frokensotblogg.se

i huvudet på froken_sot.

Generalisering på väg!

Kategori: Allmänt

 
Okej jag vet att det jag nu kommer att skriva är en generalisering. Men jag har en poäng här enligt min erfarenhet efter ungefär tjugo år som yrkesverksam. Här kommer det. 40-talisterna är himla duktiga på härskarteknik. Jag säger inte att alla är det. Men det är inte helt ovanligt. Säg att vi har en ung (i deras ögon, men egentligen är hon 70-talist dvs medelålders) ambitiös välutbildad (gud förbjude kanske även) vacker kvinna. Hon ska arbeta eller i vart fall föra en dialog med en 40-talist. Kanske ska dom också komma fram till något konstruktivt och bra. Hur bemöts hon? Jobbar hon i uppfartsbacke? Måste hon stå ut med att bli behandlad som om hon var en liten flicka? En liten flicka som inte förstår någonting? Som är löjeväckande. En liten flicka som inte förstår någonting och som man bara måste säga lilla gumman till. Måste han visa hur himla överlägsen han är henne som varelse? Prata högt drygt och släpigt. Avbryta henne och inte svara på hennes frågor. Allt framstår som förvånande och högst anmärkningsvärt. För 40-talisten. Chansen är rätt stor faktiskt. Jag skriver han om 40-talisten för oftast är det en han. Är det osäkerheten som person i största allmänhet, förvirringen eller bristen på bra argument som förvandlar den säkert i andra sammanhang så välartade trevliga mannen till en sur härskarfarbror. Det hade kunnat bli ett bra möte två människor emellan. Dom hade kunnat lära av varandra och komplettera varandras respektive tillgångar. Men icke. Tror ni 40-talisten lyckas i sin strategi? Säkert en del gånger. Kanske ganska många gånger. Men inte med den här 70-talisten iallafall. Sakliga rättvisa relevanta argument, det är det som gäller. Borde vi inte kunna KRAV-märka våra diskussioner? Oss som personer. Vore bra tycker jag. Why not?

Hattlampan Jeeves ger en mycket roligare gubbtouch och ger skönt sken. Design av Jake Phipps.

 

Kommentarer

 • MT säger:

  Ja, herregud. Själv är jag den "lilla fotografen" (satsar på att vara en stor, men...) - "Det skulle komma en fottograf, åsså kom det en litten TJEJ!" - sagt om mig, bredvid mig.

  Dagligen råd från halvfrämmande män 55+ om mitt yrke, som de uppenbart inte har en susning om medan jag framgångsrikt drivit mitt företag i fem år nu och varit yrkesverksam mycket längre. Och så vidare.

  2014-01-23 | 20:22:02
  Bloggadress: http://www.afiori.com
 • froken_sot säger:

  Haha, å herre gud! :)

  2014-01-24 | 20:15:27
  Bloggadress: http://frokensotblogg.se/
 • Calle säger:

  Jag kan hålla med dig men har lika ofta upplevt kvinnor i 40-talistgenerationen som osynliggör, bak-, och förtalar, blir så upprörda att de nästan börjar "gråta" (av någon konstig anledning tror de att män inte klarar av gråtande kvinnor, troligtvis någon klichébild från pilsnerfilmstiden) och tillämpar andra utstuderade härskartekniker. Det sorgliga är att de gör detta oftast mot andra kvinnor...

  2014-01-24 | 23:47:57

Kommentera inlägget här: