frokensotblogg.se

i huvudet på froken_sot.

Ömsint och odemokratisk

Kategori: Allmänt

 
 
Här hemma pågår namnförhandlingar. Hejvilda. Sex olika viljor. Några vill ha vanliga namn. Andra vill ha Disneynamn. Och somliga säger nej till alla namn vi andra kommer på. Det här kan ta sin tid. Stella! Nej! Bill och Bull! Nej! Astrid och Ingrid! Nej. Chicken och Nuggets! NEJ! Svea! Ja (vissa röster)! Scarlett. Svea och Charlotte. Ja! Nej! Sarah och Jessica. Nej! Greta och Rita. Ja!! Snap och Insta! Ja! Näe, men tänk om några år. Funkar inte... Och så alla namn hämtade från någons direkta synfält. Kaktus! Vitra! Olja och Vinäger! Hang och Itall! Salt och Peppar. Apple och Twitter! Fläkt och Kåpa. Lusse och Bullen. Det här går bra... 
 
Vi kommer aldrig att komma överens. I egenskap av husets ömsinta och odemokratiska moder har jag utsett mig själv till enväldig namnshärskare om vi inte kommer till samförstånd. Jag tror att Olivia bjuder upp till kamp.
 
Ps. Fy fan vad jag aldrig kommer att ge mig. Ds.
 
 

Nyförälskade

Kategori: Allmänt

 
Det är som omöjligt att få något gjort. Att vi lyckades ro ihop en middag igår var helt otroligt. Kattungarna har nämligen äntligen kommit. Man vill liksom inte göra annat än att bara titta på dom. Mysa med dom. Iaktta. När dom sover. Äter. Busar. Blinkar med sina oskuldsfulla nyfikna ögon. Blir trötta. Sover. Vaknar yrvaket. Står på två ben. Vinglar omkring. Gör tokryck. Hopp och kullerbyttor. Så himla fina. Magiska i all sin skörhet. 
 
 
Hur ska vi kunna jobba? Gå i skolan. Träna. Laga mat. Lämna hemmet. Det blir tufft. Nyförälskade som vi är.
 

Kärlekslapp i väskan

Kategori: Allmänt

 
Att älska och bli älskad. Det viktiga. Det andra är brus. Att distrahera sig med.
 
Du behöver inte göra. Du behöver bara vara. Jag älskar dig för att du är. Så fin. 
 
Vill så gott. Älskar. Dig. Tillbaka.
 
När det svajar. När det känns svårt och oklart. Du står kvar. Vi står kvar. Stadigt på svajjiga ben. På oskrivna vägar. 
 
 
 

Granit i påsen

Kategori: Allmänt

 
 
Hade 10 minuter över i Malmö. Dumpade resväskan i flygbussen. Sprang som en tok med portfölj och handväska genom stora torget till min favvobutik Granit. For runt i butiken. Slet åt mig jättefina julklappspapper och etiketter. Sprang tillbaka till bussen. Helnöjd. Harmonisk julshopping när den är som stressigast.
 
Måns julglitter i lurarna hela vägen till Sturup. När jag lyssnar på julmusik så älskar jag hela världen. Världen blir lite vackrare och snällare. Hoppfullare. Eller hur? Till och med dom elakaste knäppgökarna får ett lite ljusare skimmer över sig. Magic!
 
 

Sött dop(p)

Kategori: Allmänt

 
Dopdag är lika med doppdag. Och sockerchock. Jag satsade på att inte äta lunch för att orka smaka av allt. Jag vill ju inte vara oförskämd mot värdinnan. Hjälp vilka kakor och bakverk. Anna är en hejare på att baka. Hon är Sveriges mästerbagare (hon med alla coola tatueringar) och Leila Lindholm i en och samma person. Jag fattar inte hur hon gör, hur hon orkar eller har tid, men dom smakar himmelskt. Och är vackra som små konstverk.

Tack Anna, Andy, Gunnar och Ronnaug för en härlig dag och kväll tillsammans. 

Kvällens middagsdukning blev mönsterrik. Retrotyg från gud vet var och Marimekkoporslin och servetter. Very nice kombo. Very retro indeed.

 

 

Ps. Har Ben Stiller någonsin varit med i en normal film? Jag lovar mig själv att aldrig se en till film med honom. Ds.

 

Jultåg till Andalusien

Kategori: Allmänt

 
Glada nyheter! Mamma och syrran följer också med och firar jul! Känns himla mycket bättre så.

Och huset har jag lånat ut till snälla gulliga hemvändare. Som har lovat att ta hand om kattungarna åt oss. Ibland funkar allt så smidigt. Som om det verkligen är meningen. Jag tror på sånt.

Och Olle är på ett strålande humör. Därmed även den tipp-tåiga E.ON.-modern. Har planeterna stannat? Har den signade julefriden kommit till stan redan nu? För en stund. 

 

 

Resväskan i smyg

Kategori: Allmänt

 
Mitt nya jobb är fantastiskt roligt. Jag är helt slut i huvudet om kvällarna. Maximal ansträngning för mina stackars hjärnceller. Mera avancerade privata beslut överlämnar jag med glad hand till Daniel. Som i och med det tog chansen och bokade en resa för oss till Spanien över jul. En normalt funtad människa skulle hoppa jämnfota och ropa hurra! Men sån är inte jag. Jag ropar: "Vi bara reser och reser! Kan vi inte bara stanna hemma! Va!!??" Som ni märker har jag ibland en tendens att överdriva lite. Och låta en smula bortskämd och otacksam.
 
Ja men, allvarligt. Jag älskar svensk jul. Jag älskar julen hemma. Familj, vänner, snö, julgranar, pomlor, jultomtar, pulkaåkning, julstjärnor, julmat, Kalle Anka och Karl-Bertil Jonsson. Hela jäkla paketet. Jag är en stor julfåne. Det medger jag.
 
Men jag får väl fåna mig innan och efter. Och packa ner lite julpomlor i resväskan. I smyg. Kanske kommer det inte märkas lika mycket att barnen firar jul hos sina andra föräldrar. Jag hoppas det. Daniel tror det här är bra för mig. Bryta mönster och traditioner. Men jag vet inte. Jag är skeptisk. Kanske tinar jag fram om ett tag.
 
 

Sushi på Kina

Kategori: Allmänt

  
Kinarestaurangen har fått nya ägare. Dom är supertrevliga. Och sociala. Dessutom lagar dom väldigt god mat. Tjoho. Till och med sushin är god. God bless.
 
Apropå gud och sånt. Jag såg årets första julstjärnor uppe nu. I ett av stadens fönster. Nu börjas det. Snart ryker även mina fram. 
 
 
Ps. Med anledning av att jag köpt ett par sprillans nya löparskor med isdubbar på kan ni räkna med isfritt i vinter. Morgonens joggingtur gjordes på ett helt perfekt knakande tunt snöskikt. I övrigt blött underlag. Ds.
 

Höjd elräkning och cup-cakes

Kategori: Allmänt

 
 
Har ni sett den där reklamen för E.ON.? Några pappor som försöker kommunicera med sina tonåringar. Tipp-tåar omkring. Vill väl. Hoppas på små mirakel av normal trevlighet. Och vardagliga självklara (kan man tycka) rutiner. Jag är alla dom papporna. Och lite till.  Så på pricken överensstämmande. Måste kaxa till mig lite. Stå på mig. Men det är svårt. När hennes attityd är så... självklar. Och hopplöst idiotförklarande. Av mig. I ett och samma andetag.
 
Nya stolar från Johansons design. Fyndades i lördags. Passar perfekt. 
 
 
 

Superfin tjej

Kategori: Allmänt

 
 
Min dotter fyllde 15 år för några dagar sedan. F e m t o n å r. Kan inte fatta att hon blivit så stor. Så vacker på alla sätt och full av passion till livet. Hon är min tornado. Olle gillar te. Nytt te finns från Johan & Nyström. Superfin burk. Till superfin tjej. 
 
 

Jihaa

Kategori: Allmänt

 
Känner livet inom mig igen. Känner igen kroppen min. Känslan inuti. Kraften och viljan. Lusten. Idag har jag kunnat äta. Inte känt akut behov av att hålla mig i närheten av en toalett. På allvar, så skönt. Det är så mycket man tar för givet när man är frisk. Att kunna äta, dricka och sova. Utan smärta. Göra vardagliga saker. Som alla gör. Hela tiden. Utan att reflektera. Som egentligen är små men helt fantastiska mirakel. Vi borde se det lite mer. Hela livet är fullt av dom.
 
När smärtan i magen släpper för några minuter. Och illamåendet försvinner allt eftersom. När matsuget kommer tillbaka. Jihaa!
 
Snön ligger kvar. Och solen har strålat igår och idag. Gnistrande nysnö. Kallt. Överraskande kallt. Friskt. Älskar den här friska klara luften. Doften. 
 
Ps. Har gömt Daniel i bastun. Han har börjat hosta och harkla sig som en gammal gubbe? Hjälp! Ds. 
 
 

I'm lovin it

Kategori: Aktiviteter

 
 
Vi är hemma igen. Efter ett fantastisk höstlov i Turkiet. Tillsammans en hel vecka. Utan avbrott. Utan störning. Utan skola och jobb. Utan kompisar. Utan internet (så gott som). Utan vardagen. Vi tänkte hela tiden att nu har vi si och så lång tid kvar av resan. Att vi verkligen skulle njuta. Ta tillvara på varenda sekund. Men det går ju inte. Det är svårt. Tiden rinner iväg. Så snabbt. Hur närvarande man än är. Resan i tiden kommer man inte ifrån. Den blir så tydlig. Hur mycket vi än vill stoppa den. Frysa vissa ögonblick. Det funkar inte. Vi fortsätter vidare till nästa ögonblick och nästa. Och i bästa fall. Samlar vi på oss mer och mer tid. Mer och mer härliga minnen. Min make är bra på det där. Att piffa till livet. Även i vardagen. I det lilla. Göra det bästa av det mesta. Med det som är möjligt. Och resan den fortsätter ju. Var man än är och vad man än gör. Det är bara att hänga med. Och njuta.
 
Vi har solat, badat i grönturkost varmt medelhavsvatten, åkt på en hisnande parasailingtur högt upp i skyn (höll i mig hårt i dom på hög höjd små små banden), åkt galet snabb vattenskoter och gått på hamam och manikyr. Ätit massor av god mat. Vårt hotell var smockat med tyska pensionärer. Bland kluckande vågor och avlägset dunk från strandspel hördes därför en hel del tyska. Min högstadietyska kändes långt bort. Den funkade så där att gräva fram. "Die katze trinken vielen milch?" Komsi komsi. Otto Albrecht, var är du? Kom och hjälp mig. Tyskarna pratar på som om alla kan tyska. Vilket många också gör. I och för sig. Min gamla tyskalärare var en hejare på att stå och gå på händer under våra tyskalektioner. Varför kunde han inte lärt ut det här med handstående istället? Tro om han står fortfarande. Hoppas det.
 
Och vad händer då efter en vecka i det turkiska paradiset? Jag blir såklart magsjuk. Det ligger i farans riktning. Jag vet. Den klassiska turistsjukan. Antar jag. Vem vet. Lovely. Hur som helst. En ofrivillig fasta har jag fått. Jag har inte kunnat äta på tre dagar. Tackar någon däruppe för att det hände på hemmaplan. Mycket bra. Tack tack.
 
Hemma snöar det. Det ska snöa två till tre decimeter idag. Tänk att livet är så fullt av kontraster. I lördags badade jag i varmt Medelhav och idag tar jag fram dunjackan och drar på mig mössan. I'm lovin it.