frokensotblogg.se

i huvudet på froken_sot.

Lyxig fjällpanel och Kärchermagi

Kategori: Allmänt

 
 
 
I senaste Residence visas en väldigt häftig villa. Ritad som ett sadelhus. Av en poppisarkitekt som jag inte kommer ihåg namnet på nu. Med fjällpanel i lärkträ och fönster på tvärsan i linje med de olika våningarna. Nå jävulskt fint. Säkert nå jävulskt dyrt. Ofattbart. Men njutbart. 
 
Apropå njutbart så har vi hittat ett underverk för fönsterputsningen. Från Kärcher. En fönstertvätt som funkar som en slags sugkopp mot fönstret. Man dammsuger helt enkelt fönstret. Inga ränder inget spill. Enkel att använda. Till och med lite skojig. Faktiskt. Så ena huset på Hemsön blev idag lite mer skinande än det varit på hela sommaren. Med matjesill, kokt potatis, gräddfil och gräslök i magen. 
 

Iphone lika med pet?

Kategori: Allmänt

 
Jag gossar med Henke. Daniel gossar med sin Iphone. Känns det som. Jag förstår inte honom. Han förstår inte mig. I just det här avseendet. Är Iphonen vår tids ersättare för husdjuret? Det första vi gör på morgonen. I sängen. Jag funderar på mobilfria zoner i huset. Sovrummet. Definitivt. Daniels kommentar var rolig. Den lämnar inte bajsfläckar på lakanet iallafall. Sant. Han har en poäng där. Det är äckligt. Men Henke är gossig. Mjuk och glad. Kärleksfull med viftande svans. Och det är på undantag han hamnar i sängen. Det är sällan det blir oroliga fläckar. Och vi har en bra tvättmaskin. Två till och med.

Love love love

Kategori: Allmänt

 
Lyckas fånga honom ibland. Nu är han här. Ligger några rum ifrån mig. Men det är världens största skillnad. Jämfört med att vara några kilometer härifrån. Eller flera mil. Alltid i hjärtat. Såklart. Och hon är hos sin farmor i Stockholm över helgen. Skulle vilja vara en lite mus och se dom båda njuta av tiden tillsammans. Upptåg och prat i massor. Love love love u.
 

Välgörenhetsgalan

Kategori: Allmänt

 
Hur ofta går man på välgörenhetsgalor? Svaret är alldeles för sällan. Väldigt amerikanskt känns det som. Det här med välgörenhetsgala. Dom är ju duktiga på sånt. Igår kväll firade vi livet och samlade in pengar till cancerforskningen i Norrland. Galet rolig kväll med härliga människor. Superinsats från föreningen Just idag är jag stark! och alla som var där. Idag är jag inte fullt lika stark, men väldigt väldigt glad. Det gäller att se det som är bra. Och hitta glädje i det. Puss!
 
 
 

Cornflakeschokladkaka

Kategori: Allmänt

 
 
Blanda ihop ingredienserna till en vanlig kladdkaka. Rör i önskad mängd cornflakes. Häll ut i en smord ströbröad form. Strössla över lite kakao och flingor som dekoration. In i ugnen 20 minuter i 200 graders värme. Tada! Servera med kall vispad grädde. Flingorna blir lite sega och knapriga. Kakan blir rätt kladdig. Men god.
 
 
 

Ordning & reda

Kategori: Allmänt

 
 
Kreativ ordning. På våra bord. Jag älskar tidningar och böcker. Förutom allt annat är dom så himla hemtrevliga. Huller om buller eller på hög. Bläddra. I det oändliga. Läsa. Fundera. Titta titta titta. Inspireras. Vad vore en salong utan sina tidningar. Mycket tråkigare. Och det som döljer sig där under ligger så bra. Oftast inget viktigt. Bara sånt som man av olika anledningar har svårt att stoppa undan någonstans. Perfekt gömställe. Och Edvin har gjort sin läsläxa. Förstagluttarna. Med hög koncentration. -Jag kan läsa sol, sa Danne. -Jag kan läsa mos, sa Moa. Speciell bok det där. Svårt att få flyt i berättelsen när meningarna är uppbyggda på ett något monotont sätt. Lite robotliknande. ET-phone-home-kind of like. Nu ska det bakas kladdkaka, tjoho. -Hej då, sa froken_sot.
 
 
 

Friskt som Vicks Blå

Kategori: Allmänt

 
Det här med att bo i Norrland och vid kusten har sina sidor. Mest applåder men några burop får jag nog allt till. Friskt som Vicks Blå. Det uppskattas. Men när kylan tar tag om hösten på allvar och det är råkallt så in i... Innan snön kommit och havet frusit till is. Kallt enda in på benet. In i själen. Ruskar om. Man blir klarvaken. En ren överlevnadsinsikt antar jag. Annars skulle man väl lägga sig ner och dö. På fläcken. Jag vägrar frysa in vintern. Vill inte. Kan inte. På med dunjacka, mössa och vantar. Borrar in mig. Älskar när löven täcker backen. Prasslar lekfullt. Bäddar in. Men jag måste ha ett varmt lager mellan mig och det där utanför. Halsduk (?) inköpt idag på Åhléns för att inte halvt frysa ihjäl till och från jobbet. 
 

Gabriel och cancer

Kategori: Allmänt

 
Gabriel Keramik på Erikshjälpen idag. En vas och skål. Keramikfabriken skapades 1925 av grafikern och konstnären Gabriel Burmeister. Och två ljusstakar från Guldkroken. Två nyanser av brunt. Chokladbruna.
 
 
Min makes mamma gick bort i cancer våren 2005. Jag hann aldrig träffa henne. Allt det hände innan jag ens visste om att Daniel fanns. Men vi pratar om henne ofta här hemma. Så hon känns så levande. "Jag pratar om dig oftare än jag orkar." "Det finns så mycket nytt att säga trots att vi inte hade något osagt." Daniels ord på bloggen för Just idag är jag stark!. Ord som berörde mig starkt. Som fick mig att fundera. Om tacksamhet över det som är och hur viktigt det är att vara med dom man älskar. Ta till vara på det vi får. Skapa plats för det som betyder något. Jag orkar inte ens ta in hur ont det måste göra att mista sin förälder. Eller sitt barn. Sin bästa vän. Ikväll tittade vi på en utställning på Sambiblioteket som handlar om människor som drabbats av cancer. Det var starkt att se Daniel ta in utställningen. Se sin mamma ute offentligt. Bland andra. Sorgen är så privat. Han har både längtat och gruvat. Se småkillarna stå och titta och läsa om sin farmor. Titta på dom andra drabbade. Högtidligt. Fint. En stund att minnas. För mig och för dom.
 

Östermalmsfenomen och Silviaotankar

Kategori: Allmänt

 
 
Mötte ett höstsoligt Stockholm idag. På öfvre Östermalm. Massor av tanter med fönat lagt hår. Stort liksom. Blonderade och slingade. Den obligatoriska tunna dunjackan med linjerade eller rutmönstrade sömmar. Oftast marinblå eller svart. Och såklart en liten dunig hund som struttar runt på mattes sida. Voff voff. "Men oooooo lilla gubben, iiiinte låta sssså." Och så vidare. Kan inte se framför mig dessa damer använda en hundbajspåse. Verkligen inte. På samma sätt som jag inte kan tänka mig Silvia gå på toaletten. Vissa saker går bara inte att tänka sig. Helt enkelt. Grym arkitektur på Naturvårdsverkets högkvarter. Vid Gärdet. Fina detaljer. Årtal för måluppfyllelsen i stora siffror. Svårt att glömma bort det slutdatumet. Tydlig målbild. Skulle nog kunna veckopendla dit. Om jag tänker efter. Jo det kan jag. Bara för den trivsamma miljöns skull. Minus restid och miljöovänligt. 
 
 

Morningtrain

Kategori: Allmänt

 
Jag verkar vara den enda härnösandsbon som ska till Stockholm med 05.04-tåget. Konstigt. Nej men jippie, nu kom det två till. Ja men då så. Då måste det ju faktiskt komma ett tåg. Varav en är mitt ex ser jag nu. Vi som knappt pratat sedan jag träffade min make. Okäj. Samma vagn. Intressant. Bredvid mig på andra sidan gången. Jäj. Satan. Men det gick bra. Vi statusuppdaterade IRL. Sedan somnade jag. In peace. Det här med att dom inte släcker belysningen på natten är väl extremt dumt. På med pannlampan säger jag. Nästa gång ska jag ta med min sovmask. 
 

Adoption och cupfinal

Kategori: Allmänt

 
 
En nioåring som tycker att komma tvåa är helt värdelöst. Final och vinna guld det är det enda som gäller. Har på känn att det kan bli en del besvikelser framöver om det är måttot. En fjortonåring som tycker att om jag inte blir med barn så måste vi adoptera. Helst en liten flicka från Afrika. Absolut inte fler killar. Förstår hennes poäng där. En sjuåring som tycker att jag ser ut som om jag går i 6:an. Bakifrån. Intressant. Varierande samtalsämnen minst sagt. Underbara ungar. 
 

Synliga materialdelar

Kategori: Allmänt

 
Vi mötte en tant med kryckor på morgonpromenaden som inte kunde sluta skratta åt Henke. "Han har såna tydliga materialdelar." Ho ho ho ha ha ha... Och hon har ju rätt. Han är välhängd. Lite hår gör ju dessutom det hela väldigt tydligt. Materialdelarna. Ps. Med hänsyn till känsliga tittare kan inte delarna hängas ut här. Så att säga. Ds. 
 

Viksjö loppis

Kategori: Allmänt

 
Lovely day med vänner. Till Viksjö och Västanåfallet. Såklart även till Viksjö loppis. Tur för mig att Irene har stolförbud. Det finns många fina stolar. Denna målad grön över det lackade ljusa träslaget. 
 
 
 
Jag gillar grönt, men på den här ska färgen bort. Tänkte jag. Värmepistol here I come. Eller här kommer Daniel? 
 
 
 

Jag menar vad du fattar

Kategori: Allmänt

 

Jag är inte bara mamma jag kan jag vända på ord också. Eller rättare sagt på ordföljden i meningar. "Åh, va du gottar lukt." Kan jag säga. Typ. Ibland säger jag bara konstiga saker. "Var håller han us, jag menar hus?" Oftast privat. Det är som om min hjärna ibland slutar fungera hemma. Vissa av mina vänner brukar skoja om det. Inte helt säker på om det är kärleksfullt eller inte. En del. Definitivt. Andra. Mer tveksamt. Hur som. Säkert har jag haft för mycket fokus på studier eller jobb. När jag kommer hem har jag som redan stämplat ut. Väldans trött. Over and out-läge. Och det är ju kanske inte helt rätt prio. När det kommer till kritan så känner jag att föräldraskapet lär mig mycket som jag har nytta av på jobbet. Men får barnen nånsin nytta av det jag ger av mig själv på jobbet. Eller lärt mig på jobbet. Förutom mat på bordet och så vidare. Men i övrigt. En jäkligt slut och ofokuserad mamma. Okej nu var jag lite negativ. Men jag har en poäng där. Det vet jag. Många vet ju inte ens vilka dom är utanför sin yrkesroll. Vem har tid att tänka på det liksom. "Jag menar vad du fattar." Sa jag ikväll till Daniel. Men det funkar ju ändå rätt okej. Eller hur? Same same but different. Just den här gången.

 

Snabb flygtur

Kategori: Allmänt

 
 
Partybelysning på och roligt i köket. Första brasan på länge i öppna spisen. Mina barn är gone with the wind. Och jag är glad att jag har två bonuskillar som är hemma och snart är dom också iväg. Tiden flyger när man har roligt. Alldeles för fort. Läskigt och härligt i en enda röra. 
 

Svart och vitt eller färg?

Kategori: Allmänt

 
Tycker om båda. På olika sätt. Det ena ger lugn och ro. Balans. Det andra ger energi och glädje. Behöver båda. Ibland mer eller mindre. Klurigt.
 

Lampfokus som distrahering

Kategori: Allmänt

 
Det är sällan jag använder ordet synnerligen. Det är ju annars ett poppis ord för oss jurister. Gäsp. Men idag passar det. Jag har synnerligen tråkigt. Synnerligen jävla urtrist. Vill ut och tillbaka. Kollar på bilder som jag tagit. På PH-lampan. Eller PH 5 pendel som den heter egentligen. En klassiker. Minst sagt. Men oavsett det är den helt enkelt bäst. Vackrast. Smartast. Snällast. Den ger ett väldigt skönt ljus. Om man har rätt glödlampa i. Den utvecklades på 50-talet. Cirka 55 år sedan och håller än idag. Lampan har formgivits så att den ska reflektera ljus både neråt och åt sidan utan att blända. Den lyser som upp sig själv. Oerhört fin. Plus bra andrahandsvärde. Fem baggar på den. Och Bard blir visad ut ur landet. Med eller utan sina läderhandskar.
 

Hyppo eller?

Kategori: Allmänt

 
Jag mår lite bättre. Tror jag. Jo det gör jag. Eller? Jag tycker det jobbigt att vara sjuk. Jag har oftast dåligt samvete för att jag är hemma. Borde gå. Näe. Jo. Näe. Har jag inte 40 graders feber känner jag att jag borde gå på jobbet. Det är också lätt att bli lite hypokondriker. Det man känner och hur man mår får så stort fokus. Till slut vet jag knappt om jag är sjuk eller inte. Behöver slappna av lite till tror jag. Jag är nog lite manlig i det här avseendet. Blir rätt ynklig. Kitty, hon har inga problem med att slappna av. Hon är helt grym på det. 
 

Speglingar och våfflor

Kategori: Allmänt

 
 
Sovit eftermiddag. Vaknade när Olivia kom med nygräddade våfflor till mig. Till oss. Hon hade gjort så fint. Omtänksammaste tjejen. Så glad att jag har henne. När man är sjuk får man extra tid att reflektera. Om vad som är viktigt. Vad som är vad. När man själv är stilla ser man hur alla andra springer på. Är vi vakna eller springer vi i sömnen. Om vi stannar upp och ser tillbaka en stund kommer vi tycka att vi gjort rätt prioriteringar. Eller har vi fokus på fel saker. Jobb, träning, spel. För att distrahera oss från det som verkligen händer eller är i våra liv. På riktigt. Relationerna. Det som inte är en fest eller en dans på rosor. Där vi inte får direkt bekräftelse och beröm för allt vi gör. Utan kanske tvärtom. Däri ligger utmaningen. Det privata. Det personliga. Det viktiga. Det som egentligen betyder något. När det kommer till kritan. Ibland känns det som att gränsen mellan vad som är på riktigt och vad som är en spegling suddas ut. Inom oss. Mellan oss och världen. Ibland är det väldigt tydligt. Samma men från olika håll. Olika perpektiv. Olika linser. Dom här speglingarna fotograferade jag en kväll när ljuset låg som vackrast in mot vardagsrummet. 
 
 
 

Ljusglimtar och klappar

Kategori: Allmänt

 
 
Den perfekta ljusstaken. En hård julklapp kanske? Stumpastaken. Få nu inte panik. Det är låångt kvar. Men jag älskar julen. Så fort löven börjar faller, höstvinden tar tag i mig och mörkret smyger på börjar jag se fram emot jul. Planerandet, alla fina lampor, ljus, slingor och pyssel. Tisslandet. Tasslandet. Bakandet. Ljusstaken passar alla ljus. Även stumparna jag annars slänger. Genialisk idé. Miljövänlig och brandsäker. Formsäker. Stumpastaken har funnits sedan början av 90-talet. Jag såg den första gången hemma hos min före detta bonussvärmor Inga i hennes jättefina våning. Fina roliga vackra Inga. Design av Jonas Torstensson för Form Nasielsky. Mumma.
 
 

One of those days

Kategori: Allmänt
Vissa dagar finns massor av tid att tänka och känna. Känt illamåendet vandra i kroppen. Avta. Tillta. Känt huvudet bli tyngre och tyngre. Svullnaden i halsen som gör att jag har svårt att svälja. Varm. Och det jobbiga gör samtidigt att jag känner det friska så mycket tydligare. Dom sekunder när illamåendet släpper är ljuvliga. När andningen känns djup och mjuk. Tacksam för att det är möjligt att vara hemma sjuk. Utan att få dåligt samvete eller känna en enorm press. Ligga en hel dag. Se alldeles för många Grey's avsnitt. Sova. Gå en långsam sväng med Henke i frisk höftluft. Sedan in igen. Bädda in mig. Ner mig. Försöka må bättre. Vänta ut. Låta det ha sin gång. Titta ut genom fönstret. Jag och min tekopp.

Bakom lås och bom

Kategori: Allmänt

 
 
Tre dörrar insatta. Två vuxna män diskuterar fram och tillbaka hur låsen ska sättas in. Två har redan försökt men givit upp. Dom låter. Försöker lyssna och komma framåt. Lite otåligt men ändå med ett oändligt tålamod. Det blir mörkt. På med pannlampan. Dom fortsätter. Prövar om och om igen. Och plötsligt får dom till det. Så att det stämmer. Vilken fart det blir. Glada. Fulla med ny energi. Det gick! Dom fortsätter. Jag drar. Känner att jag kan lämna dom. Slutet gott allting gott. Daniel och pappa, ni är bäst. 
 
 
 

Hello!

Kategori: Allmänt

 
 
Han har så fina glada bruna ögon. Två av mina favvokillar har bruna ögon. Isaac och min pappa. Nya bruna ögon att lära känna. Som gillar Henke. Springer efter och vill provdra i svansen. Eller dra i läppen. Ett kakmonster som pratar som Linus på linjen. Ett brett leende. Ganska tandlöst. Och massor av spring i benen. Nästa gång lovar vi mindre sågspån, gullfiber och virke med spik i. 
 
 

Tatuering or not

Kategori: Allmänt

 
Funderar på att tatuera mig. Problemet som alltid uppstår är att jag inte kan komma på något som jag antagligen står ut med forever. Till döden skiljer oss åt. Känns riskabelt. Lättare att välja make än tatuering. Ops vad säger jag. Kan det vara sant. Ja jo faktiskt. Instämplat för alltid. Läskigt. Jag kommer alltid ha mig själv. Det är egentligen det enda jag vet. Tills döden skiljer mig åt. Vill stå ut med det som står. Försöker komma på något lämpligt. Barnens namn. Känns för uppenbart. Självklart. Kanske om barnen gillar det. Henke. Ja kanske. Snippa. Skrivet eller i bild. Feministiskt alternativ och statement i ett liksom. Om någon är osäker. Panta rei. Gillar. I love. Daniel tycker Daniel. Tycker inte jag. Jag får tourettes av sånt. Då kommer allt gå åt helvete. Som att gå på ett A när jag var liten. Fast värre. Och det vill jag inte.  I ❤ kungafamiljen. Mest för att det otroligt nog retar upp så många. Och för att jag gillar kungafamiljen. Royalist javisst. Kanske Sigrid & Sture. För att jag saknar farmor och farfar. Lucky. För jag är lyckligt lottad. Soul. Zlatan. Kakaoögonloggan. För att den är så fin. Fröken söt. froken_sot. Nä nu jävlar. Nu kör vi. Feelgood. Allt ordnar sig. Wegner forever. I ❤ Eames. En bild på en människa som kastar sig ut framåt. Grafiskt mönster. Jag vet! Fjällräven. Kanske inte. Någon som gör hunden. Nja. Eller någon annan bra yogaställning. Aloha. Näe, jag vet inte. Fan va tråkigt. Jag kan inte bestämma mig. Alls. Kanske det är en väldigt dum idé. En sak vet jag. Det kommer inte bli Ångermanlands landskapsblomma. Inte heller en lupin. Det kommer inte stå Evert Taube. Inte något lila. Eller något snirkligt. Typ så. Glasklart liksom. Ps. Bild från roomservice.blogg.se. Ds. 
 

Kärlek i ull

Kategori: Allmänt

 
 
Startskottet för hösten är korsmässomarknaden i stadsparken. Jag älskar den marknaden. Inte en massa krafs utan riktigt hantverk, närodlade grönsaker, ostar och bröd. Jag köper alltid något stickat. Stickat är som godis. Massor av färger och former. Obligatoriska ullvantar. Inhandlas av mig. Används av hela familjen. Kärlek i ull. Himla vackert mönster. GI-brödet, uttalas fantastiskt nog [gaybröd], från Flodins har jag hört så mycket om från alla håll, så det var ett måste. Trumpetsvamp och sockerkringlor. Och linnehanddukar. 
 
 
Plus massor av trevliga människor. Och närmast idag var min syster och Åsa. Och på ett hörn Olle. Åsa som jag egentligen träffat och lärt känna genom syrran och halv-8-hos-mig-gänget. En juldagsfest för ett år sedan. Eller? Två år sedan. Känner att det är lite oklart just nu. Men vi hade jäkligt kul då min syrra tyckte att halv-8-middagar vore något för oss. Som hängde i baren just då. Syrran som ogillar att ha bjudningar hemma. Gott betyg för den juldagsfesten kan man säga. Åsa är en fena på att sprida energi. Alla älskar Åsa. På något sätt tar hon sig tid och kraft till oss alla. Hon bryr sig och kommer ihåg. Skickar gulliga meddelanden när det var länge sedan vi hörts. Ger alla glädje och smittande energi. Jag vet inte hur hon orkat ta sig igenom det hon varit med om. Jag fattar inte hur hon orkar vara så fantastisk varje dag. Hon är så urstark med ett ovanligt stort och varmt hjärta. Vilken ovanligt lyckad kombination. Glad att jag träffat henne. Och vi tre idag var en kanonkombo. Massor av skratt, gråt och prat. 20 grader och sol. Fy fan va härligt. Muuuuuuuuuuu.
 

Vad fan är det som händer

Kategori: Allmänt

 
Vilken natt. Mysigt med minstingen i sängen. Men där slutade det roliga. Vaknade vid 04 av att Henke sprang upp och ner som en tok. Fram och tillbaka. Det hör ju inte till vanligheterna. Men på natten är jag inte så snabb i huvudet. Registrerade som i dvala. Upp och ner. Vilket liv. Upp och ner. Vem fan springer i trappan. Upp och ner. Zzzzzzzz. Upp och ner. Blöt nos i ansiktet. Steg i trappan igen. Vad i helvete händer!!?? Aha. Henke måste nog ut. Nähä. Henke var såklart desperat. Slängde sig ut. Too late. Jävlar. Henke är magsjuk. Bajs på köksgolvet. I vardagsrummet. Under min fot. Satan. Lukten. Odören. Saneringsarbete en halvtimme. Yes. No. Klorin. Ledsen hund. Trött och lite smått illamående matte. Tillbaka i sängen. Gossar in mig bredvid Daniel. Hårig men utan magsjuka. Det är iallafall great. Snart helg. Tack gode gud för det. 
 

Hoppla

Kategori: Allmänt

 
Nämen, hoppla. Vad hände?! Jo, det blev ett ja där i slutet av den inre dialogen. Slängde mig in i bilen och körde som en tok (men laglig) ner till Erik. Trots att mängder med extremt långsamma människor skulle gå över samtliga övergångsställen, rött ljus (såklart) och bilar med företräde i rondellen så hann jag. Och kopparna var kvar, tjoho!! Tolv stycken totalt. 
 
 
 

Made in England

Kategori: Allmänt

 
Ska jag? Ska jag inte? Jättefina tekoppar på Erikshjälpen idag. Men jag behöver inga koppar. Men dom är ju så billiga. Och fina. Skulle vara fina på landet. Hemma i stan. Ja nej ja nej ja ja ja nej nej nej nej. Jaha. 36 kronor för sex stycken. Bra köp annars. Midwinter®. Stonehenge. Made in England.
 
 

Orangeri svidar om

Kategori: Allmänt

 
 
Funderar på att överraska Daniel med att måla om i vardagsrummet. På samma sätt som han överraskade mig för något år sedan. Han målade våra dörrar mot terrassen orange. Surprice!!... Jo tack. Verkligen. Nu ska han få igen lite tänkte jag. Även om jag gillade det. Flüggerpersonalen tyckte Daniel var modig när dom förstod hans plan. Instämmer helt. Svart eller brunt blir det. Eller vitt. Vilken dag som helst.
 
 
Så här kanske.
 
 

Älska tusch

Kategori: Allmänt

 
 
Sigrid har kommit hem. Levererades hem av konstnärinnan själv. Med en bonustavla. ❤ Operation hänga runt tavla och känna in har börjat. Stå och stirra mot olika väggar med snett huvud. En ledig skruv fick bli början. Och jag gillar att ha farmor tittandes på oss i vardagsrummet. In i köket. Hon gillade kök. Älskade att baka. Tror jag. Hon bakade ofta iallafall. Saknar hennes stora plåtburkar med havrekex. Doften av hjortronsalt. Till och med den. Jag vet att tuschnärinnan hade en annan vision om plats. Värd att pröva. Men inte ännu.
 
 
 

Lindh i sänghimlen

Kategori: Allmänt

 
Min brudklänning har blivit sänghimmel och moln över vår gästsäng. Min utsikt i skrivande stund. Bra att den används. Jag har flytt från fotbollens höga volym. Tagit med mig yogahunden och en kopp grönt.
 
 
Och apropå sänghimmel så är det nog där hon är Anna Lindh. I himlen. Det har gått tio år sedan hon dog. Det var en overklig händelse. Nästan lika overklig som när Palme blev skjuten. Oerhört sorglig. Hemsk. På så många sätt. Förutom att hon var en utmärkt utrikesminister så var hon mamma också. Maka, vän och kollega. Hela Sverige stannade av. Igen. Det skakade om. Ruskade till. Vi är så skyddslösa när det kommer till kritan. Det går inte att garantera sig mot galningar. Det går inte att skydda sig mot oförutsedda händelser. Mot andra människor som inte vill väl. Oavsett om man är en minister eller en vanlig Svensson. Så är det och det är inget vi kan gå runt att tänka på för då blir vi själva galna till slut. Man måste släppa kontrollen. Ha tillit till det goda. Hon verkade så vaken och varm, Anna. Nyfiken, klok och närvarande. Modig. Driven. Humoristisk. Att hon orkade. Hon drev många viktiga frågor. Utan irrelevanta personliga påhopp som vapen som det ofta verkar fungera inom politiken på den nivån. Hon verkade så levande. Hon behövdes då och skulle behövas nu. En medmänniska. Som inte fick storhetsvansinne över all uppmärksamhet och sin position. Som verkade kunna fortsätta vara människa och sig själv i sitt jobb. Human. Beundransvärd.
 

Nålen i min höstack

Kategori: Allmänt

 
Funderar på blogggränser. Vad som är okej att skriva om. För mig och för omvärlden. Jag bloggar om lite allt möjligt som ploppar upp i mitt huvud. Vissa tankar och händelser. Om människor jag gillar och älskar. Jag bloggar om min familj. Släkt och vänner. Om dom som står mig nära. Som jag bryr mig om. Ibland om helt meningslösa världsliga saker. Jag försöker att inte lämna ut någon. Inte vara elak. Inte dela ut några tjyvnyp. Jag delar en bit av mig själv. Om jag vill och det inte skadar någon annan. Ibland kanske jag är för privat och personlig. För min egen del. Många gånger är jag rätt ytlig. Det som skrivs är långt ifrån hela min vardag. Det är ett axplock ur mitt liv. Nålen i min höstack. Det är ärligt och på riktigt. Men snällt. Resten är mitt eget. För mig att jobba med på andra sätt. Om ni tycker att jag överskrider någon gräns vifta gärna till. 
 

Moneypool

Kategori: Allmänt

 
Eftermiddagsaktivitet monopol. Eller som småkillarna säger moneypool.  Vilket ju är himla passande faktiskt. Logiskt. Olle mot Adrian. Edvin mot Daniel. Turnering pågår.
 
 
Publiken det är jag. Resten är på Technichus på kalas. Vilken måndag. Och grillat på det. Borde masa mig ut med Henke. Men är lite för mätt. Plus lat. Ingen bra kombo alls.
 
 
Ljusstakar från Emiliano Bostromi. Sockerskål i näver second hand. Bricka från Moderna Museet. 
 
 

Buss med Bieber

Kategori: Allmänt

 
För dom som har en trettioårs- eller fyrtioårskris har jag ett tips. Låna en buss. Proppa in åtta tonårstjejer i den. Åk tjugotvå mil tillsammans. Bang. Där satt den. Krisen compleeted. Gone. Eller förvärrad. Något av dom alternativen. Mina ålderskriser är över sedan ett tag. Men jag tror definitivt min hade försvunnit idag annars. Tänk er åtta pigga unga vackra tjejer. Växande fräscha. Glada fullproppade med energi och nyfikenhet på livet. Antingen får man då panik för att man just där och då inser att ens bloomingday har passerat. Eller så känner man ett behagligt lugn över att det inte är meningen att man ska vara en evig ungdom. Man kan slappna av. Chilla. Njuta. Musiken i bilen fortsätter stå på högsta volym. Sjungande tonårstjejer. Dansande. Rappande. Skrattande. Bubblande. Livet har bara börjat. Dom känner att dom är på väg mot ett spännande äventyr. Och det är dom. Livsenergin flödar. "Hör här!" säger en av tjejerna. "En klassiker!" Och så spelas en "gammal" sång av Justin Bieber. Jag ler. Återminns tonårstiden. En blandning av allt. Med full inlevelse. Live or die. Allt eller inget. Känslosvall everywhere. Inte mycket balans. Jag. Jag. Och jag. Känner att det har hänt en del. Minns med värme det som var. Den jag var. Men jag är en annan idag. Är glad att jag är där jag är nu. Mitt i livet. Men behöver inte stå mitt i centrum längre. Jag behöver inte vara snabbast, bäst, starkast eller snyggast. Det är skönt att veta mer om sig själv, om vad man mår bra av och vad som har betydelse. Skulle varken vilja eller orka leva som jag gjorde då. Visst har jag åldrats. Men det är ju ett måste. Om man ska leva. Och då blir det vackert. 
 
 
Ni som känner panik över att ni inte längre är unga utan snarare medelålders känn er stolta över att ni överlevt. Så här långt. Det är långt ifrån självklart. Det är en ära att få vara med. Att bli äldre innebär förhoppningsvis att vi blivit klokare, mer generösa och snällare. Mindre ego helt enkelt. Idag fick jag spendera åtta timmar med min dotter och hennes härliga fotbollslag. Ryckas med av deras livslust. Sprallighet. Vilken förmån att få vara med. Som en livs levande feelgood-rulle. Och veta att deras vingar med möjlighet att flyga högt över molnen är tack vare att vi vuxna finns här nere med fötterna på jorden. Trygga. Redo att ta emot. Om det behövs.
 
 
Och tjejerna vann. 5-0 mot Arnäs. Olle gjorde första målet. Jaaaaaaaaaa!! Där satt den. Sen rullade det bara på. Som livet gör vad som än händer. 
 
 

Ser ut som tuttar

Kategori: Allmänt

 
 
"Det ser faktiskt lite ut som tuttar", säger den yngste i familjen. "Meeegastora tuttar". Ja, faktiskt lite. Eller ganska mycket. Eller ett huvud. Inuti skapelsen. Typ. Massor av kulörer och spray. Graffitin på en ensam husvägg på Kronholmen. Meeeegagraffiti kan man säga utan att överdriva det minsta. Hur stor som helst. Skapad av Blue eller som hon heter, Carolina Falkholt. Det blir en otroligt häftig vägg. På Holmgatan. Bara sådär. Det är nog inte bara så där. Men det känns så. Oväntat på en liten pluttgata i en liten håla. Ni som inte varit där ännu, ta chansen imorgon. Skapelseprocessen är nämligen inte klar. Carolina har även en vägg i New York. Hur häfigt är inte det. New York och Härnta. Samme same. Or not. Men hur som. Älskar båda på olika sätt. 
 
 
Välkommen Blue. Det kommer bli extra skojigt att åka till Erikshjälpen och tobaksaffären framöver. 
 

Husterapi på köpet

Kategori: Allmänt

 
Vissa hus har precis som hos oss människor en magi över sig. Strålar och glimrar inifrån. Utifrån. Vårt hus är ett sånt. Och när solen når fram händer något särskilt. Det blir en helt galen ljusinstallation. Nya bilder och mönster bildas av konturer och skuggor. Ytterligare en dimension. Flera dimensioner och uttryck. Många nyanser av olika färger. Exploderar. Värmer. Och där får vi vara. Jag får kalla det mitt hem. Husterapi och mindljusness på hemmaplan. Glad och tacksam. Njuter som bara den. Jippie!!
 
 
 
 
 

Guzzini

Kategori: Allmänt

 
 
Låter som en maträtt men icke. Är ett familjeägt designföretag som startade i början av förra seklet. Av Enrico Guzzini.  Produkterna är designade för att användas. Och det är ju skönt eftersom dom dessutom försöker vara miljövänliga. Mycket i plast. Mycket är och känns retro. Och modernt i ett. Även de gamla grejerna.
 
 
Dom här servetthållarna har jag hittat i olika kulörer. Jag har en vit och en genomskinlig. Fina mot allt trä vi har. 
 
 
Fina i solen. 
 
 

Guldkant från my point of view

Kategori: Allmänt

 
Ibland känner man sig lättstött och påhoppad. Löjligt men verkligen. Jag stod vid vattenautomaten på jobbet. Hade som vanligt valt med bubblor i istället för utan. Så kom han. En kollega. "Du tog med bubblor va?" Ja, sa jag. "Såklart att duuuu tar med bubblor. Du är så flääääärdig..." Va fan. Tänkte jag. Vadå flärdig!? Jag kände mig påhoppad och lite kränkt. Tjyvnypt. Kändes inte som något positivt direkt. Snarare tvärtom. Snobbigt. Högfärdigt. Sån är inte jag. Hoppas jag iallafall. Vart drog jag upp det? I näsan såklart. Rakt upp. Låg sedan där bak och gnagde. Skavde. Vad menade han? Flärdig. Vem använder det uttrycket överhuvudtaget nu för tiden. En kvarleva? Sedan den dagen har han och jag titt som tätt återkommit till den här diskussionen. På ett skämtsamt sätt i och för sig. Hö hö. Typ. Men ändå. För att jag inte kunde släppa det. Jag. Och sånt är så löjligt. Och häromdagen kom en utveckling. Från hans sida. Att sätta guldkant på tillvaron betyder det. Det var det han menade. Gullo. Eller. Jo.  Där hade han nämligen rätt. Satte huvvet på spiken. För det försöker jag. Varje dag. Inte guld som i dyrt och lyxigt. Utan som i närvaro och meningsfullhet i livet. Försöker göra varje dag lite vackrare. Lite omsorg om var dag. Även vardag. Han fick till det min kollega. Han är förlåten. Och jag fick träna på att inte bry mig så förbannat vad andra tycker och tänker om mig. Kanske lärde han sig att man kan vara försiktig med hur man uttrycker sig. Eller att det är vääääldigt jobbigt att ha en massa kvinnor på arbetsplatsen som ständigt och jämt måste hugga och missförstå det som missförstås kan. Stackarn.
 
 

Löp men inte här

Kategori: Allmänt

 
Jag funderade på en sak när jag var ute och gick med Henke igår kväll. Kom på en strålande idé. Jag tror det skulle kunna vara en bra idé att dela upp stan på tre. Det här med tikar och hanar är själva grunden till tanken. Just nu har vi en massa löptikar i vårt område. Otroligt jobbigt. För Henke. Och mig. För alla hanhundar runt omkring. Och alla andra hussar och mattar. Henke som vanligtvis är en rolig krabat förvandlas till en riktig kasanova. På det mer ocharmiga fixerade sättet. Han sniffar och stannar. Han grymtar och bökar i marken. Som en gris. Och har för sig. Och sedan måste han kissa. Hela tiden. Verkligen hela rundan. En hund som håller 4:30-tempo går knappt framåt. Gnäller och piper inomhus. Tänk om tikarna kunde få bo på andra sidan stan. Och sedan dom hundlösa emellan. Va bra det skulle vara. Helst inga promenader emellan gränserna. Har man en av varje får man flytta till... ja det får bli ett fjärde område helt enkelt. Och hundlösa människor emellan. Som huvudregeln ser ut. Inga störningar. Vanliga glada sansade hundar överallt. Erkänn. Det vore något. Lite som i det forna Tyskland i och för sig. Det kan erkännas. Men ändå. 
 

Presidenten och Stockholmsbesök

Kategori: Allmänt

 
Fin lampa på Åhléns. Passar lite varstans. Lätt. Fin form. Rätt material. Säkert fint ljussken. Om jag behövde en lampa så skulle jag överväga den här. Helt klart. Men jag behöver inte en till lampa. Punkt slut. Bombsäkert. Apropå bombsäkert ställdes min jobbresa till Stockholm in. Obamabesöket ställer till det. Orka liksom. Hela Stockholm avstängt. Nästan. Naturvårdsverket får vänta. Obama också. 
 

Koinspiration

Kategori: Allmänt

 
 
Fjällkossor. Så fina. Nyfikna. Avslappnade. Vackra. Dom här kossorna bor i Marieberg. Tack för idag!
 
 
 

Guld-David och Elle

Kategori: Allmänt

 

Slår upp en sprillans ny Elle Interiör och vad ser jag. Jo, Davids hem i Stockholm. Som han hade innan returen till norrland. Som jag aldrig såg. Tre (3) !!!! helsideuppslag. Jag hade blivit förvarnad. Men oj. Wow. Fantastico! Herre gud, vilken kille. Jag blir stolt som sjutton. Han känner jag. I vart fall lite grann. Tycker om honom. A lot. Och allt han rör vid blir så vackert. Enkelt. Smakfullt. Så många fina detaljer. I hans före detta hem. Så mycket Sågverket över den. Och så blir jag lite avis. Jag vill också hamna i Elle. Det skulle vara kul. Lite läskigt men kul. Lyllos David. Hans hem är en liten etta på Reimersholme. En liten stor megaflipp. Så himla fint. Och ett trevligt reportage. Han är ju så himla härlig också. Grattis gulliga fina du! Du är så värd all framgång. På riktigt. Hjärtat på rätt ställe. Underbar energi och värme. Jag blir alltid så glad när jag träffar dig. Det är därför allt blir till guld tror jag. Det handlar inte om stället i sig. Inte om din (er) stilsäkra smak. Er helt underbara verksamhet. Det är på grund av dig och din livskamrat/partner som vi vallfärdar till er. Och en räddare i nöden är du också. En riktigt ädel riddare på vit häst. Så iväg imorgon nu allihopa och köp tidningen i närmaste bästa butik. Och bänka er. Om ni nu inte redan sitter med en i handen.
 
 
  

Kantareller och svampa

Kategori: Allmänt

 
Jag är het. Het i bemärkelsen temperamentsfull. Speciellt om jag tycker något är fel. Ibland en tillgång. Vissa gånger ett hinder. För mig. Ibland jobbigt för andra. Kanske missförstår jag en del och förstorar också om ämnet är känsligt. Då behövs inte så mycket för att det heta kommer fram. Ändå är jag mycket svalare nu. Med åren mer balanserad.
 
 
Det hjälper att ge mig ut i naturen. Andas frisk luft. Lugnet i naturen är himla befriande. Dofterna. Mjuk mossa. Stora blåbär. Gyllengula kantareller. Och så fick vi finbesök av varma pappa. Med sina busiga intresserade nyfikna ögon. Han hjälpte oss att fönsterfoga. Bjöd på trevligt kärleksfullt sällskap. Kaffe. Prat. Minnen. V75. Travsnack. Graven. Blommor. Livet helt enkelt. Det hjälper. Se kärlek i alla. Hjälpas åt. Tillsammans. Kraften finns inombords. Vi har alla det fina. Leta fram det. Ps. Blev kallad svampa av Daniel när jag kom hem från skogen. Inte helt säker på vad det betyder. Men det måste väl ändå vara något fint. Ds.