frokensotblogg.se

i huvudet på froken_sot.

Godispåsar och relationskalender

Kategori: Allmänt

 
Varning för surblogg. Läs följande exempel på situation.
 
Anna och Anders skulle få dela på två påsar med godis. Anna tog båda godispåsarna och gav en kola till Anders. Det tyckte inte Anders var så rättvist. Han föreslog därför att dom skulle ta en gottapåse var. Anna gav mycket motvilligt den ena påsen till Anders. Hon blev väldigt missnöjd. Anna sprang därefter bort till sina vänner och grät. Hon utbrast "Anders har tvingat mig att ge honom en hel godispåse!! Han är dum och elak!!! Varför gör han så här mot mig?!"
 
Det här är kanske inte en helt ovanlig situation för ett barn. Jag kommer ihåg att i varje fall jag som barn trodde att hela världen och universum snurrade runt mig. När jag blev större insåg jag att så inte var fallet. Alla har sina egna liv. Sina egna tankar, känslor och perspekiv. Mål och mening med livet. Alla är lika värda. Alla är lika viktiga. Vi lär oss att kompromissa. Och förstår och känner att det är okej. Det är så det måste vara. Vi utvecklar förmågan att sätta oss in i och se även andras behov. Att någon annan tycker, känner eller vill något annat innebär inte att den personen är dum eller elak. Det är naturligt. Vi får alla mötas och ta hänsyn. Ingens önskan eller behov är viktigare. Ingen människa är en ö. Som någon skrev någon gång. 
 
Därför blir man något förvånad när man möter vuxna som beter sig som Anna. Ska vi vuxna verkligen fortfarande hålla på så här? Och vad gör man? Jag tror tyvärr inte att det hjälper vad man än säger eller vad man än gör. Den som vill missförstå tar allt som en bekräftelse på att den personen "har rätt". Så vi låter det rinna av. 
 
Idag läste jag i ett modemagasin att det kan vara en idé att göra en planeringskalender för sin kärleksrelation. Annars finns det risk att den inte får tillräcklig plats i vardagen. Kanske en riktigt bra idé. Eller inte. Ingen aning. Idag resulterade det i en lunch på Wayneś. Och det var mysigt. Och gott.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: