frokensotblogg.se

i huvudet på froken_sot.

Nära och kära

Kategori: Allmänt

 
 
Greklandsligan i bild. Alla utom en. Tornadon. Det allra bästa med födelsedagar är att man får träffa sina nära. På en och samma gång. Dom flesta i vart fall. Inte alla gillar kalas. Vi är olika. Och det är fint. Tårtan hackades upp i bitar. Vissa gäster sög på knäcken i flera timmar. Födelsedagsbarnet visade ett paraplytrick med iCloud. Succé. Såklart. Det är ett kapitel för sig. Återkommer med tips på julklapp.
 
Ingenting är så härligt. Som när vi är i vår bubbla. I love you. 
 
 

Lite motorsågsolja

Kategori: Allmänt

 
Hela huset luktar kola. Julgodis. Daniel fyller år imorgon och då ville jag göra tårta. För vad är en är födelsedag utan tårta? En riktigt jäkla usel födelsedag. Och köpetårta är som inte lika gott. Fast nu vet jag inte. Fudgen på tårtan kändes oroväckande hård. Riktigt superhård. För att jag misstolkade receptet och slog av plattan. Och sedan fick jag röra runt som en galning jättelänge. För att alla tusen gram smör skulle smälta in i fudgesmeten. Ivrigt påhejad av Adrian som var i extas över alla kolhydrater som hängde i luften och nere i gommen. Jag kommer få bryta upp den. Eller hämta motorsågen. Lite motorsågsolja har väl ingen dött av?
 
Kanske kan jag lyfta bort hela skiten när den kallnat. Men det luktar gott. Och partybelysningen är på. Men just ni ligger jag utmattad på soffan.
 
Idag hade jag förresten mina nya superfina silvriga strumpor från Monki. Dom tittade fram lite försiktigt där nere. Mycket fina. 
 
 

Adopterad

Kategori: Allmänt

 
 
Det finns en härlig familj som jag tror har adopterat mig. Det känns i vart fall så. Och för det är jag glad. Tacksam. Barnen är så kärleksfulla att dom kunde varit mina egna. Världens finaste. Precis som mina. Idag har vi fått hänga. Hemma och i skogen. Naturlig påfyllning av det som räknas. I livet. Familj och vänner. Och kräftor och kantarellmackor. Mängder av kaffe.
 
 

Am I dreaming

Kategori: Allmänt

 
Äntligen på fötter. 
 

 

Jävlar vilken underbar höstvind. Är det höst ska det kännas och höras tycker jag. Det ska vara friskt i luften och det ska susa i björkarna. Ibland får den ta tag i mig. Och sedan smiter jag inomhus.

Städat in hösten och vintern idag på Hemsön. Jag och Edvin hann plocka svamp och skörda mandelpotatis (jippie, det funkade faktiskt!) också. Gula bruna och jordiga fingrar. Och såklart lite huvudstående i blåbärsriset. Helt naturligt. Or not. Men kul och vem är helt normal? Ps. Såg precis en 27-årig huvudrollsinnehavare göra huvudstående i en film. Har aldrig sett det förut. Am I dreaming or getting insane? Ds.

 

 

I want me back

Kategori: Allmänt

 
Jag har haft några skitdagar. Mycket på jobbet. Mycket hemma. Mycket med mig själv. Velat trolla bort mig själv. Gömt mig i vår stora djupa soffa. "- Vars är Ullis?" "-Vet inte, jag har inte sett henne." High five. Från soffan. Låt mig vara. Prata inte med mig. Låtsas som jag inte finns. Tills det känns lättare. Som ikväll. Och igår kväll. Mamma gjorde mat, vallade mig på hundpromenad och kvällsöppet. Hittade en fin mjuk grönrutig skjorta. Och en vit. Mamma och jag i en dammig provhytt. Sedan kändes allt mycket härligare. Gulliga glada människor. En lite galen kvinna. Med en leksaksgitarr i en plastpåse. Som babblade på. Kunde andas igen. Och det är ju en förutsättning för att klara av vardagen. En propp som drogs ur. Som behövdes dras bort. Som satt lite fast. Om bara förkylningen kan dra så är jag nöjd. Nu Idol. Med Matilda. Twyla. Josefine förstås. Och Mollie. Vilka färger och läppstift. 
 
 

Nya mattan

Kategori: Allmänt

 
 
Stannar upp. Lägger mig ner. På nya mjuka stora mattan. Den som alla gillar. Det är lunch. Och jag är hemma. Solen lyser. Höst ute. Friskt. Vinden ruskade om min kappa på vägen hem från jobbet. Sköna halsduken höll om.
 
Hans ögon glittrar. Blinkar. Sommarblond kalufs. En paus. Som mellanrummet mellan in- och utandning. Som om tiden faktiskt stannar. Andningen hittar ner i magen. Trivs. Vilar. Mer glitter. Mer paus.
 
Sedan springer jag iväg. Mötet jag måste hinna till. Första beslutet i det nya. Ett lätt sådant. En personalare som kliar sitt hår över min förfrågan om semester. 17 dagar extra. Näe. Jag tror inte det. En skinnväska som enligt min kollega kanske behöver åka på hälsohem. Middag med alla barnen. En mjuk kram. På huvudet mest hela kvällen. Och den kladdigaste kladdkakan ever. Pianospelande barn. Som en riktig jäkla julafton. Bara fikonet som fattas. Peppar peppar. Natti natti.
 
 

Bråkar med mig själv

Kategori: Allmänt

 
Jag är rätt dum i huvudet ibland. Jag har varit förkyld och haft ont i huvudet i en vecka. Första pigga dagen var jag rätt klok. Benen ville springa. Men jag sa till dom. Inte idag. Nu tar vi det lugnt. Imorgon får ni springa. Om det håller i sig. Mäh. Sa dom. Men å. Vi vill. Gud va taskigt. Jepp. Sån är jag. Skittaskig. Andra pigga dagen slant jag i tänket. Då gav jag mig ut och sprang en mil. Skulle bara gå igen. Men det kändes ju så bra. Och jag ville bara testa lite. Och så fortsatte det att kännas superbra. Massor av spring i benen. Den stackars kroppen blev väl chockad. Sprang av rena farten. Svår fysisk chock. Kan jag göra något lite lagom? Borde ha startat lite försiktigt. Såklart. Idag är jag inte så pigg. Wihoo, vilken överraskning. 
 
 
Popcorn i soffan. Varför är dom godare dag två? Samma med ostkrokar. Mycket godare dagen efter öppning. Framförhållning eller återhållsamhet krävs för bästa upplevelsen. Sånt är svårt. Kan inte någon fixa till det här?
 

Wåhlin och Hjelm

Kategori: Allmänt

 
  

 

Daniel vill slita upp vårt golv. I stor-hallen. Den utan förvaring som har massor av dörrar och dörröppningar. Där man kan stå och hälsa välkommen. Eller dansa i ring. Men inte lägga ifrån sig vantarna. Förutom på golvet. Den hallen.

 

Det är i och för sig spännande att se vad som döljer sig där under. Det ursprungliga golvet. Stora klinkerplattor enligt ritningarna från 1937. Duktiga arkitekterna Wåhlin och Hjelm visste nog vad dom gjorde. Redan 1937. Jag gillar allt annat som är original i huset. Frågan är om plattorna ligger kvar. Och om dom är i bra skick. Det hade varit schyst med en statusuppdatering om det. Hälsocheck. Men det finns bara ett sätt att ta reda på det. Bryt it up.

 

Okej, Daniel. Du får köra. Om du fortfarande vill och kan. Det kanske blir kallt i vinter. Men jag har gott om tjocksockar. 

 

Fru ordförande

Kategori: Allmänt

 
 
 
Om jag får be. Nu är det klart. Brevet har kommit från regeringen och miljödepartementet. Jag tackar. Och bockar. Niger lite försiktigt. Höstens nya uppdrag är som ordförande i miljöprövningsdelegationen. Jag vet inte riktigt vad jag ger mig in på. Men har jag någonsin vetat det? Det är inte riktigt min stil. Det ska bli galet roligt. Och himla spännande. Jippie!
 
 

Vad är en sverigevän

Kategori: Allmänt

 

Sverige byter regering. Och alla känns som förlorare. Trots allt. Oavsett hur vi valt att rösta.

Vem är sverigevän och vem är det inte? Vem har rätt till Sverige och vem har det inte? Låter vi SD definiera vem som är sverigevän? Vad menar dom överhuvudtaget? Och vad är vi övriga? Fiender? Ska vi alla dra från Sverige så blir det inte många kvar. Bara 13 procent. Tydligen. Blir det då ett bättre Sverige? Tror dom på riktigt att pensionärerna kommer få mer pengar i fickan? Tror dom på riktigt att skolan kommer få mer pengar? Att dom arbetslösa kommer att få sig ett eget jobb? Hur hade dom tänkt klara sig? Om vi drar.

Vi måste börja lyssna. Det var dumt att tro att ignorerande och idiotförklarande av en stor grupp missnöjda människor skulle vara en bra lösning. Det fungerar i väldigt få sammanhang. Vi kan inte låtsas som om SD inte finns. Dom kommer inte att försvinna för att vi tittar åt ett annat håll. Jag har större förväntningar än så på våra politiker. På dom som ska styra skutan. 

Vad handlar missnöjet om? Vi måste stanna upp. Analysera varför. Försöka ta hand om grundproblemen. Inte stänga ute. Problemen. Människorna. Vi får inte låta missnöjet gro sig ännu starkare. 

 

Valet i stadsparken

Kategori: Allmänt

 
Korsmässomarknad i t-shirtvarmt väder. Förtidsröstning på Sambibblan. Loppistur med syrran och vänner och middag med barnen. Ny soffa ihopskruvad. Inte en enda svordom. Makalöst. Det var gårdagen. 
 
Idag ska jag rösta igen. Jag röstar om i riksdagsvalet. Jag har ångrat mig. Och möjligheten finns att ändra sig. Tur för mig. Ni röstar väl? Rösta med hjärtat och intellektet. Heja! 
 
 
Den här loppade jag igår på Blå Porten i Älandsbro. Prunus heter servisen och är designad av Stig Lindberg. Blåa plommon och gröna blad mot en vit botten. Servisen tillverkades mellan 1962 och 1974. Himla fin. Tack, Birgitta och Åke - gillar er!
 

Hawaii-juice och Tove

Kategori: Allmänt

 
 
Hela familjen drar runt på förkylningar. Inte så farliga, men onödiga och irriterande. Efter fastan blev jag lite less (väldigt) på alla juicer. Det var köpejuicer, men det splillde liksom över på mina riktiga goda nyttiga. Nu är jag igång igen. Dagens vitaminkick gjordes på ananas, apelsin och citron. Den smakade Hawaii. Och vem älskar inte Hawaii?
 
Spana in senaste numret av Retro som har ett helt nummer tillägnat Tove Jansson som skulle fyllt 100 i år. Hon var så mycket mer än sina muminfigurer och sagor. Vilken konstnär. Arbeta, älska och leva var hennes melodi. Hennes hem och atelje i Helsingfors var bohemisk och härlig. I love it!
 
 

In i dimman, eller?

Kategori: Allmänt

 
Jag har spenderat två dagar uppe i dimman. På Södra berget hotell & resort i Sundsvall. Tittar på Åkesson i kvällens utfrågning och undrar för mig själv hur det är möjligt att så många svenskar befinner sig i dimman. Som inte genomskådar SD eller som rättfärdigar en politisk uppfattning som inte är medmänsklig. Har vi blivit den moderna tidens dåtida Tyskland? Har vi glömt vår historia? Har vi inte lärt oss någonting? Vad fan är det som händer?
 
Idag lättade dimman över berget. Nya bron tittade fram. Imorgon ska jag pröva den. Håll gärna tummarna för att den håller. Det kan inte skada. Håll gärna tummarna också för att dom flesta svenska medborgarna tar till vara på sin rätt att rösta och gör den skillnad som så väl behövs. Låt oss bygga lite fler broar. 
 
 
Ps. Nya yogainstruktören Emelie på Sportsgym var grymt bra. Hurra! Ds.
 

Gröna linjen

Kategori: Allmänt

 
 
 
Inte en till jäkla bild på henne på huvudet. Eller yogandes i övrigt. Jag förstår om ni blir less på mina bilder. Särskilt om ni inte ännu själv kan stå på huvudet. Eller inte alls är intresserade. Alla snöar vi in på något. Och det är precis så det ska vara. Jag älskar att stå på huvudet. Jag mår bra av det. Jag blir hög av det. Jag blir glad av det. Småler fånigt, ni vet. Jag får samma känsla som efter ett löppass. Ni skulle säkert också få det. Prova! Om ni är nyfikna. Och bilderna blir mycket roligare. Tycker jag. Och det är ju huvudsaken. Eftersom det är mina bilder. Det hade varit skoj att visa fler bilder på barnen. Men då blir jag lynchad, så det funkar inte tyvärr. 

Jag fick en fråga om yoga främst handlar om att stå upp och ner. Det var ett skämt såklart. Yoga innefattar såklart så mycket mer än huvudstående. Det finns oändliga möjligheter och variationer på utövandet. Yoga handlar främst om att titta inåt, skala bort omgivningen och det gör man bäst genom andning och utmanande övningar. Hitta sina gränser. Och öva. Bilderna tas därför oftast efter ett yoga. 

Jag brukar ju tjata om mina juicer också. För er som är sugna att hoppa på den gröna linjen finns nu råsaftcentrifuger från Philips att köpa till bra på ICA Maxi (i vart fall i Härnösand). 499 kronor istället för 999 kronor ordinarie pris. Supertillfälle! Det är så gott och man blir så pigg. Eller piggare i alla fall.

Idag kom hösten till Norrland. Små fina gul-beiga höstlöv låg på stigen imorse. Och jag hann upp och ut innan molntäcket drog in. Jippie!

 

Marmelad i min trädgård

Kategori: Allmänt

 
Plockat ner en del av våran megaskörd av plommon från trädgården. Första året vi får plommon på trädet. Och det är helt fullproppat med dom. Vackra blålila. Goda. I helgen ska jag göra marmelad. Tänkte jag. Romantiserar det här med att skörda och göra marmelad, sylt och mos. Men håll med. Det är så jäkla rejält. Odla och göra något bra av det. Känns fint i hela kroppen. Och smakar godare än det man köper hem från affären. Som om man gått väldigt långt och inte ätit på evigheter. Typ. Och både ekologiskt och närodlad. Jackpot.
 
 

Umeyoga i Härnta

Kategori: Allmänt

 
 
Sportsgym har börjat med yoga nu i höst. Otroligt kul! Vi har just undrat vilka dom otroligt vältränade nya medlemmarna är som vi tittat nyfiket på när vi styrketränat. Nu vet vi. Dom nya yogainstruktörerna. Såklart.
 
Ljuda A när jag andas in. Ljuda U när jag andas ut. Okej, jag greppar. Jag genomför. "Och sedan gör vi likadant fast genom näsan." But hello. Näe, det går ju inte. Släpper det här med A och U och andas bara. Genom näsan. Ny yoga ikväll alltså. Ny instruktör. Nyinflyttad från Ume. Men shit (på Umemål!), hur är det möjligt? Två friska unga till synes helt normala människor. Flyttar hit. Min spontana känsla - kul!! Min spontanta tanke - det måste vara något fel! Förlåt förlåt, såklart det inte är. Det är bara så sällan jag träffar på någon ny utifrån att jag blir helt chockad. Och jag medger, misstänksam. Men mest av allt glad och tacksam. Dom är så välkomna. På riktigt.
 
Passet var bra. Behaglig inspirerande instruktör. Med skönt lugnt umemål. Andningsfokus. Gillade det. Mycket. Nu ska jag testa tjejen hans på tisdag. Tjing.
 
 

Mota Olle

Kategori: Allmänt

 
 
Feber. Huvudvärk. Det var väl onödigt? Tycker jag. På min favoritdag. Min body balance-dag. Men solen skiner där ute. Och värmen har kommit tillbaka. Och blå-himlen. Det är okej. Ikväll ska jag hoppa ner i sängen tidigt. Hoppas på att sömnen motar Olle i grind. Är det någon som vet vad det betyder längre? Av dom unga? Tveksamt. Vart är vi på väg? (Skojar bara.) 
 
Ps. Saknar Henke. Ds.
 

Tålamodsträning

Kategori: Allmänt

 
 
Det här med tålamod är inte min grej. Tyvärr. Hatar att vänta. Ovisshet. Stor utvecklingspotential här. Gräjt. 
 
 
Under tiden. Fin poster från riksutställningen "Gröna fingrar" på Länsmuseet 2002. Och några ljusstakar från Guldkroken. Livar upp mitt akademiska liv.
 
 
Skördat dessa skönheter idag. Mina ogröna fingrar har lyckats driva upp prima körsbärstomater. Trots allt. Trodde det var kört efter kalla juni. Men juli räddade tomatsituationen. Smakar och doftar ljuvligt. Och vackra är dom. Mina tomater.