frokensotblogg.se

i huvudet på froken_sot.

Slack på linan

Kategori: Allmänt

 
 
Man tror att fysisk träning ska leda till mindre stress, men icke. Inte enligt en hälsoundersökning som jag fick ta del av. Den visade att dom som inte tränade faktiskt i n t e upplevde sig stressade. Och av dom som tränade fysiskt upplevde sig ungefär femtio (50) procent stressade. Är det möjligt tänkte nog dom flesta när dom såg den väldigt långa och tråkiga trefärgade stapeln. Va? Ursäkta? Träna är lika med hälsa. Harmoni. Frid. Inte stress. Det ska väl tvärtom vara stressförebyggande och stressdämpande. Sammanfattningen av den här hälsoundersökningen var rätt kortfattad. Såklart. Endimensionell. Yes. Det finns många andra viktiga hälsovinster. Men ändå. Stress påverkar oss negativt. Det bästa är alltså om träningen inte orsakar stress för oss.
 
Tanken att ta med sig kanske är att inte pressa in träningen i ett redan allt för tajt schema. Inte stressa som en tok för att hinna till och från träningen. Inte känna träningsstress. Slappna av. Prioritera. Njut. Ha kul. Skapa lite slack på linan. Eller varför inte ganska mycket slack. Tänk att alla aktiviteter innebär en ansträngning. Även sånt som vi tycker är kul och egentligen mår bra av. Slacka på bara. Jag tror på det. Vi gör det för lite.
 
Ikväll på promenaden stannade jag upp. Blundade. Andades. Tittade upp i himlen. Hoppades att ingen skulle se mig. Kände att det inte var läge att stå för länge. Någon kommer bli rädd och tro jag är knäpp. En knäppis med hund. *Titta misstänksamt. Snörpa lite surt med munnen. Pinna på vidare.* Medan jag står och slackar. Varför känner man så? Att man inte vågar stanna upp med risk för att bli tagen för en galning. Borde det inte vara tvärtom?
 
Djur är superduktiga på att slacka. Se och lär.
 
 

Kommentarer

  • Mattias säger:

    Apropå stress... Den här 15 minuter långa videon kan göra att man ser stress med annorlunda ögon.. Inte stressen över att du inte hinner träna eller vad andra tycker och tänker om ditt stillastående. Men kanske stressandet på arbetsplatsen och andra situationer. http://www.ted.com/talks/kelly_mcgonigal_how_to_make_stress_your_friend.html

    Svar: Intressant och vilken bra föreläsare! Tack :)
    froken_sot

    2014-01-23 | 12:17:59

Kommentera inlägget här: