frokensotblogg.se

i huvudet på froken_sot.

Den inre ängeln gillar inte qvick fix

Kategori: Allmänt

 
Idag har jag lyssnat till två intressanta "samtal". En radiodialog som handlade om vad intelligens verkligen är. Att det handlar mycket om möjligheten att ta in en situation, hantera den på ett bra sätt och vara flexibel. Sätta in saker i ett större sammanhang. Det andra var en föreläsning om graceful living med Agneta Nyholm Winqvist. Otroligt inspirerande. Se den på youtube. 
 
Ibland (ganska ofta) undrar jag vad vi håller på med. Varför alla springer? Varför alla har så fullspäckat. Varför många är så på väg någonstans. Mot någonting. Hela tiden. What´s the hurry? Och poängen.
 
Jag tror att alla har en inre ängel. En ängel som vill väl. Som är snäll. Som vill må bra. Hitta meningsfullhet. Där det inte finns plats för elakheter, bitterhet och martyrskap. För om vi inte hittar balans i livet tror jag att det är sådana vi blir. Vi får inte till det. Och då agerar vi på ett sätt som vi annars sannolikt inte skulle göra. Jag tror vi behöver fråga oss själva: Vill vi hitta en inre balans eller inte? På riktigt eller en qvick fix?
 
Jag tror inte på att allt ska effektiviseras och planeras i detalj. Jag tror inte du kan gå någon snabbkurs eller snabbterapi och tro att allt är klart. Det funkar inte att läsa en bok och tro att du är hemma. Du måste göra förändringen själv. På riktigt. I verkliga livet. Inom dig själv. Du måste förstå problemet och lösa det. Och för att kunna göra det tror jag på utrymme. I tid och i plats. Själsligt och fysiskt. Jag försöker alltid ha oplanerad tid i almanackan. Som omedvetet är inplanerad obokad tid. Är du med? Där jag inte behöver göra något om jag inte vill. Tid för lek och att vara spontan. Om jag vill. Eller för att ta tag i sånt som är mitt ansvar. Superviktigt för mig. För att jag är sådan. Andra vill ha tvärtom. All tid inplanerad. Alla aktiviteter inplanerade. Lång tid framåt. Det finns inget rätt eller fel. Vi är bara olika.
 
Jag tror att alla behöver är mer utrymme i livet. Mer luft och rum åt vardagen. I vardagen. I livet. Vi lever i ett samhälle där vi knappt har tid att ta hand om våra barn. När vi är så på väg att barnen blir en ansträngd pusselbit att hitta en lämplig ledig plats för. I tid. Att träffa nära och kära blir en avancerad uppgift i kalendern. Vi har ju en del annat också. Trixet kan omöjligen vara att bli ännu mer effektiv. Slimma livet ännu lite till. Öka takten. Kanske addera några ytterligare intressen. Eller träningspass. Jag tror på att göra tvärt om. Prioritera bort. Ta bort allt som du gör av fel skäl. Som du känner tar energi mer än det ger. Eller för att du helt enkelt inte hinner. Vi kan inte göra allt. Samtidigt. Vi bör göra en sak i taget. Tror jag. Vi har en förmåga att tro att vi idag är så otroligt smarta och kloka. Vi rynkar lätt på näsan och är skeptiska åt gamla ordspråk. Men när det gäller just vardagen och förmågan att må bra i vardagen har vi nog en del att lära av våra förfäder. Har vi svårt att hitta den inre balansen kan det vara en idé att se över sin vardag. Om man går omkring och känner sig irriterad, sur och missförstådd, då kan det vara dags att försöka hitta ett mer hållbart koncept i livet. Som funkar. I längden. Ett koncept där den lilla inre ängeln kan få bo och ta mer plats. Tänk snällhet. Tänk kärlek. Tänk värme. Det får iallafall mig att må bättre. Och dom runt omkring mig. Allt hänger ihop.
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: