frokensotblogg.se

i huvudet på froken_sot.

Day off

Kategori: Allmänt

 
 
Vissa dagar är sådär. Jag går och kollar efter Kitty hela tiden. Väntar på att hon ska dyka upp. Där hon brukar sitta och vänta på mig. Hör ett av barnens förtvivlade rop. Det var en katt. Jag vet. Dom är till låns. Oftast rätt så kort tid. Men ändå. Hon var så fin. Vi gillade henne. Och hon gillade oss. Hon borde fått leva ett mycket längre liv.
 
Hösten är här nu. Det är friskt ute. Svalt. Det funkar inte bara med t-shirten längre. Det är läge att ta fram det stickade. Borra in och ner sig i ulltröjor, halsduk, vantar och tjocksockar. Och mössor såklart. Det är lite härligt. När man väl släppt taget om sommaren. 
 
Lördagsmys med styrketräning här hemma på kvällskvisten. Fördelen är att kunna slänga sig i sängen mellan seten. Om man kan ta sig upp till nästa set. Vill säga. 
 
 
 
Snabbvisit på Hemsön idag. Potatisen är fortfarande inte färdig. Trodde det var omöjligt att misslyckas med att odla potatis. I guess not.
 

R.I.P. Kitty

Kategori: Allmänt

 
 
 

Du var världens snällaste och keligaste katt. En leopard i litet snällt format. Du älskade att bli kliad på din fläckiga mage. Idag sprang du över vägen. Och hann inte undan den bil som kom snabbt. Vars förare inte ens stannade. Hur kan man göra så? Hon var en älskad familjemedlen. Vila i frid där uppe i katthimlen, vännen. We love you.

 

 

Träningskarameller från Kari

Kategori: Allmänt

 
 
Nya träningskläder kan ge massor av träningsinspiration. Så lättlurad är jag. Mina nya karameller är från Kari Traa. Från Norge. Härliga syrliga färgkombinationer, skönt material och bra passform. Och det bästa av allt, roliga fina detaljer. Finns i stan också. 
 
 
 
 Pallar olika yogapositioner. Tack, Kari!
 

Hämta hem

Kategori: Allmänt

 
Ibland behöver man checka ut. Ta en paus. Hämta energi. Hämta hem. Hämta mig. Efter en förändring. Nollställning. Jobb. Barn. Vardag. Så det har jag haft för mig. Det funkar. 
 
 

Fastedag åtta

Kategori: Allmänt

 
 

Dag åtta. Sista fastedagen är här. Imorgon får jag börja äta. Jag är glad och stolt. Det har varit roligt, men jobbigt. Trodde inte att jag skulle stå ut. På riktigt. Men nu är sista fastemåltiden intagen. Himla himla skönt. Nu blir det upptrappning, men det får gå snabbt för på lördag ska jag till pappa och äta kräftor. Och jag älskar dom där små röda hårda rackarna.

Kan jag rekommendera det här? Ja, jag tror det. Inte till barn och ungdomar såklart. Jag känner att jag mår bättre i kroppen. Fastan sägs rena kroppen från slaggprodukter, miljögifter, tungmetaller och plaster. Jag hade gärna haft svart på vitt att det är så. Stämmer det här så är det fantastiskt. Jag känner mig också renare, lättare och klarare faktiskt. Både i kroppen och själen. Lite Ctrl + Alt + Del över det hela. Snart kan jag slå på On-knappen igen.

Det har varit ett riktigt prov av min vilja. Jag har slitits mellan det starka jobbiga påstridiga matsuget och viljan att slutföra fastan. Det hjälpte att jag var nyfiken och motiverad.

Om du funderar på att prova rekommenderar jag att åka iväg någonstans i enskildhet. Alternativt att sällskapet också fastar. Det är olidligt jobbigt att se andra äta gott eller laga mat som man inte får äta. Åk till sommarstugan själv eller till ett hälsohem. Jag lovar att det underlättar.

Hitta en fastekompis att köra med. Det skulle jag tyckt om. Någon som fattar på ett ungefär vad som händer under fasteperioden.

Var ledig åtminstone dom tre första fastedagarna. När huvudvärken är som värst och din mage undrar vad du håller på med. Då är det inte kul att vara på jobbet. Inte särskilt skojigt att vara hemma heller.

Jag har lärt mig att jag ofta sysselsätter mig med mat. Att oroväckande mycket av det jag företar mig innefattar mat. Ofta av ren slentrian. Jag har än mer insett hur mycket jag uppskattar god mat. Att det är viktigt för mig. Mat är glädje. För mig. Inte bara för att bli mätt. Jag kommer att fortsätta äta all typ av mat. Men jag kommer äta ännu mer grönsaker. För det mår jag bra av. Kaffet får kanske stanna på hyllan. Just nu saknar jag det inte alls. Och så länge det är så är det rätt skönt att slippa det beroendet. 

Tusen tack för all uppmuntran, pepp och stöd under min fasta! Det har hjälpt mig att uthärda. Nu ska jag ladda inför morgonens frukost. Det ska bli så fantastiskt gott! 

 

Fastedag sju

Kategori: Allmänt

 
Dag sju. S j u. Kan knappt fatta att det snart är över. Att jag snart är i mål. Jag är rätt trött. Jag misstänker att jag tränar lite för mycket. Kroppen orkar inte riktigt. Även fast jag hoppar över alla konditionspass och andra mer fysiskt krävande pass. Kanske är styrketräningen för mycket. Jag har lite svårt för att köra superlätt. Suget efter mat har gått ner. Magen mår bra. Topp. Stelheten har blivit bättre. Nedräkningen har börjat. Halleluja.
 
Idag vaknade jag till en härlig nyhet. Barnen har fått en till alldeles sprillans nyfödd kusin! Vidar. Tänk att det funkar. Det är en gåta. För varje människoliv är ett fantastiskt mirakel. Fattar inte att det är möjligt. Välkommen till familjen Vidar och grattis på födelsedagen, önskar faster! Gillar dig redan.
 
Inte nog med det. Jag och Daniel har bröllopsdag idag. Läderbröllop. Låter lite halvsuspekt. I alla fall. Daniel är rolig. Skulle vilja krypa in i hans huvud en stund. Ingen köper presenter som han. Tre par svarta träskor från Moheda. I riktigt skinn. Såklart. Ett par träskor till vardera hem. (Såklart.) Levererat i en stor champagnelåda i trä. Och ett glatt förväntansfullt leende. En stor varm famn. Shit. Eller ofta. Som Olle skulle sagt. Jag bölade. Såklart. Gör det åt allt möjligt nu förtiden. Hopplöst. Tack, älskling. För all kärlek och omtänksamhet. Varje dag. Förstår inte hur du orkar. Och tack för hela stora paketet. Det ska klappra både lite här och var snart.
 
Ps. Håller fåglarna på att göra sig redo att flytta nu? Ds.
 
 

Fastedag sex

Kategori: Allmänt

 
 
Dag sex (igår). Rätt less nu. Det medger jag. Men det flyter på. Så att säga. Jag känner mig lätt och förhållandevis pigg. Inte lika abstinensig. Men promenaderna går långsammare. Jag ska nog inte slösa energi i onödan. 
 

Fastedag fem

Kategori: Allmänt

 
 

Dag fem. Jag är utvilad och pigg när jag vaknar. Kan det vara sant? Ser fram emot morgonens Curite. Och abstinensen fortsätter. Men det går bättre. Trots lunch på Espresso House och fika på Waynes. Ja, jag vet att jag är en självplågare av rang. Men det är inte hela sanningen. Jag är en livsnjutare av rätt skapliga mått också. Och jag hade faktiskt sällskap.

Jag fick en Zoo-ask idag. Av världens finaste kille. Som jag ska få äta när jag fastat klart. Tittade på den hela vägen från Sundsvall. Inte för att det var godis. (Hör och häpna?) Utan för att det var kärlek. I en liten ask.

 

Fastedag fyra

Kategori: Allmänt

 
Dag fyra. Jag är fortfarande frusen. Jag går på någon typ av reserv. En jämn nivå ändå. Balanserad. Av någon konstig anledning. Jag känner mig lätt. Som om jag skulle kunna flyga iväg. Det händer något därinne. Jag känner det. Något bra. Som kroppen gillar.
 
Men jag är fortfarande väldigt sugen på mat och fikabröd. Fast inte längre kaffe. (Hoppsasteg!)  
Idag fick jag lov att baka en kladdkaka bara för att insupa den ljuvliga chokladdoften. Ogräddad. Mmmm. Nygräddad. Å gud skjut mig. Berusande dofter. Jag dök ner med hela ansiktet i godispåsen också. Och en del andra förnedrande val. Försöker att fokusera på varför jag gör det här. Frivilligt. Ibland kan jag inte riktigt påminna mig. Det var något med gifter och höststädning.
 

Ps. Ser ni minen på den stöttande maken? Han tycker att det här är så kul. Vad var det nu han sa? Det är både inspirerande och avskräckande. Skojigt. Ds.

 

Fastedag tre

Kategori: Allmänt

 
 
Dag tre. Smakabstinens. Konsistensabstinens. Sockerabstinens. Allt framstår som gott. Frestande. Dofterna förföriskt ljuvliga. Även det enklaste. Och hade det inte varit för att jag bloggat om min utmaning hade jag nu givit upp. Det måste jag medge. Det är svårt att stå emot lördagens trevligheter.

Det har visat sig att mycket av det jag brukar vilja göra inkluderar mat och dryck. Ska vi åka till Sågverket? Just ja. Ska vi bjuda någon på middag? Just ja. Ska vi ta en fika på stan? Men va fan. Det är en erfarenhet att så mycket kretsar kring god mat och fikastunder. För mig. Något att fundera på. Eller jag vet inte. Jag älskar mat. I princip all mat. I alla former. Gillar att laga mat (inte alltid såklart). Gillar att äta mat. Njuter av varje tugga. Det underlättar såklart inte. Men huvudvärken har lättat. Istället fryser jag. Är blå om läpparna. Så jag går omkring med extrakläder. Mössan åker på igen. Hemmavid. Får extrakramar. Rör på mig. Men bara lågintensiv träning. Promenerar. Vilar. Tjoho för att jag tror att värsta dagen är över.

 

Fastedag två

Kategori: Allmänt

 
 
Dag 2. Det går bra. Huvudvärk som om ett ordentligt lågtryck är på väg. Humöret är okej. Men jag dansar inte fram direkt. Tänker mycket på mat. Försöker tänka på annat. När dom andra äter gott. Och Daniel käkar godis. Mina godisar. Då tänker jag på min storstädning. Den på insidan. Spännande att se hur kroppen min och jag kommer känna oss. 
 
 
Känner mig som den där apan på tavlan. Kul att vara här. Bra utsikt. Men lite ensamt.
 

Det spårar

Kategori: Allmänt

 
 
Det börjar gå åt fel håll. Tanken var att jag ikväll skulle börja min nertrappning inför fastan. Det gick inte som jag tänkt. Jag gör tvärtom. Spårar ur kan man säga. Äter massor. Dricker vin. Äter chips. Godis. Helvete.
 
Så jag tänker. Jag struntar i nertrappningen. Jag går rakt på hårdvaran istället. Rakt in i fastan. Sex dagar. Ska jag juica, äta grönsaksbuljong (jo, man skedar i sig buljongen) och dricka massor av grönt utrensande te. Tjoho. Vad jag ångrar mig. Men juicen är öppnad så nu kör jag. Kaffedetox blir det också. Just nu känns det här som en mycket dum onödig idé. 
 
Strax innan kändes det som ett roligt äventyr. En utmaning. Rena kroppen. En reload. Vi får se. Jag prövar. En dag i taget. Hummmmm.
 
 

Yogawife

Kategori: Allmänt

 
 
Jag har hittat en till yogakompis. Som verkar vara lika entusiastisk i att stå upp och ner som jag. Hon visade sig även vara en prima fotograf. (Tack för bilderna!) Världen (och jag) kan inte få för många yogavänner. Kvällen var magisk på bryggan. Yoga. Spegelblankt vatten. Kluckandet. Kanotsällskap som sakta gled fram. Glada människor som njöt av den vackra svenska sommarkvällen. Varav en faktiskt hoppade in och gjorde oss sällskap. Det firades med extra kladdig kladdkaka och ett glas mjölk när jag kom hem. Satte sig som en smäck. Och det var jag värd.
 
 
 

I kroppen hans

Kategori: Allmänt

 
Jag har precis läst ut en bok. Som alla borde läsa. Som många säkert redan har läst. Den är skriven av Kristian Gidlund.
 
Kristian dog i cancer 29 år gammal. Trummis i bandet Sugerplum Fairy. Journalist. Han var makalös med ord. Han startade en blogg efter det att han fick beskedet om sjukdomen. Bloggen blev hyllad utöver det vanliga. Han skrev också en bok. Med samma namn. I kroppen min. Jag tror Kristian var en sällsynt klok man. Kärleksfull. Omtänksam. En levande passionerad själ som vågade och kunde sätta ord på det svåra. Det obegripliga. Han ville inte dö. Hans ord om vad han såg tydligare i livets slutskede:
 
"Jobba inte för mycket. Låt inte känslorna stanna i bröstet. Prata. Bråka aldrig om pengar. Våga säga nej. Våga säga ja. Paradiset kan vara en plats på jorden."
 
 
 

Lugnt i stan

Kategori: Allmänt

 
 
Sallad från Waynes. På stranden. Och bad. Såklart. En eftermiddag i augusti. Sand mellan tårna och vindstilla. Lugnt och skönt. Date med sonen i bil till Svarvarböle. Och sedan grillpremiär i stan. Bara jag och maken. För första gången den här sommaren. En stund utan avbrott. (Nästan. En påse jordnötter delas ut till tre söta tonåringar i snacks-nöd. Hämtning av en mopedhjälm till äventyrsbenägen dotter.) Kulörta lampor som vajar av den varma vinden. Glödande sol i nedgång. Sotig grillbit. Marinerad som min syster lärt mig. Ett glas immig Riesling. Precis vad jag behövde. Idag.
 

Paddla sup

Kategori: Aktiviteter

 
 
Har ni testat och paddla sup någon gång? Ni vet en sån där surfbräda som man står upp och paddlar på. Det ser så skönt ut. Glida fram. Lugnt och stilla. Se saker och ting från ett annat perspektiv. Paddla på upptäcksfärd. Se nya saker. Platser. Själv. Andas frisk luft. Det var vanligt på Hawaii. Suppa runt bland jättesköldpaddor och valar. Men jag provade aldrig. Kom inte ens på tanken. Idag var det min premiärtur. Superkul. Verkligen. Bra balans-, bål- och armträning. Men mest av allt riktigt härligt. Rekommenderas! Tack, familjen Hedlund som gav finfina lektioner. Och hejarop.
 
Ps. Man kan stå upp och ner på den också. Ds.
 
 
 
 

Larmet går!

Kategori: Allmänt

 
Jag sov ensam inatt. Och vaknade klockan halv ett av att larmet gick. Det vrålade och skrek. Påträngande. Uppmanande. Hysteriskt. Galet högt. Jag blev så rädd. Det skar genom mitt sovande tröga huvudet. Satte igång min kropp på en hundradels sekund. I läge kris-och-kaos. Kämpa-kriga-fly. Jag trodde det var inbrottslarmet. Jag kastade mig förvirrat upp. Försökte känna mig kaxig iklädd trosor och linne. Kämpade med att få på mig ett par brallor som visade sig vara en topp. Det är svårt att se i mörker. När pulsen är uppe på max. Stampade ljudligt hårt i golvet och tände alla lampor jag sprang förbi. Nu jävlar. Aldrig i helvete att jag bara ska se på. Kom an. Men jag sökte och hittade ingen. Och hur jag än försökte kunde jag inte stänga av larmet. Och det var då jag insåg att det brandlarmet som tjöt. Helvete. Brinner det nu också. Jävla helvetes skit. Jagade rök och lågor. På våra 465 kvadratmeter. Väldigt onödigt med så stora ytor. I ett sånt här läge. Men jag hittade ingen brand. Ingen rök. Ingenting hittade jag. Larmet det fortsatte larma. Och den höga stegen som Daniel brukar använda för att byta batterier hittade jag inte heller. Väldigt onödigt med högt i tak. Jävulusiskt irriterande faktiskt. Mitt i natten. När man är själv. Och Daniel han svarade inte på mobilen. Helt plötsligt slutade det att larma. Bara sådär. Som om det aldrig hänt. Tystnad. Stillhet. Ute dundrade åskan. Blixtrade över mörk himmel.
 
Det tog ett tag att få ner pulsen min. Det tog ett tag att få kroppen och hjärnan min att inse att faran var över. Att det var dags att sova igen. Kan ett brandlarm börja larma bara sådär? Det visste inte jag. Det var synd att min "brandman" inte var hemma. Men inbrottstjuvarna tar jag nog bäst själv. (Okej, nu ljög jag. Han är rätt bra att ha vid min sida. Jag är bara lite sur för att han inte svarade.)
 
Det här är dom tre musketörerna. Mamma, jag och syrran. Igår firade vi att min syster fyllde år. Så tacksam att ni finns. Så nära. Mina skratt- och gråtkompisar. I love you.
 
 

Bohag säljes?

Kategori: Allmänt

  
Jag lovar. Det kan se ut som att Daniel håller på att sälja ut hela vårt bohag på facebook. Men så är inte fallet. Det är endast grejer från vårt hav till källare. Två sammanslagna hela hem och en jäkla massa loppisturer tar på utrymmet. Det är som fullt. Nu kan vi snart börja andas där nere. 
 
Ps. Jag är ledsen om han spamat KBS-flödet. Det kan vara så att han fortsätter ett tag till. Så förlåt även på förhand. Det har hänt att han faktiskt hivat iväg saker jag velat behålla. Funderar på att bli KBS-medlem så att jag kan hålla kolla på om det blir tillfälle till att köpa tillbaka det förlorade. Vilken surprise, Daniel!? Titta! Ds. 
 
 

Slagen på sängen

Kategori: Allmänt

 
Jag snoozar i en evighet. Är så trött. Vill inte gå upp. Vakna. Dom varma nätterna gör min nattsömn lätt. Orolig. Inte så givande.
 
Det första jag ser när jag kikar upp är en tvestjärt på lakanet som svalkar min makes rumpa. Därefter följer en intensiv döda-tvestjärts-jakt. Daniel vaknar av att han får en hård smäll med Elle Decoration. Ett glassigt magasin med en plötslig ny uppgift på halsen. Smått förvånad hjälper han mig i jakten på den svårfångade besten som förvirrat springer runt i vår säng.
 
Så kan också en morgon startas upp. En tidig morgon i stan. Innan alla semesterfirare vaknar till liv. 
 
 
 
 

Happy pride

Kategori: Allmänt

 
Tänk att vara jagad. Iakttagen. Smutskastad. Hotad. Misshandlad. Hånad. Skrattad åt. Av så många. Oftast helt okända människor. Som inte känner dig över huvud taget. Det är obegripligt. Att det förekommer. 2014. Sverige.
 
Glad och stolt. Över att vara jag. Kanske inte varje dag. Det medger jag. Men mer och mer för varje år som går. Det borde vara allas rättighet. Att tillåtas vara sig själva. Gilla sig själva. Utan dömande eller fördömande åsikter, synpunkter, skällsord, blickar och förnedrande handlingar. Eller icke-handlingar. Hur rädd eller provocerad någon annan än kan bli.

Är vi så rädda? Att vi inte klarar av olikheter. Var försvann vår empati? Förståelse. Vår nyfikenhet? Vår mänskliga förmåga. Den vi briljerar med.

Jag är först och främst människa. Jag vill inte kalla mig hetro. Eller homo. Eller bi. Jag är så mycket mer än så. Vissa dagar är jag allt jag kan tänka mig. Drömmer om. Andra dagar ingenting. En grå liten mus. Bara ensam och tom. Vem jag älskar eller har sex med definierar inte mig. Det är mitt val. Min ensak. Mitt privata val. Mitt liv. Inte din ensak. Min. Bara min.

Jag gillar medmänsklighet. Kärlek. I alla dess former. I alla dess olika färger. Vänlighet. Respekt. Det finns inget så provocerande som när någon inte respekterar någon annans jag. Som har sanningen i sin hand. Facit för hur allt bör vara för att vara rätt. Alla goda argument. Ur ett trångsynt föråldrat förlegat fördomsfullt perspektiv. Med ett förutbestämt mål. Ett mål som passar in i mallen. Klipp-dockan. Men det är verkligen inte någons sak att lösa.

Låt mig älska vem jag vill. Så länge jag låter dig älska den du vill. Det borde vara så enkelt. Happy pride, alla ni modiga därute!

 

 

Lite friare

Kategori: Allmänt

 
 
Fredag. Min sista semesterdag för i sommar. Vemod. Vill inte börja jobba igen. Alltså det vill jag såklart. Men inte just nu. Så många dagar som runnit förbi. Många underbara dagar. Lata dagar. Försöker lura tankarna. Försöker tänka på den här dagen som om jag fått en extra ledig fredag istället. Långhelg. Jihoo. Men hallå. Då känns det helt plötsligt ganska schysst.

Plockar blåbär och känner mig rik. Lycklig. Blåbärsmeditation. Blåbärsyoga. Ut i blåbärsskogen och andas. Och sedan bjuda på blåbär till frukost till tonåringarna. Lyssna på deras surr och skratt. Som nutella på en croissant. Perfektion. Helt enkelt. Och måndagen närmar sig. Men det känns okej. Sommaren fortsätter. Jag gillar augusti. Så länge barnen har sommarlov känner jag mig också lite ledigare. Lite friare. Lättare. Trots allt.

 

 

Förvirrad nattfjäril

Kategori: Allmänt

 
 
Alla barnen är på plats. För första gången i sommar. Äntligen. Plus Isaacs kompis Alex. Mamman har PMS och har slängt sig i soffan. Hon tar ihjäl varenda mygga som sätter sig i närheten. Hon kommer krypa bort till sängen inom kort. Läsa en sida i boken. Somna med boken över bröstet. Och med tänd lampa. En förvirrad nattfjäril som flyger runt i lampskärmens ljus. Värmen är utmattande. Och näe, hon klagar inte. Det är ett konstaterande.