frokensotblogg.se

i huvudet på froken_sot.

Guld i USA

Kategori: Allmänt

 

Nu börjar partyt. Alla är spända av förväntan. Barnen har väntat sedan i julas på den här resan. Och äntligen äntligen ska den bli av. Bada bada bada. Hänga hänga hänga. Kramas kramas kramas (förhoppningsvis). Prata prata prata. Massor av ledig tid. Hela familjen. Jävlar va härligt. Inser att inte alla kan åka iväg så här som vi gör. Och jag är tacksam. Att vi kan. Och att alla vill. Tar det inte för givet. Tar inte något för givet längre. Vi har jobbat hårt för den här resan. På olika sätt. Tro inte något annat. Och nu ska jag njuta av att vi alla är samlade. I en hel vecka. Det är lyx. Det bästa som finns. Syns om en vecka, puss!

Ps. Himmel vilken magi Amanda Jensen bjöd på igår. Hatten av. Hon grävde. Och hittade massor av guld på Gotland. Och nej, Daniel. Alla vet inte att Sverige tog brons i fotbolls-VM 1994. Daniel menar att 999 av 1 000 vet det. Jag trodde jag minns att vi tog guld. Det känns ju speciellt. Jag är den där 1:an i statistiken. Vi är några stycken som inte bryr oss nämnvärt om fotboll. Tro det eller ej. Och inte tycker vi att det är särskilt pinsamt heller. Ds.

 

Packa lätt

Kategori: Allmänt

 
Bikinis, yogamatta och snorkelutrustning. That's it. Det borde räcka långt. Kanske en strandklänning också. Turkey here we come! 
 
 
Ps. Det här är utgångspunkten och målbilden. Det kan spåra ur. Dagen är ung. Ds.
 

Blåsväder

Kategori: Allmänt

 

Gula löv virvlar omkring överallt. Därute. Det blåser. Vet inte om jag tycker om när det blåser. Det går liksom inte att klä sig så att man inte fryser. Både regn och blåst. Och inatt undrar jag om inte taket lyfte igen. 

Igår fick jag guidning på umemål hur man tränar bort tankar om att mjölksyran bränner i låren. Att det gör ont. Att jag vill ge upp. Medveten fokus på det andra. Hur handen ser ut när jag står i  solkrigaren. Dom lätta armarna. Andningens skiftning beroende på rörelse och ansträngning. Lättnaden i bytet från en position till en annan. Och så vidare. Varför skulle den ena tanken vara bättre eller sämre än någon annan? Bara notera. Inte värdera. Försökte tänka likadant när jag tränade att stå på händer i Hollow Back. Andas andas andas. In genom näsan. Ut genom näsan. Låta tankarna flyta iväg. Och under avslappningen kändes det verkligen som jag var en barkbåt som guppade omkring försiktigt på vattenytan. Förbereder mig mentalt på ledighet med barnen och Daniel. I värmen. Ska definitivt guppa omkring. Som en barkbåt. Eller två. Dagens uppgift blir att packa. Och det är inte lätt.

 

 

Bakläxa på HB, stå längre ut från väggen. Skjuta ut bröstet och svanken. Hepp!

 

No KBS

Kategori: Allmänt

 
 
Nu är Daniel på gång igen. Han är i fixartagen. Monterat en garderob till mig. Fina långa liljor en vanlig tisdag. Men nu håller han på i källaren igen. Det gör mig lite nervös. Han menar att vi måste rensa och städa. Han tycker att det känns bra inombords. Hjälp. Nej tack. Inte i år. Kanske 2017. Om det är dåligt väder. Om ni ser något på KBS, köp det inte. Han får säkert inte sälja det för mig. Ni kan alltså inte hävda god tro. Okej?
 

Livet är en r&b-dänga

Kategori: Allmänt

 
Det hinner hända en del under en bilfärd. Jag hinner ha den där dialogen med mig själv. Jag skäller, hyllar, dissar och återkopplar. Utvecklar. Kommer fram till massor. Därutöver får jag mitt behov av att lyssna på hög musik tillgodosett. "This is for the ladies of the world..." Ljudet av Stephen Simmonds och Blacknuss vibrerar i hela bilen där jag kommer skumpandes fram på E4:an. Rytmer och toner som lockar till dans ekar högt. Mina trumhinnor varnar lite oroligt. Men det går inte att hejda. Jag kör och dansar. Bilen gungar. Jag sjunger högljutt i olika stämmor. Det låter såklart förjäkligt. Men det känns underbart. Musik gör mig lycklig. Han är så fin den där Simmonds. Jag och mina vänner har alltid varit lite småförälskade i honom. Den lite förkylda rösten och dom chokladbruna sneda ögonen. God damn. Som vi sa då. Det går inte att inte röra kroppen. Måste gunga med. Överrösta musiken. Jag är tjugofem år igen. "My namn is Dinah... Don't disrespect the love I'm trying to make you feel... It was a hot summernight and everything was alright..."
 
 

Höstklappar

Kategori: Allmänt

 
 
Vi har ju inte längre något djur här hemma. Kissen dog och Henke fick lov att lämnas bort. Saknar honom varje dag. Min kompis och kompanjon. Världens finaste och roligaste hund. Kärleksfullaste. Snabb som vinden. Massor av muskler. Han kunde till och med yoga med mig. Men han har det bra. Det vet jag. Och fördelarna väger över. Helt klart. Jag ångrar mig inte. Men saknar honom, det gör jag.
 
Idag har vi varit och tittat på kattungar. Nio supersöta små kattungar. Drygt tre veckor gamla. Himmel. Vi skulle välja ut två kattpojkar, men det blev två kattflickor. Vad vi kan se. Två små fjunbollar. Som vinglade omkring, lekte och sov om vart annat. Olivia fick bestämma. Jag kunde ha tagit alla nio. I december kommer dom till oss. Som en tidig fantastisk julklapp. Till hela familjen. Längtar.
 
 

Date på 7-Eleven

Kategori: Allmänt

 
Date med maken imorse. Dubbeldate. Först hemma. Och sedan i Stockholm. En promenad längs vattnet vid Stadshuset. Han bar min portfölj. Visade mig vägen. En latte i fönstret på 7-Eleven. Sedan försvann han iväg i sin taxi. Välputsade skor och fin kostym. Hans blonda kalufs. Glad. Och jag är glad att han fortfarande är så omtänksam och kärleksfull. Mot mig. Mot mina barn. Varje dag. Rädd om oss. Hoppas att jag då och då ger tillbaka. Morgontrött tjurig surget som jag är. 
 
Apropå surget. Suttit länge på tåget nu. Försökt att inte störa mig på den stora killen bredvid mig som låter genom näsan, luktar urin och något mer oidentifierbart. Försökt tänka bort tjejen längst ner i hörnet som pratar högt i sin telefon om jobb och privatliv och tror att alla andra är intresserade av att lyssna. Försökt att tänka bort alla som är sjuka och sitter och hostar halsen av sig. Så jag har lusläst Kupé. Den faktiskt riktigt roliga tågtidningen. Och enligt källa hatar Fredrik Lindström Ångermanland. Mäh. Tänkte jag. Inte jippie-yeay-varje-dag-landskap, men ändå. Varför då? Hata är ett himla starkt ord. Kan han verkligen ha sagt så? Det förtjänar vi inte. Snart hemma. Tack gode gud.
 
 

Höststädning

Kategori: Allmänt

 
Fina höstlöv som faller mot backen. Just nu. Älskar hösten. Älskar alla årstider. 
 
 
Ibland chockar man sig själv. Först maler jag en bok fram till 16.00. Så jävulskt spännande. Sandmannen av författaren Lars Kepler. Sedan är jag helt slut (mentalt). Vi går ut för att bära in utemöblerna. Och vad händer? Jo, jag får för mig att jag ska beskära alla buskar i trädgården också (inte alla, men många). Dom stora. Och sedan högtryckstvätt av utemöbler och terassen. Himla bra. Otroligt skönt. Nu får det komma kallgrader och snö. Jag är redo. På Willys säljer dom redan julkalendrar. Japp. Snart är det dags. Men först ska vi ha höstlov i Turkiet. Jag har lovat mig själv att det inte blir någon pepparkaksdeg förrän efter resan. Någon gräns måste jag ha. Och där går den.
 
 
Daniel på mattan. 
 

Meet cute

Kategori: Allmänt

 

Idag var jag med om ett meet cute. Ja det kanske inte var ett riktigt meet cute, men nästan. Det kändes som så. Och då räknas det tycker jag.

Jag kommer och går på en gata i staden där jag bor. Då möter jag min syster som kommer i bil söderifrån. Jag viftar och hejar. Stannar upp och vänder mig om för att gå över till hennes sida. Då ser jag att min mamma kommer i bil norrifrån. Och stannar bredvid min syster. Mäh. Oväntat. Roligt. Och en smula fantastiskt faktiskt. Mitt i vardagen. Tre liv. På väg åt skilda håll. Men dras till samma mittpunkt. Vid exakt samma tidpunkt. Tre pusselbitar. En familj. Min lilla familj. Love it. Älskar att bo i en liten stad. På det sättet. Och på en del andra sätt.

 

Wroom

Kategori: Allmänt

 
Borde det inte heta Krammfors? Eller borde Kramm heta Kram? Eller har det som redan bytt namn?
 
 
Jag har så många fördomar om Kramfors. Av det negativa slaget. Och av ren tradition. Fast inte illa ment egentligen. Brukar oftast swisha förbi. I bil. Hej Domus. Hej Kramm. Hej Frasses. Wroom. Hej då.

Igår bodde jag på Hotell Kramm. För första gången. Jag gick en promenad längs Kramforsån. Såg finfina fiskar faktiskt. Och finfina fiskevägar. Vackert var det i höstregnet. (Superblöt och superkall, men det hör ju som till den här årstiden.) Åt en riktigt god middag på hotellet. Lokalproducerat. Både laxen och kossan. Och grönsakerna och potatisen. God service. Tack, Kramfors. Över förväntan. Kanske kommer jag i framtiden inte alltid bara susa förbi. 

Tusen hagar

Kategori: Allmänt

 


För väldigt länge sedan var jag en hästtjej. Bland många andra. Det har gått ungefär 18 år sedan jag sist satt ordentligt på hästryggen. Det är lång tid. För dom stackars borttynade ridmusklerna.I helgen fick dom sig en omgång. Två dagars ridläger på vackra Skästa gård utanför Västerås. Bland tusen hagar.
 
Dom senaste dagarna har jag gått som Zeb Macahan. Möjligtvis lite långsammare (även fast han väl också gick ganska långsamt. Och jag förstår honom). Aj. Det känns både här och där. Men min hästsjäl var lycklig. Vilka underbara djur. Underbart stall. Underbar ridinstruktör. Underbar gård. Underbart väder. Underbar hästdoft. Och framför allt, underbara vänner.

Ps. Hörde talas om en OS-deltagare i dressyr (eller hoppning?!) som är 77 år. Jag och Challe har då 34 år kvar att förbereda oss. Det är ju skitlång tid. Jihaaa. Ds.
 
 

Varning för svordomar

Kategori: Allmänt

 
Det sitter någon i soffan som liknar mig. Men det är en vålnad. Ett skal. Så. Jävla. Trött. Otroligt skönt att det äntligen är helg. Äntligen äntligen äntligen. Hade inte orkat en sekund till av den här veckan. Over and fucking-out. Fredagsmyset (vilket jäkla ord) tog plats i en vit folkabuss. I och för sig med mina otroligt fantastiska barn. Men ändå. Inte suttit på aschlet sedan lunch. Men nu reser jag mig inte upp på ett tag. Det får hända (nästan) precis vad som helst. Ser fram emot några lugna och sköna veckor. Jag har lovat mig själv att börja 1) säga nej (igen) och 2) vad var det nu igen? Satan... Jo! Börja (igen) att lägga in tid för återhämtning mellan alla aktiviteter som jag tar för mig. Roliga som tråkiga. 3) Jag ska inte ta på mig det som egentligen är andras ansvar. Nu ska jag lägga mig ner och dö en sväng. Imorgon kommer bli en helt fantastisk dag. Från början till slut. För det vet jag. Något annat finns inte på kartan.
 
Ps. Jag svär när jag är trött eller arg. För att inte tala om när jag är både trött och arg. Jag har varken ett begränsat ordförråd eller mindre begåvning för det. Det gäller att ta till det som känns bra nere i magen. Jag tänker inte be om ursäkt för det. Tjing. Ds.
 
 

Pippidebatt

Kategori: Allmänt

 
Tittar på Debatt på svt. Det kryper i kroppen min över många av debattörernas sätt att kommunicera. Eller är jag bara konflikträdd? Jag vet inte. Dom pratar om regeringens förslag till obligatorisk gymnasieutbildning och Pippiklippet. På bänken sitter Inger Nilsson. Vad händer om 40 år, säger hon. Vi kanske inte har någon rasism kvar, säger intelligent kvinna 1. Eller så har vi ingen Pippi kvar, säger Inger. Rasism kontra Pippi. Sorry Pippi, hoppas nog mycket hellre på att vi inte har rasism i framtiden. Inte för att jag förstår varför hela Pippi skulle censureras. Nu, hopp ner i bädden. God natt.
 
Nedan, favvoapa av Kay Bojesen.
 
 

Stress eller feelgood?

Kategori: Allmänt

 
Fan vad alla flänger omkring. Det är lätt att bli helt matt av att bara titta på. Vi ska vara överallt. Göra allt. Vara med på allt. Vara bäst på allt. Samtidigt som vi vill ha familj och barn. Och så gärna lite lagom med lugn och ro. När vi kan klämma in det.

Idag har jag varit på en stressföreläsning. Vi kvinnor har lite uppförsbacke. Vi har inte bara vår gamla medärvda emotionella stress. Vi har även tagit över den tidigare typiskt manliga prestationsstressen. Och som grädden på moset har vi dessutom (det senaste inom stressen) tillgänglighetsstressen. Mumma. Vilken underbar cocktail. Här ska vi alltså bära och jonglera tre olika stresstyper. Med en galet ogenomtänkt och optimistisk att-göra-lista. Oftast både på jobbet och privat.

Släpp allt ni har. Håll om någon ni tycker om. Var snäll mot dig själv. Gör en lista med dina prioriteringar. Går den ihop? Är den på riktigt realistisk? Om inte, justera. Funkar den för din familj? Behöver du offra några barn eller nära på köpet? Om inte, perfekt och lycka till.