan, mobilen och alla "måsten". Hångla på. Tjoho!