frokensotblogg.se

i huvudet på froken_sot.

Två tusen strumpor

Kategori: Allmänt

 
Igår parade jag ihop två tusen strumpor. Typ. I hate it. Försökte ha en bra inställning. Kul att ta tag i den här gamla dammhögen! Vad bra det kommer bli när det är klart! Feng shui here I come! Men det höll i cirka fem minuter. Sedan hade jag kunnat slänga hela alltihop i soporna. Allvarligt. Damm. Hårstrån. Sand. Fucking gräs. Ut och in ligger förvånande många. Som man måste vända. Det är bra äckligt med strumpor även om dom är tvättade. Och alla dessa udda par. Vi har tappat ungefär hälften av alla strumpor tydligen. Hur är det som möjligt? Jag bara undrar.
 
När jag gick på Stockholms Universitet var det knapert hemma hos mig. Fem år med liten matbudget. Studiebidraget skulle räcka till mycket och länge. Och Stockholm är knappast en billig stad. Om vi säger så. Jag blev en fena på att laga billig mat. Ikväll åt jag en av mina favoriter från den tiden. Spagetti med vitlöksfrästa champinjoner. Ensam hemma innebär fritt fram för precis vad jag själv känner för att äta. Kroppen skrek pasta. Hade kunnat äta bara en massa spagetti. Men det hade känts lite för tragiskt. Så det gjorde jag inte.
 
 
Skön tur igår kväll från Sågverket upp mot Höga Kusten bron. 
 
 
 

Min lördag

Kategori: Allmänt

 
Yoga all day long. Nästan. Och tur och retur till Sensommar i Sundsvall. Med dottern och hennes kompisar. Thats it. No more. Nödlandning i soffan. Så skönt. 
 
 
 
 
 
 

Run Ullis run!

Kategori: Aktiviteter

 
Min första reaktion var att tvärvända. Run Ullis, run! Redan från parkeringen såg jag hur stora vågorna var. Hur högt dom dånade. Det här går inte. Tänkte jag. Det här är farligt. Hade inte Daniel varit med och varit så entusiastisk hade jag hoppat in i min lilla C1:a och dragit hem. Med fart. Livrädd och med hjärtat klappande något (jäkligt mycket) snabbare än vanligt gick jag ner mot stranden och vågorna. Vilket jäkla surfparadis Smitingen visade sig vara! Inte har jag hajat det. Massor av surfare överallt. Iklädda svarta våtdräkter och vindstruligt blött hår. Glada nöjda leenden.
 
Vågorna var inte att leka med. Stora och täta. Det var hårt slit att ta sig ut. Och väldigt läskigt att kasta sig upp och in i vågorna. Men w o w vilken underbar känsla när det funkade. Tre vågor tog jag. Det var inte snyggt, men himla kul! Precis exakt så ska det vara. Kännas. Man kan hitta in tillbaka i själen där ute bland vågorna. Jag tror det. 
 
 
 
 

Go with the flow

Kategori: Aktiviteter

 
 
Det här med att fånga en våg. V ä l d i g t  s v å r t. När man är nybörjare. Säkert även för dom som kan. Men jävlar vad kul. Lite telemarkskänsla. Fast något härligare. Tror jag. Eller kanske inte. Och inte på fast mark. Det är så mycket som ska stämma. Och så ska man helst stå kvar. Där på brädan. Gillar känslan när jag flyter fram. Glider på. Surfar fram. Oavsett om det är på en våg eller i skidbacken. Love it!
 
 
 
Och självklart ett huvudstående i vågorna. Det gungade bra, men det gick att gunga med. Skönt som sjutton.
 
 
 

Eget liv också

Kategori: Allmänt

 
Middag på Sågverket i torsdags. Jag och Daniel firade fruktbröllop. Nytt personligt rekord för Daniel. Han har inte varit gift så länge förut. Ha! Slår honom med hästlängder alltså. Fast sedan blev han lite osäker. "Eller har jag? Rent känslomässigt iallafall." Det duger gott.
 
 
Fortfarande lite (väldigt) ledsen för att världens finaste vandrarhemsdirektörer sks sälja sitt sågverk. Kommer det bli sig likt? Kan det verkligen bli bättre? Övervåningen ropar yoga. Återhämtning. Ljusterapi. Energi. Kreativitet. Undervåningen som gjort för nära samtal, god mat och dryck. Nära vatten [SUP]. Och Höga Kusten. Tipp-topp-ställe. Helt enkelt.
 
 
Min ängel. "VARFÖR SVARAR DU INTE I TELEFOOOON!!", ropade min dotter igår. Och mitt balanserade svar? "FÖR ATT JAG HAR ETT EGET LIIIIIV OCKSÅ!! JAG PRATAR TELEFON! KÖR BIL! FÖRSÖKER HÄMTA ISAAC. JAG KAN INTE ALLTID SVARA NÄR DET RINGER! OKÄÄÄJ?!!!!" Blev påmind av henne för en stund sedan. Såklart. "Kommer du ihåg vad du sa, mamma?" Jag hör henne le genom telefonen. Förlåt. Jag var något stressad bara. "Jag vet. Det är okej." Fattar inte vad jag skulle göra utan henne. Väldigt oklart faktiskt. 
 

Love on a plate

Kategori: Allmänt

 
 
Jag älskar våra måndagar. På vardagsveckorna. Vi beställer pizza. Hela familjen äter tillsammans. Pratar om dagen som varit. Om veckan som kommer. Och alltid dyker det upp minnen från någon av alla våra helt fantastiska resor vi gjort tillsammans. Redo för resten av livet. Bring it on.
 

Rymdbasen har landat

Kategori: Allmänt

 
 
Han är hemma! En dag tidigare! Utomjordingen! Jihaa! 
 
 

Släpp på IKEA

Kategori: Allmänt

 
Pulsen slår. Hjärtat pumpar på lite extra. Faktiskt lite stressad. Inför dagens IKEA-besök. Så nära kosläpp man kan komma. På IKEA:s territorium. Jag ville inte missa deras släpp av varorna som tagits fram i samarbete med världsduktiga designern Ilse Crawford. Tagit ledigt dagen till ära. Tagit storbussen. Spanat in dagbädden. Och pallarna. Bland annat. En av varje skulle funka bra. Av hela kollektionen. Allt är galet fint. Så vi hängde på låset. Jag och mamma. För att vara kosläpp gick det rätt lugnt till. Men jag var rejält orutinerad. Blev som för uppspelt. Missade pallarna på tag-själv-lagret. Eftersom IKEA tagit hem typ ett ex av varje. Och jag borde såklart galopperat iväg till lagret på en gång. Dagbädden var beställningsvara. Den fanns inte heller som visningsvara. Fick inte klämma och känna. Syna grisen i säcken. Och den är tydligen redan slut. Jahapp. "Handla hårt", skrev maken min. I love you. Så jag kämpade på. Men jag kan inte sluta tänka på varför i hela h****** jag inte gick direkt till lagret. Din dumma jä***. Typ. Ja det hjälper ju inte direkt. Inte viktigt heller. Bara världsliga saker. Men jag var så taggad. Så himla fina möbler. Nästa gång då ska jag vara mer IKEA-strategisk. Var så säker. 
 
 
Underbar gårdagskväll på Södra Sundet. Foto: Anders Hall
 

Vardagsskimmer

Kategori: Allmänt

 
Jag har börjat jobba igen. Det är helt okej. Jag har haft en härlig semester. Noll prestation och hundra procent avkoppling. Och det är rätt skönt med vardag och rutiner. Även om jag är en smula trött på morgonen när väckarklockan ringer.
 
Jag har inte slagit på min jobbmobil en gång den här sommaren. Den har legat på jobbdatorn. Avstängd och vilande även den. Igår när jag slog på den ploppade jag upp på skärmen. Jag i New York. På bröllopsresa. Iförd brudklänningen. På språng. Jag är glad. Pigg. Lycklig. Jag älskar den bilden. 
 
Om nio dagar har vi bröllopsdag. Vår fjärde. (Tror jag!?) Daniel har kommit hem från USA då. Jag saknar alla vardagliga rutiner vi har tillsammans. Frukosten på framsidan i morgonsolen innan jobbet. Kaffet på baksidan när vi summerar dagen. Middagsfixet. Träningen ihop. Hänget. Hans oändliga tålamod med mig. Hans pepp. Hans stora stora hjärta. Hans blonda kalufs. Han är min bästa vän. Och partner. Med honom behöver jag inte prestera. Vara bäst. Jag kan bara vara mig själv. Det är lyx. Ja, ni hör. Vardagen får ett lätt förtrollat skimmer över sig. När han inte är hemma. 
 
 

Världens vackraste syster

Kategori: Allmänt

 
 
Min syster fyllde år i fredags. 50 år. Jag har svårt att fatta det. Det är galet. Och härligt. I och med det kan jag konstatera att vissa människor är tidlösa. Blir bara vackrare och vackrare. Underbara livfulla ungdomliga eldiga kärleksfulla nyfikna omtänksamma beskyddande hästgalna och vackra syster. I love you. Så glad att du är min storasyster.
 
Ps. Alla blir vi en dag äldre. Varje dag. Ingen skillnad med andra ord. Egentligen. Allt är sig likt. Allt flyter. Hänger ihop. Superduper, eller hur? Ds. 
 
 

Vykort med kärlekshälsning

Kategori: Allmänt

 
 
Saknar min cykelkille. Och min utomjording. Längtar. Den ena en kilometer bort. Den andra på andra sidan jordklotet. Vill ha en kram. Höra Daniel försiktigt läsa högt ur sin bok för att hjälpa mig somna. Veta att Isaac sover ett rum bort. Och sakta slumra in för natten. 
 

In i labyrinten igen

Kategori: Allmänt

 
 
Det är märkligt när man kommer hem från en resa. Det ser på något sätt alltid annorlunda ut. Och det känns annorlunda. Som om något ändrats när man varit borta. Utan att man kan sätta fingret på vad. Det är bara som en svag nyans. Av något. Förnimmelser. Om en förändring. Något man fått med sig på resan. Som behöver få ta plats. För balansens skull. Jag tror jag behöver skala bort. Mindre grejer. Mindre prål. Komma åt enkelheten.
 
Resan var härlig. Galet varmt. Ymniga svettningar 24 timmar om dygnet. Trots fläkt och bad. Lyxigt att få vara med mina tonåringar dygnet runt i en hel vecka. Hinna snacka, skratta och bråka. Vardagsleva som förr. Det händer ju som inte när man är på hemmaplan. Jag står mig inte i konkurrensen med deras kompisar. Har jag märkt.
 
Bara väldigt lata dagar i övrigt. Bad i massor. Ny strand varje dag. (Hur många stränder kan det finnas egentligen? Öppna stränder dessutom. Inte som i Frankrike där man måste betala in sig.) Och god mat. Min spanska är fortfarande katastrofal. Mucho katastrofal till och med. Säger fel ord i fel situationer nästan hela tiden. Rent tvångsmässigt verkar det som. Till exempel sista kvällen. "Mucho gracias", säger servitören efter min beställning. Då svarar jag "mucho" tillbaka. Hjärnsläppet ville inte släppa taget. Den gången heller. Så jag tog mina glas och gick. Vi tog med oss solen och värmen till Sverige iallafall. Lätt som en plätt. De nada!