frokensotblogg.se

i huvudet på froken_sot.

Tengo hambre [tengå ambree]

Kategori: Allmänt

 
 
 
Så bär det av igen. Mot Andalusien. Jag är lite pirrig eftersom jag och barnen stannar längre än Daniel. Det är jag inte van vid. Jag brukar bara laja med. Släntra efter Daniel. Småflanera lite i skuggan av honom. Gå på order. Det passar mig fint. Jag ska nu stänga huset själv. (Gasoltuber och annat som ska stängas av. Så att inte hela byn sprängs i luften. Det oroar jag mig för.) Jag ska köra till flygplatsen och ta oss med flyget hem. Ja, jag kör inte planet själv. Men det känns nästan så. Hur fan ska det gå liksom [jag kliar mig i huvudet och ser besvärad ut]. Spanjorerna kör fort och det finns massor av avfarter hit och dit. Och jag kan inte spanska. Risken att jag inte ska köra vilse är minimal. Måste jag säga. Men mitt största fokus kommer vara att inte krocka eller köra ner från någon hög bro. Eller högt berg. (Det låter väl rimligt?) Sedan har vi det där med mat också. Jag kan som sagt ingen spanska. I bergsbyarna pratar nästan ingen svenska. Inte ens lite engelska. Isaac kan un poco spanska. Olivia nada. En blind leder en blind leder en blind. Jag har därför laddat ner hela spanska ordboken i min telefon. Om ordboken kommer bort av någon anledning. Och vi behöver få i oss något. Vi kan ju alltid peka också. Eller köra charader. Vi kanske till och med kan tjäna ihop till gratis käk om vi är tillräcklig inlevelsefulla. Det här blir nog bra. Sol och värme. (Såvida vi inte tar med oss ovädret ner. Vilket inte är helt osannolikt. Känns det som.) Och massor av tid med barnen. Buenas!
 

Funrun

Kategori: Allmänt

 
 
Igår sprang jag min första springtävling. Hemsölunken. Barnloppet. Ja, du läste rätt. Loppet för barn. 2.2 km. Fun run med Valter tre år. Hand i hand. Bitvis. När han ville. Ibland ropade han "Spring, Ulrika! Spring! Du måste springa!". När jag saktade ner. För att han inte skulle få värmeslag. Dom små benen sprang fort hela vägen. Dom ville inte stanna. Trots sol och värme. Den springglädjen skulle man ha. Kan det sitta i springstilen? Barn springer så härligt. Benen far åt alla håll. Löst och ledigt. Dom vevar med armarna. Hoppsar runt emellanåt. Super in allt runt omkring. Pekar. Skrattar. Dom leker i stegen. Och stannar om dom känner för det. Gillar det skarpt. Ska pröva om det funkar nästa runda. 
 
 
 
Galet vacker solnedgång igår kväll. 
 
 

Hello, spikmattan

Kategori: Allmänt

 
 
Du har väl inte (som jag) glömt bort din spikmatta? Min har hängt här ute på ön i sovrummet. Varje gång jag sett den har jag tänkt aha, just ja. Den där borde jag lägga mig på. Det är så lätt att glömma bort att komma ihåg när man kommit bort från en vana man haft. Men igår lade jag försiktigt ut mattan innan jag skulle sova. Lät dom välgörande piggarna tränga in i min rygg. Aj aj aj. Sedan, jäklar vad skönt. AAAAAAAAAaaaassaa. Avslappnande. Smärtlindrande. "Du ser så helig ut!", säger Daniel när jag ligger på spikmattan. Och det är lite så jag känner mig när jag ligger där. Lite påsatt sådär. Tillfreds. I harmoni. Så fram med mattan. Eller köp en.
 
Ps. Om man har högt blodtryck är det möjligtvis bra att kolla med sin läkare om det är okej att använda spikmatta. Den sätter igång kroppen både här och där. Ds.
 
 

Sommarens utställningstips

Kategori: Allmänt

 
 
Du vill inte missa sommarens utställning ute på prisade Sågverket i Rö. En glaskonstnär. En keramiker. En konstnär. Och en grafisk formgivare. Ställer ut. Carina Seth Andersson. Kina Björklund. Emilia Ilke. Formation Norrland. Så himla bra. Vill ha en av varje. Minst. Och allt är till salu. Om det inte redan är sålt. Vill säga. Läs mer på www.sagverket.se.
 
Sedan en kopp grönt te och en tryffel nere i restaurangen. Som serverades i en vacker keramikkopp. I en miljö som ger kreativiteten vingar. Framtidsplanerna vill ta plats och ta form. En väninna som med frågor leder mig framåt. På min väg. Kanske är det precis rätt tid. Tack, Jennie. Det är så lätt att andas härute. Och med dig. Love it!
 
 
 
 
 

Ådalen 21

Kategori: Allmänt

 
 
Broöppningsgänget har gjort det igen. På Ådalen III. Med efterfest på Tobaksmonopolet. Flera mästerliga kvinnliga DJ:s. Och bra band. Roliga människor. Guppandes upp och ner för Ångermanälven. I parad med flaggorna svajandes till Tobaks. Klackarna i taket. Galet kul. Idag är jag kungligt trött. Och jag lär väl inte vara ensam om det. Tack, Per m.fl. för ett mästerligt arr. Och mamma för tryggt barnvakteri där hemma. 
 
 

Sälsten-Lustholmen

Kategori: Allmänt

 
 
SUP-bräda betyder stand up paddle board. SUP-paddling var förra året världens snabbast växande vattensport. Och jag fattar varför. Om man bor nära vatten är det ett otroligt härligt sätt att ta sig fram mellan öar eller bara upptäcka nya fina platser i närområdet. Från vattnet. Vara mitt i naturen och samtidigt få jättebra träning. Om man vill. Det krävs balans och styrka. Men det är lätt som en plätt. Och himla kul.
 
Idag tog vi oss en SUP-tur från Sälsten till Lustholmen på Vägnön. Åt en glass i solen och paddlade hemöver igen. Någon annan dag ska vi packa ner jeans och t-shirt och paddla bort till Sågverket och kolla in utställningen med bl.a. Carina Seth Andersson. Dricka en kopp java. Va? Hur bra är inte det? Och såklart skulle det vara roligt att paddla Härnösand-Hemsön. Allt blir så nära när man inte behöver köra toklånga omvägar med en massa 50 och 70 sträckor. Och vänta på färjan. Eller hur?
 
Vi lockade ut syrran med familj också. Så nu är hon också fast. Sorry, älskade syster. Det här kan bli dyrt. Men otroligt mycket billigare än en häst. Puss!
 
 

Dunjacka och svensk sommar

Kategori: Allmänt

 
 
Det är himla skönt att gå på fest i ett par rejäla regnstövlar och dunjacka. Och galonjacka. (Är det svensk sommar så är det. Vi kan kalla den Helly Hansen-sommaren.) Inte utstyrslad. Maskerad. Avklädd. Uppklädd. Jag blir som mer avslappnad. Jag har roligare. Faktiskt. Att vara helt nykter dessutom. Kunna vara helt närvarande. Ta in miljöer, människor och uppträdanden. Med alla sinnen. Och när Måns Zelmerlöf kom ut på scenen tittade solen fram. Såklart gjorde den det. Tack för en supertrevlig stadsfest alla som gjorde det hela möjligt! 
 

Jag och min space

Kategori: Allmänt

 
Om man som jag är trött och inte så sällskaplig och social på morgonen är det inte helt smidigt att bo tillsammans med andra levande varelser. Om dom inte är som jag. Jag borde kanske egentligen ha en övernattningslägenhet där bara jag sover. Eller rättare sagt vaknar upp. En uppvakningslägenhet. Jag behöver alltså en lugn start på dagen. En stund för mig själv där jag får vakna till. Utan hundra frågor. Eller vad det nu kan vara för något. Då får man vara kreativ om man lever i en familj. Jag har nu under semestern börjat smyga ut med en kopp varmt vatten och citron på morgon för att meditera. Innan frukosten. Det funkar! Det är himla skönt. Jag får min space. Såvida inte någon [läs Edvin] kommer fram och måste prata, kramas eller skaka mitt huvud fram och tillbaka. Jag antar att det behövs en viss inkörningsperiod. För omgivningen. Som med allt annat.
 
Välj meditationsplats med omsorg. Någon fin plats du gillar att sitta på. Där du känner dig lugn och trygg. Varm. Gärna i solen. (Om det är lagom varmt.) Kanske med fin utsikt. Men inte där alla andra går omkring. Inte framför tv:n. Som distraherar dig. Sitt på en skön matta. Ta med filt om du lätt blir kall. Sedan är det bara att andas. Och meditera på.
 

 

 

PINCHA MAYURASANA, UNDERARMSSTÅENDE

Kategori: Allmänt

 
 
Jag har stått på underarmarna så att jag har bränt upp skrubbsår på armbågarna. Det är kul att lära sig något nytt. Även om det bränner en smula.
 
 
Sommarkillen med surfbrädan. Som han surfar på intensivt och med fart. Som om han vore jagad. Självklart. Tävlingshjärnan verkar sällan slå av. För hans del. Min försöker jag få i viloläge. Hela tiden. Vill inte att den ska växla igång. Målet är att komma bort från tävling och jämförelse. Vi är olika som få. Med andra ord.
 
Apropå olikheter. Min dotter sa igår att dom skulle åka från ön tidigt imorgonbitti. Vilken tid då undrade jag. Absolut senast klockan 12. ?! Hallå i min värld är det mitt på dagen. Det är tydligt att det var länge sedan jag var tonåring. Mycket länge sedan.
 

Älskar att duka för sex

Kategori: Allmänt

 
 
Jag älskar att duka för oss sex. Att laga mat för oss sex. Att diska bort all jäkla disk i hela världen för oss sex. Ingenting är bättre än när vi är tillsammans. Mina barn har varit på ön några dagar. Och det är det absolut härligaste som finns. Det finns inget som får mig att må så bra. Vara så lycklig. Som en mina-kids-injektion. Den verkar omedelbart. Jag känner mig hel. Fylld. Av kravlös kärlek. Behöver inget annat. Absolut inte någonting annat. (Möjligtvis yogamattan. Och utomjordingen min. Om han sköter sig.)
 
Jag säger som minsta sonen Prytz - det är jobbigt att nästan alltid längta efter någon. Det är det. Det är såklart härligt att älska någon så mycket att man längtar när man är ifrån den personen. Tärande hjärtskärande och fantastiskt på en och samma gång. Sånt är livet. Som frånskild.
 
 
 
 
 

Getingbo i brallan

Kategori: Allmänt

 
Min mamma sliter av sig brallorna mitt på trätrallen. Med fart. Helt hysteriskt rättare sagt. Hon ropar att hon har ett getingbo i brallan. Eller i skon. Hon är helt övertygad. Kanske är det ett myrbo tillägger hon efter några sekunder av oroligt sökande i brallan och skon. Ut och in med brallan. Något vitt sprider sig. Till och med på trallen. Inomhus. Myrägg överallt. Tror hon. Hon visar mig, Adrian och Edvin. "TITTA!!", ropar hon. Okej. Få se. Två vita mycket torra skosulor klär hennes fötter. Dom smular av sig. En del. Visar det sig. Så var det med det. Inget konstigt alls. Denna familjen liksom. Jag känner att jag är glad och tacksam över att vi hann gå hem från lunchen med min svärfar, Ronnaug och Fredrik. Innan den fasansfulla upptäckten. Hon är rolig. Min mamma. Det är hon faktiskt.
 
 
Denna bild togs strax innan avstrippningen. 
 
 
Denna bild togs ytterligare några minuter senare. Efter sol kommer tokregn.
 

Min man utomjordingen

Kategori: Allmänt

 

 
Min man kan inte komma från vårt jordaklot. Omöjligen kan det vara så. Det är som om han har kommit hit från yttre rymden. Han iakttar och försöker förstå oss jordbor. Hur vi tänker, lever och hur vi gör i största allmänhet. Hans förmåga att jobba är outstanding. I det närmaste outtröttlig är han. Robotliknande. Att tänka utanför boxen är ingen match för min make. Som huvudregel är han utanför den boxen. Tror ärligt talat inte han skulle kunna se boxen om han så skulle ha den precis framför fötterna. Han försöker snarare att hålla utkik efter den omtalade boxen och om tillfälle öppnar sig (typ någon [läs jag eller Olivia] står och pekar med hela handen och uttalar "in i den god damn förbannade boxen") försöker han att ta sig in i den. Emellanåt. Det är ovanligt. Förvirrande. Uppfriskande. Inspirerande. Lärorikt. Roligt. Utmanande. Utvecklande. Chockerande. Förvånande. Och ibland en smula frustrerande. Men aldrig aldrig tråkigt. Det är en sak som är säkert. Idag har han vänt ut och in på ett av våra förråd samtidigt som han KBS-at en jäkla massa gamm-grejer. Jag har haft panik (städar gärna vad som helst men inte källare och förråd) och låtsats upptagen med annat. Det har han såklart sett igenom. "Vi kompletterar varandra älskling" säger han efter 11 timmars hårt slit. Och menar det på fullaste allvar utan att vara sur eller ironisk. Det är lätt att älska honom. Utomjording eller ej.
 
 
 

Trädgårdsfest

Kategori: Allmänt

 
 
Älskar sommarnätter. Med familj och vänner. Trädgårdsfest hos Mini och Marlene igår. Supermysigt att sitta i deras växthus när regnet smattrar mot rutorna och mörkret till sist vill falla. Ler fortfarande till minnet av Muggens återkommande paradnummer. Hip hop rappen Ice Ice Baby.
 
 

Yo, VIP, let's kick it!

Ice ice baby
Ice ice baby
All right stop
Collaborate and listen
Ice is back with my brand new invention
Something grabs a hold of me tightly
Then I flow that a harpoon daily and nightly
Will it ever stop?
Yo, I don't know
Turn off the lights and I'll glow
To the extreme I rock a mic like a vandal
Light up a stage and wax a chump like a candle

Dance
Bum rush the speaker that booms
I'm killin' your brain like a poisonous mushroom
Deadly, when I play a dope melody
Anything less that the best is a felony
Love it or leave it
You better gain way
You better hit bull's eye
The kid don't play
If there was a problem
Yo, I'll solve it
Check out the hook while my DJ revolves it

Ice ice baby Vanilla
Ice ice baby Vanilla
Ice ice baby Vanilla
Ice ice baby Vanilla

Now that the party is jumping
With the bass kicked in, the fingers are pumpin'
Quick to the point, to the point no faking
I'm cooking MC's like a pound of bacon
Burning them if they're not quick and nimble
I go crazy when I hear a cymbal
And a hi hat with a souped up tempo
I'm on a roll and it's time to go solo
Rollin in my 5.0
With my ragtop down so my hair can blow
The girlies on standby
Waving just to say hi
Did you stop?
No, I just drove by
Kept on pursuing to the next stop
I busted a left and I'm heading to the next block
That block was dead

Yo so I continued to a1a Beachfront Ave
Girls were hot wearing less than bikinis
Rock man lovers driving Lamborghini
Jealous 'cause I'm out getting mine
Shay with a gauge and Vanilla with a nine
Ready for the chumps on the wall
The chumps are acting ill because they're so full of eight balls
Gunshots ranged out like a bell
I grabbed my nine
All I heard were shells
Fallin' on the concrete real fast
Jumped in my car, slammed on the gas
Bumper to bumper the avenue's packed
I'm tryin' to get away before the jackers jack
Police on the scene
You know what I mean
They passed me up, confronted all the dope fiends
If there was a problem
Yo, I'll solve it
Check out the hook while my DJ revolves it

Ice ice baby Vanilla
Ice ice baby Vanilla
Ice ice baby Vanilla
Ice ice baby Vanilla

Take heed, 'cause I'm a lyrical poet
Miami's on the scene just in case you didn't know it
My town, that created all the bass sound
Enough to shake and kick holes in the ground
'Cause my style's like a chemical spill
Feasible rhymes that you can vision and feel
Conducted and formed
This is a hell of a concept
We make it hype and you want to step with this
Shay plays on the fade, slice it like a ninja
Cut like a razor blade so fast
Other DJ's say, "damn"
If my rhyme was a drug
I'd sell it by the gram
Keep my composure when it's time to get loose
Magnetized by the mic while I kick my juice
If there was a problem
Yo, I'll solve it!
Check out the hook while my DJ revolves it

Ice ice baby Vanilla
Ice ice baby Vanilla
Ice ice baby Vanilla
Ice ice baby Vanilla

Yo man, let's get out of here
Word to your mother

Ice ice baby
Too cold
Ice ice baby
Too cold too cold
Ice ice baby
Too cold too cold
Ice ice baby
Too cold too cold

 

Kärscher

Kategori: Allmänt

 
Det är så fridfullt här ute.
 
 
Så fort jag kommer ut till ön slappnar jag av. Man blir som förlamad och vill bara sitta och titta ut över vattnet. Det är så fint. Oavsett tidpunkt, årstid och väder. Som en tavla som förändras hela tiden. Magic.
 
 
Grillning efter siestan. Grillmästaren var nyvaken. Otroligt vad pigg jag ser ut. Man blir sådär trött när man kört som en tok med  högtryckstvättmaskinen. Det är ju en del som trots allt ska fixas innan man bara kan slappa. Trodde det var kört för våra Urbanstolar. Men icke. Hur fina som helst efter min något maniska tvättning. Som att måla fast utan pensel. I love Kärscher. Yes I do.
 
 
Nyfixade Urbans. Vilken himla praktisk och vacker stol. 
 
 

Regnväder

Kategori: Allmänt

 
Vi är några som faktiskt gillar regnväder. Som jublar och sträcker upp händerna i luften. Viftar lite. Några dagar iallafall. Av extra syresatt frisk luft som man kan andas in. Genom näsan. Doften av gräs. Eller blöt asfalt. Mumma. Ingen risk för överhettning. Det är ett plus som inte ska underskattas. Helt allvarligt. Tänk på hur vi gillar skuggan när det är riktigt varmt. Nu har vi det all over the place. Yeay! Plus gratis återfuktning. Ha!
 
 
Edvins rum har fått sig en light makeover. Edvin är supernöjd. Hello, ungdomsrum. Bye bye, småbarnsrum.
 
 
 

4th of July

Kategori: Allmänt

 
 
Mina fötter har inte varit så skitiga sedan barnsben. Svarta och ömma. Fulla med sand och kvistar. Men lyckliga. Dom kastade av sig skorna efter välkomstskålen och dansade sedan fritt galet många timmar på en brygga i solnedgång och månsken. På en himmelskt rolig fest vid Södra Sundet. Spegelblankt vatten. Sommarljus som inte ville ta slut. Mat, musik, mingel och dans med härliga människor.
 
Min dotter med kompis tittade förbi. Jag hoppas att jag inte traumatiserat dom för livet. "Men mamma! Vad du DANSAR [fnissigt och chockat]!?! Är du berusad?" Hm. Lite lagom. Ingen idé att låtsas om något annat, egentligen. Men att medge rakt upp och ner. Där och då. Ja, det hade varit rätt. Men jag gör inte alltid det rätta. Verkligen inte. Jag hör mig själv säga "nej då!". "Men mamma, dansen mot PÅLEN då?!" Här grimaserar den ömma ansvarsfulla modern lite. Flackar med blicken. Satan. "Va?! Jaha, det! Det var bara på skoj." Vilket det var. Men ändå. Jag säger som en vän till oss, skjut mig.
 
Tack för en oförglömlig fantastisk eftermiddag, kväll och natt Jörgen. Roligaste sommarnatten på mycket mycket länge. Kommer inget mer att hända i sommar så gör det inget. Vilken jäkla fest. Och vilken himla tur för oss Härnösandsbor att du flyttat tillbaka. 100 procent utveckling redan nu. Det här kommer bli bra. Du är precis vad Härnta behöver. 
 
 

Semestergrälet, check

Kategori: Allmänt

 
 
Okej, då rev vi av det obligatoriska semestergrälet. Innan semestern ens hade börjat. Det är ju helt perfekt. Egentligen. För jag vet ju att det kommer. Förr eller senare. När allt ska vara så in åt helvete trevligt. Och så förbannat härligt. Och glatt. Nu ska vi vara tillsammans! All the time. Tjoho! Förlåt, nu börjar det kännas kvavt runt halsen. Pressen känns tydligt. Jag behöver lätta lite på snaran. Jag menar kraven. Från mig själv. Förväntningarna är med andra ord en smula höga. Om hur det ska vara, kännas och göras. Behoven delvis olika. Sättet att ta sig an saker. Olika. Känsligheten. Olika. Orken. Definitivt olika. Super-duper-olika. På det en massiv trötthet. Lagrad stress. Plus det faktum att jag är så in åt helvete känslig. Ibland. Rätt ofta. (Oj, vad det låter högt. Oj, vilken stress. Oj, vad det skramlar. Oj, vad många beslut som måste tas. På stranden: Måste dom ligga så nära?! Måste dom spela boll så nära!? Kan dom där kidsen ta och sluta gasta. Vart är föräldrarna?! Spring inte förbi nära min filt och skvätt sand!! Snart får jag en sten i huvudet. Vars är strandvettet?! Jag bara undrar.) Stressallergi, javisst. Som grädde på moset måste jag i såna här situationer även bli tvärtom. Om någon vill A så vill jag med automatik B. Japp. Jag är en besvärlig jäkel. I know. Så semestergräl here we come. 
 
Jag laddade på redan till förmiddagsfikat. Vevade verbalt omkring mig. Han hade inte en chans. Att inte gå i fällan. Det var ju själva idén med dialogen. Från min sida. Kanske från hans sida också. Vem vet. En björnhona hade vrålat nerifrån magtrakten "WRAUOW!". Jag gjorde något liknande. Fast lite mer lågmält. På det civiliserade akademiska sättet. 200 universitetspoäng ska väl ha någon nytta? Perfekt upplägg, argumentation och sedan dunkar jag in stor-poängen. Pang. Så var det gjort. Jag hade fått ur mig det. Inget jäkla sopa-under-mattan-helvete. Fram med det bara. Prata klarspråk. Ur skäggen. Eller håll tyst. Typ.
 
Funkade det? Ja. Eller jag vet inte. Nej. Hyfsat. Kanske. För stunden. Men jag är en tjurig jävel också. Så det sitter i ett tag. Grattis Daniel. Vilket kap.
 
Vet ni vad som händer sedan? När bladet är vänt. Han frågar mig om jag kan öppna handskfacket åt honom (vi sitter i bilen). Sur så in i bomben låser jag upp åt honom. Och där i ligger ett paket. Ett vackert inslaget paket. "Jag har köpt en liten sommarpresent till dig", säger han och ler. "Men va fan! Så här kan du inte bara göra!", utbrister surkossan. Jag. Det är emot reglerna för semestergrälen. Men grälsjukan rinner ner på bilmattan. Vidare ut ur bilen. Ner i dikesgrenen. 35 semesterdagar kvar. 32 grader i skuggan. Måste andas lite bara. Sedan ska jag ha en helt vanlig semester. Med både högtryck och lågtryck. Så att säga.
 

Ända in i kaklet

Kategori: Allmänt

 
Hör en jättegeting surra. Han far omkring hit och dit. Han hittar inte ut. Till synes söker han helt planlöst. Som robotgräsklipparen. Lite som jag på jobbet. Just nu. Försöker hålla igång min hjärna. Men den verkar hela tiden vilja stänga av. Måste ruska om mig själv. Gång på gång. Stöter i hinder lite här och där. Ibland träffar jag rätt. Men allt för ofta känns det som om jag träffar en osynlig glasruta. Och det tar tvärstopp. Akut syrebrist. Så känns det. Zzzzzzzzzzzzzzz. Ögonlocken är tunga. Mycket tunga. Det är inte så konstigt. Man behöver inte vara Einstein för att förstå varför. Jag har kört hårt på jobbet. Privat. Snart semester. Massor som ska göras innan. Och inte minst, jag kommer i säng alldeles för sent. Natt efter natt. Sommarnatten är så himla härlig. Så ljus. Stilla. Frestande. Det känns inte som om det är meningen att man ska sova överhuvudtaget. Kan vi inte sova på vintern istället? Så borde det vara. 2 dagar kvar till semester nu. Yes yes yes. Här gäller det att fokusera. Ända in i kaklet.