frokensotblogg.se

i huvudet på froken_sot.

Nigella wannabe

Kategori: Allmänt

 
Älskar Garants ekoprodukter. Man blir glad av dom. Påskfärger. Fint typsnitt. Gör dom mig bättre i köket? Det vette fan. Tveksamt. Men jag tycker det är skojigare. Idag skulle jag leka bagare. Jag skulle låtsas vara Nigella. Jag gillar att baka. Men det innebär inte att jag är så himla fenomenal på det. Göra fröknäcke ska vara enkelt. Jag förstår varför. Men det blev inte riktigt som det var tänkt ändå. Oklart varför. (För att jag alltid måste ta lite extra av allt? Kanske. Möjligtvis.) Spänningen är olidlig. Ska dom gå att äta eller inte? Det är frågan. 
 
 
 

Överdriven ältare

Kategori: Allmänt

 
 
Jag gillar inte att någon snor en timme av mig. Bara sådär. En timme är mycket tid. Jag kan hinna med mycket på den timmen. Oavsett om jag ska äta, kramas, jobba, städa, träna, sova eller slappa. Å andra sidan uppskattar jag väldigt mycket när jag får en extra timme om hösten. Men det är som inte värt det. Ändå. Kan vi inte bara sluta med sommar- och vintertiden? Det känns överspelat. Föråldrat. Det är bara förvirrande. Utmattande. (Och ändå är jag förbi småbarnsåren.)
 
I fredags släppte IKEA en begränsad upplaga av en kollektion som heter NIPPRIG. Missade kosläppet (hur dum får man bli?) och därmed dom supersnygga fåtöljerna. Fast jag knep två fina bord i bambu. Och det är bord vi egentligen behöver. Även om jag kan se bortom sådana argument om jag hittar något riktigt fint. Eller rättare sagt. Just det argumentet är då oftast som bortblåst. Finns inte på kartan. Dom gånger jag faktiskt kommit ihåg att tänka så och avstått har jag nästan alltid ångrat mig. Jag kan älta sånt i år. Säkert en hel livstid. Jag är en överdriven ältare. Och samlare. När det gäller vissa saker. I allafall. Det blev ett bord i svart/natur och ett i grönt/natur. Och några korgar och hängare. 
 
 
 

Förebild

Kategori: Allmänt

 
Hon är med i tiden. Följer med. Men kan stanna upp. Klassiskt tidlös. Alltid modern. På ett självklart sätt. Oängsligt. Det är bara sådan hon är. Hela hon. Vacker inifrån och ut. Ung i själen. Stark. Lyssnande. Livsnjutare. Uthållig. Min mamma.
 
Igår fyllde hon 69 år. Kan inte fatta det. Hon kunde lika gärna vara 59 år. Mer energifylld än vad resten av gästerna är tillsammans. Hur gör hon? Jag har ingen aning. Men jag försöker iaktta. Förstå. Lära mig. Hipp hipp hurra för dig mamma. Glad och tacksam för att du finns i mitt liv. Love u!
 
 

Tur i oturen

Kategori: Allmänt

 
 
Det började med att jag inte fick plats på mitt inbokade hotell. Men skojar du? Näe. Hepp. Överbokat. Miss i bokningen. Happ. Klockan är bara 22.00. Inte falla ihop. Inte bryta ihop. Inte vara för snäll nu. Men sedan. Taxifärd mot Globen. Mina gamla hemtrakter. Förbi det upplysta Stadshuset. Över bron till Gullmarsplan. Sockerpaketshusen. Mina hus. Globen hotell. Där jag jobbade i baren när jag läste på universitetet. Det ser så annorlunda ut nu. Kanske för att det inte är mitt hem längre. Kanske för att det faktiskt hänt en hel del sedan jag flyttade. Inte bara med mig. Även med Stockholm. Det är så fint. Och hotellet går inte att känna igen från förr. På riktigt. Helt omgjort. Superfint. Vilken tur jag hade. Trots allt.
 
 
Hej och god natt och sov gott Bruno. ❤️
 

Moviebox

Kategori: Allmänt

 
Det fanns en tid då jag trodde att allt förr i tiden var svart-vitt. Bara för att gamla svenska filmer var svart-vita. Antar jag. Japp. Så tänkte jag. På den tiden man inte fick tinnitus eller pulshöjning av barnprogrammen. På den tiden då barnprogrammen sändes en fast tid på kvällen. Och på lördagsmorgonen. Om det inte var sommar för då hade vi sommarlovsmorgonprogrammet. En timme. Eller julafton. Det är andra tider nu. Screenåldern. Man inser omfattningen av skärmtiden när barnen börjar prata samma dialekt som sina skärmkompisar. Hjälp! Började det med movieboxen? Var det startskottet för undergången av det normala IRL-livet?
 
 
Ett loppat kvarnset. Oanvänt. Superfint.
 
 
Vilka solnedgångar. Var eviga dag. Magic.
 

Tuffar på

Kategori: Allmänt

 
 
Lyssnar på Alex & Sigges podcast. Jag fånler så ögonen knips ihop och jag inte ser något. Jag tystgråter i smyg. Om vartannat. Dom är så brutalt vackert ärliga. Det blir allvarligt och roligt. På gränsen. Om allt och ingenting. Men kärleksfullt. Och tåget tuffar på.
 
 
 

Mitt i smeten

Kategori: Allmänt

 
Hornsgatan. Konstgalleriernas gata.
 
 
Scandic Malmen. K-märkt coolt hotell. 
 
 
 
Musiken dundrar från hotellets bar. Det darrar lite i väggarna. Folksorl från Folkungagatan. Blåljus. Bilar. Tutande. McDonalds-skylten lyser in genom mitt fönster. Vissa hotell känns som hemma på en gång. Även om det är helt annorlunda. Från vad man är van. Som om man flyttat in. I en ny lya. Och passar in. Mitt i smeten. Känner mig lite mindre ensam då. 
 
Jag passerar så många människor. På Stockholms gator. Bland kullerstenarna. Jag hör dom prata med varandra. Någon sekund. Eller kortare än så. Sedan är dom förbi. Passerade. Borta. På väg i sina liv. Fullt upptagna med sitt. Så underligt. Och naturligt. På en och samma gång.
 
Opera på Hornsgatan ikväll. All by myself. Ibland hisnande vackert. Men annars inte riktigt min grej. Kan inte sätta fingret på det. Lite för dammigt. Kanske.
 
 
 

Strö lite salt

Kategori: Allmänt

 
 
Jag kommer ihåg när han alltid klickade ut en klick tandkräm på min tandborste. Vi turades om. Den som kom först. Morgon och kväll. Dag ut och dag in. Jag vet inte när vi slutade. Varför. Igårmorse hade han strött lite salt på mitt ägg. Kärlek i vardagen. Det är vackert. Kostar inte. Bara en dos omtanke. Det gör mig glad. 
 
Hittade en kompis på tågperrongen på väg mot Stockholm. Tjoho! 
 
 

Reload

Kategori: Allmänt

 
 
Ibland behöver man vila i sin egen hand en liten stund. Helt själv. Reload. Aloned. Med jämna mellanrum. Uppfriskande. Livsnödvändigt. Jag har fått göra det hela helgen. Sedan orkar jag fråga mig. Vad kan jag göra för världen idag? Det känns som en bra utgångspunkt. Varje dag. Eller hur?
 

Ur fläcken

Kategori: Allmänt

 
Åh himmel. Det kändes som om jag ramlade ner i ett svart hål. I söndags. Jag har varit så makalöst trött. Och semester i februari-mars när vi har mycket på jobbet är egentligen inte så lägligt. Extremt olägligt är en rättare benämning. Och allt är bråttom. Allt är viktigt. På gränsen. Eller för sent. Jag har jobbat och sovit. Det är vad jag har gjort. Tills idag. Jag kravlade mig nämligen upp ur hålet imorse. Ikväll har jag varit på kalas och tokfrossat kakor och tårta. Nu orkar jag inte röra mig ur fläcken. Lite smått illamående faktiskt.
 
Snart börjar helgen. Det ska bli så skönt. Tro om syrran har tid med sin lillasyster imorgon på lunch? Hoppas. Och att solen skiner. Då ska jag dra fram utefåtöljen på baksidan och joddla en stund. 
 
 
Ny gungstol. Min drömstol. En av dom. Visst är den helt perfekt? Form och färg. Mixen av materialval så vacker. Man vill som smeka den. Följa formen. Sitta och gunga. Drömma sig bort en sväng. 
 

Kom-ihåg-lapp

Kategori: Allmänt

 
Förlåt mitt tjat. Jag har inte riktigt släppt taget ännu. Alla bilder som dyker upp. Nu när vi är tillbaka hemma. 
 
 
NY. Manhattan. Ground Zero. 9.11 Memorial Museum. Brooklyn Nets basketmatch. Empire State Building. Brooklyn. Chinatown. Soho. Noho. Little Italy. Tribeca. Broadway. 5th Avenue. Times Square. Catwalk. Harlem. Sightseeingbus. Central Park. Frihetsgudinnan. Staten Islands. Där var vi. Men det var bara stoppen. Några av dom. På vägen. En liten kom-ihåg-lapp. Det är alltid bra. Något att sparka igång minnet med. Om senildemensen sätter in. En högre växel. Och ingen finns i närheten som kan påminna mig. 
 
 
Jag önskar Olivia och jag hunnit med Sex & The City-touren. Att Vänner-puben fortfarande funnits kvar på 199 Lafayettstreet. Att vi hunnit fram till How I Meet Your Mother-restaurangen. Någon gång, älskade unge. Gör vi en riktig tjejresa. Bara du och jag.
 

Baksmälla

Kategori: Allmänt

 
Oj oj. Vilken baksmälla jag har. Hello, hangover. Tidsomställning i kombination med någon få timmes sömn. Men mest av allt över att bryta upp från en fantastisk resa med barnen och D. Vi har varit på så otroliga ställen. Tillsammans. Som frånskild förälder är det den största lyxen. Dela den där vardagen ihop. Och det blir vardag en hel del på en långresa. Tro det eller ej. Även på Hawaii och i New York. Det där härliga, svåra, roliga, utmanande, kärleksfulla, påfrestande, utvecklande och skitjobbiga vardagen. Det är det som är livet. Det superviktiga.
 
Vill faktiskt inte komma hem. Vet inte om det någonsin hänt. Hittar inte ens i mitt eget kök längre. Men den första mjölkhandlingen är gjord. Och jag har pratat med Isaac i telefonen och vi har drömt oss tillbaka för en stund. Sannolikt kommer vi aldrig någonsin kunna göra en resa som på något sätt motsvarar den här. Någon av oss. Det lämnar en blandad känsla i magen. Varför måste det alltid vara så? 
 
Ps. Två bra saker som hänt. Det verkar på något sätt ha blivit vår här hemma. Och Olivia har lärt Edvin att knyta skorna. Hon har lyckats med det ingen annan lyckats lära honom. Hurra och tack! Ds.
 
 

Brooklyn & catwalken

Kategori: Allmänt

 
 
Vi har tittat på vår första basketmatch i NBA. Brooklyn Nets mötte Charlotte Hornets. Vi (Nets såklart) förlorade rätt stort. Men det var en rolig match och en kul grej att uppleva ihop. "DONUT [Klapp] DONUT [Klapp] DONUT  [Klapp] DONUT!! [Klapp]..." Dom tre yngsta barnens stämmor och klappningar ekade ljudligt över tunnelbanestationen i Atlantic Barclays i Brooklyn. Nyss var dom supertrötta. Men när Dunkin Donut (tydligen rena rama himmelriket) utlovades om vi hittade någon, verkade sockerchocken slå till redan innan själva intaget. Som tre Duracell-kaniner hoppade dom glatt ända hem till hotellet. Mission completed. Rena rama placeboeffekten. Ha! Jag funderar på att låta barnen få ha en Donut-dag idag. Äta Donut istället för mat. Så att det ramlar Donut ur öronen. Billigt blir det också. Och barnen blir glada. Superbra föräldraskap väl? No conflicts in sight.
 
Ps. Donuten med cookie dough var faktiskt himla god. Rekommenderas. Den med jelly not so good. Den med brownie ganska schyst. Fortsättning följer. Ds.
 
 
Killarna Prytz på catwalken i Times Square. Såklart.
 

9.11

Kategori: Allmänt

 
 
Det snöar i New York! Det är kallt, snöigt och rätt så himla tokblött. Men shit vad härligt vi har det! Det är en galen stad och vi älskart! 
 
 
Jag är egentligen inte någon älskare av sightseeing eller museum. Men Ground Zero och 9.11 Memorial Museum tog andan ur mig. 
 
Jag kommer så väl ihåg när det otänkbara fruktansvärda hände. Jag var mammaledig med Isaac och såg på nyheterna när den andra kraschen inträffade. Sorgen och rädslan. Som träffade mig rakt i magen. I hjärtat. Som träffade många. Grundtryggheten som skakade i dom flesta fogar. Rädslan för andra människor som uppstod. Men också kärleken och gemenskapen som visade sig. Trots allt. 
 
Sorgen på GZ och inne på museet var så kännbar. Gråten satt i halsen. Vissa bilder och samtal för jobbiga att se. Att lyssna till. Alla dessa människor som dog. En helt vanlig dag. När allt egentligen bara skulle löpa på som vanligt. Helt i onödan. Alla dessa hjältar som försökte hjälpa andra i kaoset. Nästan 3 000 människor dog den här klara tisdagsmorgonen för 14 år sedan. Det yngsta offret var två år gammal. Den äldsta 85 år. Antalet sörjande familjer och vänner vågar jag inte ens tänka på. 
 
Det är såklart många otänkbara fruktansvärda händelser som inträffar på många ställen runt om i världen. Mer eller mindre långt bort. Var och varannan dag. Man orkar inte alltid ta in allt. Oftast inte. Man skulle drunkna av all sorg. Det är vidrigt. Oacceptabelt. Och jag kan inte se att det någonsin kommer att ta slut. Det finns så mycket sorg. Så mycket hat. Och rädsla. Generationer av lidande. För alltid trasiga människor. Hur botar man det? Hur ställer man tillrätta det?
 
Kan vi inte bara dra ett streck över all skit och välja kärlek istället? Vänlighet. Jag läste någonstans att kindness är det nya svarta. Jag håller tummarna för det. 
 
 
Jazzigt och väldigt goda pizzor på Arturoś resturant i Greenwich Village.
 
 

Familjen annorlunda

Kategori: Allmänt

 
 
Nu har vi sagt hej då. Till världens underbaraste paradis. Jag gillar verkligen inte avsked. Det gör ont. Vill inte. Jag hoppas vi kan komma tillbaka en dag. Tänk att människor faktiskt bor där på riktigt. Lyllos dom.
 
Det var så stjärnklart. Till och med deras måne är glad. Strax innan halvmåne smilar den upp sig i ett stort glatt leende. Jag hade glömt bort att den ser så ut. På den här sidan av jordklotet. Jag känner att det gör mig lite yr. När jag försöker tänka på var vi befinner oss i förhållande till solen. I förhållande till Sverige. Plötsligt känns tyngdlagen lite osäker. 
 
Familjen annorlunda ska nu ska inta ett vintrigt New York. "Vad är det för vitt som ligger på marken?", undrar Isaac. Hello snö. Vi kände inte igen dig. Det var ett tag sedan.
 
Nio bagage som ska checkas in. Plus handbagage. Och fyra barn i varierande åldrar. Samt en Daniel. Och så jag. Det är supersmidigt. Min syster skulle få en hjärtinfarkt om hon var med. Minst. Det här med att semestra med fyra barn i NY kan bli ett äventyr. Vi ska kryssa mellan gula taxibilar och såklart bestiga Empire State Building och Frihetsgudinnan (skojar bara). Here we go! Önska mig lycka till. 
 
 
 

Den optimala frullen

Kategori: Allmänt

 
 
Yogaplatsen imorse. En stor sköldpadda och flera lekande valar som sällskap. Dom är så fina. Lekfulla. Fridfulla. Man kan lära mycket av naturen.
 
 
Man kan inte börja med vad som helst. Om man ska få den bästa smakupplevelsen. Kunna njuta maximalt. Och inte bli för mätt. Självklart inte. Tycker jag. Det kräver en hel del prövande innan man vet. Hur man väljer den perfekta frukosten. På en frukostbuffé.
 
Jag startar med te och rostade scones med tunna skivor rökt lax, citron, philadelphiaost, röd lök, grönsallad, gurka och kapris. Ha! Sedan tar jag jordgubbar, papaya med lime, grön gul och röd melon, grapefrukt, apelsin samt ananas. Yes! Med vispgrädde. Såklart vispgrädde. Även om den gör mig mer mätt än vad som känns nyttigt. Till det, kaffe med lite mer än en skvätt mjölk. Det är min absoluta favoritfrukost. På Hawaii. Alla i familjen har olika upplägg för att nå den optimala frullen. Vissa njuter mer av omeletten. Äggröran med knaperstekta bacon. Flingorna. Våfflorna. Pannkakorna. Som livet i övrigt med andra ord. 
 
 
Sista surfkvällen i dom varma vågorna. Jag, Olivia & Adrian. Vi vill inte lämna Big Island! We love it here!