frokensotblogg.se

i huvudet på froken_sot.

Hormoner all over

Kategori: Allmänt

 
Ibland är det mest energigivande att vara med sina vänner. Behövde komma iväg efter att ha tagit hänsyn till alla andras behov. Som av någon anledning alltid är viktigare. Få vara bara Ulrika. Inte bonusmamma, mamma eller fru. När inte någon annans behov är prio ett. Speciellt när hormonerna är all over the place.
 
 
Bästa hänget. Kaffe. Surr. Skratt. Känslor hit och dit. Raka rör. Jag kan ticksa. Syrran vela. Soffan slappna av. Bara vara vi. I love u. Jag är så glad att ni finns. 
 
Den här nya IKEA-pallen är fantastiskt fin. Skulle önska att den fanns i en högre variant. Det kanske kommer. 
 
 
 

Adoption av ballerinor

Kategori: Allmänt

 
Jag ska adoptera familjen Pettersson. Tänkte jag. Underbara tjejer som varit här ikväll och hängt med oss. Prima ballerinor. Kramiga och varma. Love them. ❤️
 

Vård av bok

Kategori: Allmänt

 
 
En äldre man begår självmord på ett ålderdomshem. Det visar sig snabbt att mannen blivit mördad. Malin Fors börjar nysta. Slukar Mons Kallentofts senaste. Har inte riktigt tid att jobba idag. Måste lösa mordgåtan. Malin och Tove. Hur ska det gå med allt. Vård av bok? Vab. Yes. No. Fan.
 
 

Älska stjärtvärme

Kategori: Allmänt

 

-Vill du ha stjärtvärme? Frågar jag glatt min kollega och vän. -Ja, tack. Säger hon. Helt naturligt. När man sitter i en bil. Kanske inte annars. Vad vet jag. Jag ä l s k a r stjärtvärme. Vilken himla bra uppfinning. Istället för att sitta på ett kallt stelt bilsäte. Är rumpan kall blir hela jag kall. Det kan få bli hur varmt som helst. Ju varmare desto bättre liksom. Nästan så det bränns. Hur länge som helst. Om det nu är kallt ute. Annars inte. Så tänker jag. När jag sitter i en Volvo XC90.

 

Dyngdag och fotbollskväll

Kategori: Allmänt

 
Variationerna är oändliga. Idag har nästan allt jäklats. Det är iallafall känslan. När jag för att tycka lite synd om mig själv så här på kvällskvisten börjar räkna upp "allt" verkar det så futtigt. Blev jag så upp-i-hejsan över det här. Tänker jag. Jag är trött. Sovit för få timmar. Ont i hela huvudet. Frusen. Kroppen min vill yoga. Jag vill bara ligga under en filt och äta kola. Nyss var alla runt omkring mig. Gjorde läxor, drack kaffe och småpratade. Nu är det bara jag kvar. Och en fotbollspubliks hejasång från tv:n längre bort. Kommentatorer som med intresse försöker återge och analysera. Men här borta i min soffa kan jag inte bry mig mindre. Gillar bara det hemtrevliga över alla ljud som kommer från olika håll till mig. Och kvällen har varit mysig. Lugn.  Snart ska jag träffa Zlatan. Brorsan min. Måste förflytta mig närmare bara. Vilken minut som helst. 
 
 

No more needs

Kategori: Allmänt

 
 
Vinterstjärnor upp. Adventsljusstakar fram. Alla barnen hemma. Ljuvligt. Det bästa som finns. Alla mår bra. Ligger i sina sängar. Need no more. Lucky och happy. Hepp!
 
 
Vi är två som gillar att jula här hemma. Frenetiskt. Ostoppbara.
 

Dom försvunna kontokorten

Kategori: Allmänt

 
Jag är extremt bra på att gömma saker. För bra för mitt eget bästa. Kunde ha svurit på att jag lagt undan onödiga kontokort från min börs hemma i hallen. Innan vi åkte till Turkiet. På allvar har jag spelat upp i minnet när jag gör det. Sedan glappar det lite. Testbild. Testbild. För jag har inte kommit ihåg den slutliga destinationen. Så att säga. Så jag har sökt på alla tänkbara och otänkbara ställen. Trodde jag. Idag hittade jag dom. I min väska som jag hade med mig utomlands. Vilket innebär att jag gjorde den där rensningen på hotellet. Ingenting kom jag ihåg rätt. Det gjorde jag bra. Verkligen. Riktigt klurigt. Och nu kan jag åter igen gå på Ica, Coop, IKEA och så vidare. Jag tänker nog börja fota av platsen där jag lägger saker och ting. Kanske kan det hjälpa. Så länge jag inte tappar min Iphone. Fast då har jag min back-up. Älskar min uppbackning.
 
Här är kvällens projekt. Och så kommer världens finaste kille hem, jihaaa!
 

Min brorsa Zlatan

Kategori: Allmänt

 
Himla härlig dag med kollegor. På Söråkers herrgård. Eller var vi nu är. Jag och mina miljövänner. Som jobbar för en bättre värld. Och min samordningsmänniska. Annika. 
 
 
Många skratt ikväll. Och min näsa blir bara större och större. Kan jag vara Zlatans hemliga syster? Maybe. That's why my husband love me so much?
 

Lintottarna bakar

Kategori: Allmänt

 
Mamma och jag bakar alltid julgodis ihop. Två sorter återkommer varje år. Knäcken och kolan. Såklart. Världens godaste julgodis.
 
 
Vi gör pepparkakshus med barnen. Eller rättare sagt min mamma gör det. Hennes (och Jannes) paradgren. Sedan brukar vi göra en gästande julgodis. Kanske något vi sett på TV. Eller bläddrat fram i någon tidning. Sett i ett gratis reklamblad. 
 
 
Eller från Rosendals trädgårds julbok, Leila's kanske.
 
 
Vi behöver inte säga mycket. Vi är ett väl inarbetat team. Vi har våra roller. Och så julmusik. En och annan tomte. Provsmakande. 
 
 
I år bakade vi lussebullar med vit choklad. Hepp!
 

Trött mamma söker skydd

Kategori: Allmänt

 
 
Låst in mig på toa. För att vara ifred en stund. Andas lite. Så att jag kan tänka. Utan efterföljande barn och gnyende hund. Innan pizzabudet kommer. Golvet är kallt så jag flexar tårna upp mot taket. Mot himlen. Värt det. För att bli redo att vara social. Here we go. Ps. Ogillar PMS. Väldigt mycket. Ds.
 

Stjärnan och julottestaken

Kategori: Allmänt

 
Tjoho, det snöar! Ja inte så mycket. Och kallt är det. Som fan. Men det kom lite grann i allafall. Små små snöflingor som virvlade omkring. Som om dom inte kunde bestämma sig för om dom skulle uppåt eller neråt. Längtar nu. Hoppas det blir vitt snart.
 
Hittat en jättefin gammal adventsstjärna på Erikshjälpen.
 
 
Och Luma allmogestake. Från någon gång. Visste ni att första adventsljusstaken kallades julottestaken och uppfanns för första gången  i världen 1934 av Oscar Andersson. Hans uppfinning användes av Philips, vars försäljningschef tog åt sig äran. Precis före sin död 1996 fick Oscar sitt efterlängtade erkännande. Tack gode gud för det. Må han vila i frid. Och tack för alla ljus under åren. Till oss alla.
 
 
Till och med kartongen är fin och välbehållen. Tro var den stått. Hos någon som tagit hand om den väl. Som vårdat den ömt. Alla kottarna är kvar. Precis som den ska vara.
 
 

Real mayonnaise

Kategori: Allmänt

 
Jag har aldrig gillat majonäs. Lite för mäktigt. Lite för någonting. Jag vet inte vad. Äckligt. Men nu är jag såld. Jag har hittat en majjo som är god. Linas matkasse är bra på det sättet. Man får prova livsmedel och recept som man annars inte skulle provat. Förutom att det är rätt skönt att någon annan tänkt ut vad vi ska laga för mat. Och levererat dom flesta ingredienserna. Det här med att slippa öppna kylskåpet med ett tomt frågande uttryck är skönt. När fantasin är på botten. Och lusten runnit ut successivt under dagen. När jag bara helst ligga i soffan och pilla mig i magen. Kanske få lite massage. Och det här med att vara kreativ och komma på vad vi ska äta känns långt bort. Omöjligt uppdrag. I vart fall ibland. Ganska ofta till och med.
 
Ikväll var det dags att tillaga lövbiffsrullader med ugnstekt potatis och morötter. Och majjogucka. Med färsk persilja och vitlök. Och där var den. Den nya majjoburken i glas. Den såg god ut. Majonäsen var mycket ljusare. Nästan vit. Inte så där läskigt gul som den ofta är. Fick lov att provsmaka. Och fick lov att smaka igen. Och igen. Kvalitetssäkring läste jag att man kan säga att jag håller på med. Det låter så mycket bättre. Jag älskar att smaka av. En av mina specialiteér. Stå bredvid någon som lagar mat och provsmaka. Hela tiden. Hur trevligt som helst. Favoritsysselsättning faktiskt. Topp tio. Det jag försöker komma fram till är att den var god som den var. Helt utan smaksättning.
 
 
 

Årets julklapp!

Kategori: Allmänt

 

Haha, jag visste det! Eller, nej det visste jag inte. Men roligt! Årets julklapp enligt handelns undersökningsföretag är råsaftcentrifugen. Halleluja! Fan va bra. Något vettigt som är här för att (förhoppningsvis) stanna. Istället för en Ipad eller en platt-tv. Äntligen en julklapp som leder hem och inte bort. Så att säga. Tycker jag. Frågan om det är en bra julklapp har ställts till allmänheten. Som många inte vet vad det är eller tycker att det är en tråkig julklapp. Ja, inte så spännande kanske. Eller sexigt. Eller förresten, säg inte det. Kanske kan det sätta igång  könsdebatten. Jämlikhetsdebatten. Lösningen kanske kan vara att det är kvinnan som ger mannen centrifugen. Och äntligen en pryl som inte är onödig i våra kök. Som behövs. Till något vettigt. Som på ett enkelt sätt kan få oss att äta (dricka) mer grönsaker. Jag skulle aldrig få i mig lika mycket grönsaker till frukost. Som ett exempel. Grönt är skönt. Och gott. Och hälsosamt. Och miljövänligt. Win-win.
 
 

Han där uppe måste skämta

Kategori: Allmänt

 
Vad är sannolikheten att man jämt ska trycka på fel knapp? Tänker jag jämt. När jag står där. Före och efteråt. Hur är det liksom möjligt att man alltid trycker fel oavsett vilken knapp man trycker på. I vår hall finns en grön dörr. Dörren mot gatan. På sidan om innerdörren finns två lysknappar. En för att släcka/tända halllamporna och en för att släcka/tända utelampan. Det blir alltid fel. Jag gör alltid fel. Hundra procent fel. Jag ljuger inte. Jag borde ha femtio procents chans att träffa rätt. Eller rättare sagt ännu större chans, eftersom jag faktiskt borde ha lärt mig vid det här laget vilken knapp som går till vilken belysning. Fast nej. Funkar inte. Något typ av hjärnsläpp på den här fronten. Också. Det är ju ingen stor sak. Det är ju att bara trycka på nästa. Men det är bara så fascinerande. Så grönjävla typiskt irriterande. Men ikväll hände det faktiskt. Jag fick till det. Min kropp stelnade till. Är det möjligt? Är det sant? Vad hände. Något stämmer inte... Jihaaa! Fan va skönt. Där satt den. Äntligen. Och sen. Jahapp. Det var det. Märkvärdigt, nix. Skönt, japp.
 
 
 

Fast goodfood

Kategori: Allmänt

 
Har man har kort om tid på lunchen är det perfekt med grönsaksjuicen som står i kylen sedan morgonens centrifugering. 
 
 
Koka två ägg. Klart! Och gott. Nyttigt. Mättande. Plus lite chaite. Dags för en tur med greven. Han ligger nedanför mina fötter. Iakttar varenda rörelse jag gör. Han är på g. Snart är även jag det. 
 

Wagamama på Sågv

Kategori: Allmänt

 
Gårdagen med vänner ute i Rö på Sågverket. Inspirerande samtal om företagande och bollning av idéer om verksamhet. Samtal som ger energi. Ville inte åka därifrån. Bara sitta och surra. Äta cheesecake och dricka gott kaffe. Nästa gång måste jag åka ut tidigare så jag kan prova fler sorter. En bakelse i timman borde funka. Allt såg så gott ut. 
 
Hittade kokböcker på loppisen. Bland annat en som hette Wagamama. Hälsosam snabbmat. Restaurangkedjan finns i Sverige men kommer ursprungligen från London. Nästa tripp till Stockholm får det bli ett besök där. Och andra inspirerande superfood/juiceställen.
 
 

Superduon i Rö

Kategori: Allmänt

 
 
Fyllt lungorna med massor av frisk luft. Fyllt kroppen med superfood av olika sorter. Nu ska sinnet få sitt. Utflykt till vackra Sågverket och superduon David & Chabbe. Idag öppet för kafé med loppis. Kom med och hälsa på fåren!
 

BOXES

Kategori: Allmänt

 
Ikväll visades dansföreställningen BOXES i Härnösand. Dansföreställningen är producerad av bland annat Norrdans och Scenkonstbolaget. Koreograf Christina Tingskog. Vi är så lyckligt lottade att Norrdans har sitt huvudsäte i vår lilla stad. Hur osannolikt är inte det egentligen? Otroligt duktiga dansare från olika delar av världen som samlas just här. Emellanåt. När dom inte reser runt. Och i höstmörkret ikväll var det dags. Fullmåne. Marschaller som välkomnade vid entren till Fyren. Fem dansare. Och en saxofonist. Resultat, utsökt. Lekfullt och fängslande. 
 
 
BOXES kommer att visas för skolor i länet. Kul och grattis alla elever!
 
 

Gamm-hönan i hönsgården

Kategori: Allmänt

 
 
Jag är en gamm-höna. Jag har fått det svart på vitt. Min farmor kallade mig alltid för lill-hönan. Fattade aldrig riktigt varför. Lite gulligt var det. Roligt iallafall. Men den tiden är väldigt förbi. Biologiskt. Efter gårdagens besök hos Fryklund kände jag mig pensionsmässig. Bye bye. Produktionen av ägg har gått ner. Så nu ska den stimuleras. Doktorn har rätt i att känslan i kroppen inte styr över äggledarna. Snopet. Men inte överraskande egentligen. Känslan att vara förbi bäst-före-datumet var påtaglig när vi drog på oss kläderna och lommade iväg. Men än finns hopp. Än har hönan inte lagt sitt sista ägg. Så att säga. Hit med tabletterna tänkte jag. Lyckades tyvärr ta en tablett på en gång. Vilket jag inte skulle ha gjort. En tablett kort innan start. Väldigt onödigt.
 
Jag tror att alla grönkickar jag ger mig själv är nog bra för hönan också. Dagens juice innehöll: grönt och rött äpple, 2 citroner, 2 handfulla spenat, 1 broccolihuvud, 1 stjälk selleri, 6 cm ingefära och en halv fänkål. Bäst hittills. Helt fantastisk. Det viktigaste är citronerna och ingefära. Superfood! Kom ihåg - good in, good out!
 
 
 
 

Godispåsar och relationskalender

Kategori: Allmänt

 
Varning för surblogg. Läs följande exempel på situation.
 
Anna och Anders skulle få dela på två påsar med godis. Anna tog båda godispåsarna och gav en kola till Anders. Det tyckte inte Anders var så rättvist. Han föreslog därför att dom skulle ta en gottapåse var. Anna gav mycket motvilligt den ena påsen till Anders. Hon blev väldigt missnöjd. Anna sprang därefter bort till sina vänner och grät. Hon utbrast "Anders har tvingat mig att ge honom en hel godispåse!! Han är dum och elak!!! Varför gör han så här mot mig?!"
 
Det här är kanske inte en helt ovanlig situation för ett barn. Jag kommer ihåg att i varje fall jag som barn trodde att hela världen och universum snurrade runt mig. När jag blev större insåg jag att så inte var fallet. Alla har sina egna liv. Sina egna tankar, känslor och perspekiv. Mål och mening med livet. Alla är lika värda. Alla är lika viktiga. Vi lär oss att kompromissa. Och förstår och känner att det är okej. Det är så det måste vara. Vi utvecklar förmågan att sätta oss in i och se även andras behov. Att någon annan tycker, känner eller vill något annat innebär inte att den personen är dum eller elak. Det är naturligt. Vi får alla mötas och ta hänsyn. Ingens önskan eller behov är viktigare. Ingen människa är en ö. Som någon skrev någon gång. 
 
Därför blir man något förvånad när man möter vuxna som beter sig som Anna. Ska vi vuxna verkligen fortfarande hålla på så här? Och vad gör man? Jag tror tyvärr inte att det hjälper vad man än säger eller vad man än gör. Den som vill missförstå tar allt som en bekräftelse på att den personen "har rätt". Så vi låter det rinna av. 
 
Idag läste jag i ett modemagasin att det kan vara en idé att göra en planeringskalender för sin kärleksrelation. Annars finns det risk att den inte får tillräcklig plats i vardagen. Kanske en riktigt bra idé. Eller inte. Ingen aning. Idag resulterade det i en lunch på Wayneś. Och det var mysigt. Och gott.
 

Kul glasskille

Kategori: Allmänt

 
I hamnen stod dom. I Antalya. Två jättefina stolar. Som glasskulor. Och dom tillhörde en glassförsäljare. Som ville sitta nice. Stolar som tål ur och skur. Som har varit med förr. Helt klart. Och glassen var god. Pistasch och citron. I våffla. Glassförsäljaren gav mig dubbla våfflor och kunde därför trixa till det lite. Låtsades tappa glassen. Och jag fick den understa våfflan i handen. Han höll kvar den riktiga glassen. Wiiiii!!! Lät jag. Innan jag förstod. Han flinade. Kul. Jättekul. Lasse-tängman-kul.
 

Den inre ängeln gillar inte qvick fix

Kategori: Allmänt

 
Idag har jag lyssnat till två intressanta "samtal". En radiodialog som handlade om vad intelligens verkligen är. Att det handlar mycket om möjligheten att ta in en situation, hantera den på ett bra sätt och vara flexibel. Sätta in saker i ett större sammanhang. Det andra var en föreläsning om graceful living med Agneta Nyholm Winqvist. Otroligt inspirerande. Se den på youtube. 
 
Ibland (ganska ofta) undrar jag vad vi håller på med. Varför alla springer? Varför alla har så fullspäckat. Varför många är så på väg någonstans. Mot någonting. Hela tiden. What´s the hurry? Och poängen.
 
Jag tror att alla har en inre ängel. En ängel som vill väl. Som är snäll. Som vill må bra. Hitta meningsfullhet. Där det inte finns plats för elakheter, bitterhet och martyrskap. För om vi inte hittar balans i livet tror jag att det är sådana vi blir. Vi får inte till det. Och då agerar vi på ett sätt som vi annars sannolikt inte skulle göra. Jag tror vi behöver fråga oss själva: Vill vi hitta en inre balans eller inte? På riktigt eller en qvick fix?
 
Jag tror inte på att allt ska effektiviseras och planeras i detalj. Jag tror inte du kan gå någon snabbkurs eller snabbterapi och tro att allt är klart. Det funkar inte att läsa en bok och tro att du är hemma. Du måste göra förändringen själv. På riktigt. I verkliga livet. Inom dig själv. Du måste förstå problemet och lösa det. Och för att kunna göra det tror jag på utrymme. I tid och i plats. Själsligt och fysiskt. Jag försöker alltid ha oplanerad tid i almanackan. Som omedvetet är inplanerad obokad tid. Är du med? Där jag inte behöver göra något om jag inte vill. Tid för lek och att vara spontan. Om jag vill. Eller för att ta tag i sånt som är mitt ansvar. Superviktigt för mig. För att jag är sådan. Andra vill ha tvärtom. All tid inplanerad. Alla aktiviteter inplanerade. Lång tid framåt. Det finns inget rätt eller fel. Vi är bara olika.
 
Jag tror att alla behöver är mer utrymme i livet. Mer luft och rum åt vardagen. I vardagen. I livet. Vi lever i ett samhälle där vi knappt har tid att ta hand om våra barn. När vi är så på väg att barnen blir en ansträngd pusselbit att hitta en lämplig ledig plats för. I tid. Att träffa nära och kära blir en avancerad uppgift i kalendern. Vi har ju en del annat också. Trixet kan omöjligen vara att bli ännu mer effektiv. Slimma livet ännu lite till. Öka takten. Kanske addera några ytterligare intressen. Eller träningspass. Jag tror på att göra tvärt om. Prioritera bort. Ta bort allt som du gör av fel skäl. Som du känner tar energi mer än det ger. Eller för att du helt enkelt inte hinner. Vi kan inte göra allt. Samtidigt. Vi bör göra en sak i taget. Tror jag. Vi har en förmåga att tro att vi idag är så otroligt smarta och kloka. Vi rynkar lätt på näsan och är skeptiska åt gamla ordspråk. Men när det gäller just vardagen och förmågan att må bra i vardagen har vi nog en del att lära av våra förfäder. Har vi svårt att hitta den inre balansen kan det vara en idé att se över sin vardag. Om man går omkring och känner sig irriterad, sur och missförstådd, då kan det vara dags att försöka hitta ett mer hållbart koncept i livet. Som funkar. I längden. Ett koncept där den lilla inre ängeln kan få bo och ta mer plats. Tänk snällhet. Tänk kärlek. Tänk värme. Det får iallafall mig att må bättre. Och dom runt omkring mig. Allt hänger ihop.
 
 
 

Framåtlutande och flaskpost

Kategori: Allmänt

 
I farsdagspresent fick min make små glasflaskor vi kan hälla grönsaksjuice i. För att kunna plocka fram när det behövs lite energi under dagen. Han blev överlycklig. Eller jag vet inte. Kanske inte. Men han gillar ju att jag pepprar honom med nyttigheter. Så han insåg nog nyttan i vart fall. Och dom är söta och praktiska. Perfekt att stoppa ner i gymväskan eller jobbryggan.
 
 
Första flaskan ut. Dagens smak: Grönt äpple, spenat, fänkål, selleri, grönkål, ingefära & citron. Som vanligt gott. Enda smaken jag hittills inte gillat i kicken är päron.
 
 
Ser du vad det här är? Förstår det. Dagens handstående gick först sådär. Jag hade börjat stelna till efter body balance-passet. Trött i hela kroppen. Men sedan hände något. Lutade kroppen lite mer framåt. Kom upp. Flera gånger. Det kändes rätt. Hittade mer balans där uppe. Den extremt korta tid jag nu var där. Testing testing.
 

Yoga_women

Kategori: Allmänt

 
 
Shit va kul! 
 
Handstand dag 3:
 
Kom upp mycket bättre med benen och hittade balans en mycket kort stund. Bäst hittills! Himla kul. Det funkar väldigt mycket bättre när jag är orentligt uppvärmd och nyyogad. Det gäller att hitta kontakt med hela kroppen. Samtidigt. 
 
 
Tack för all pepp på facebook och instagram. Kanske vi kan bli flera stycken som kan bilda en handstandsgrupp. Yoga_women! Okej, vi behöver ju inte utesluta alla män. Min son och pappa är grymma på handstående. Vi kanske kan ha dom som mentorer. Jag måste komma ihåg att fråga dom om tips. Jag vidarebefordrar till er. Roligt!
 

Skidmössa på toppen

Kategori: Allmänt

 
Det finns en del människor som bär mössan långt upp på huvudet. Väldigt högt liksom. Min farfar var sån. Den satt nog nätt och jämnt fast. Högst upp på hjässan. Väldigt gulligt. På riktigt. Glada isblå ögon. Plirandes. Skrattgropar. Daniel har en liknande gammal skidmössa som farfar brukade ha på sig. Och det roliga är att även Daniel oftast bär den längst upp på huvudet. Den kanske är skönare så. Antagligen. Något måste det ju vara. Båda med ljusblå ögon. Snälla som få. Vänliga. Glada. Saknar honom. Min farfar. Vet att hans finns här någonstans. Dinglandes på ett moln kanske. Plirandes med sina snälla ögon.
 

Farsdagsmanual, tack

Kategori: Allmänt

 
Jag tycker det är lite svårt det här med farsdag. Vilken far ska man fira egentligen. På vilket sätt. Vad känns bra. Vad borde man göra. Som en god dotter, mamma och bonusmamma. Jag vet inte. Att fira sin egen pappa känns ju självklart. Jag vill dit ge honom en kram, prata och ge honom någon helt onödig present. Men det viktigaste är att träffas. Få se honom. Krama om honom. Se honom utan brådska. I all hast. Det är inte det som känns klurigt.
 
Jag har en del andra pappor runt omkring mig. Och det är där jag inte blir klok på hur jag bör göra. Daniel, som har egna barn och bonusbarn. Borde jag ta ansvar för att fira honom. Hjälpa barnen att fira honom. För att jag vet att han blir glad. Att det värmer hans pappahjärta. Och för att jag tror barnen vill fira sin egen pappas farsdag. Det känns givet när hans barn är här. Att hjälpa dom att fira sin pappa. Men när dom är hos sin mamma. Borde jag överraska honom med att ha planerat ett firande tillsammans med småkillarna. Som ju inte är så små fortfarande. Eller är det upp till killarna. Eller deras mamma. Klampar jag in på någon annans område. Jag vet inte. Och så har jag ju mina barns pappa. Samma funderingar där fast omvänt. Mina barn är större också. Kan ta mer ansvar själva. Har sitt eget sätt dom vill fira på. Dom har sina egen vilja och är inte lika beroende av mig. Jag påminner barnen att ringa honom. Fira honom på något sätt. Vill dom ha hjälp att köpa något så fixar vi det. Men är det tillräckligt.
 
Kan någon klok människa skriva en farsdagsmanual för frånskilda mammor. Margareta Ribbing, please. Eller har du redan?
 
Hur som helst, grattis till alla fina pappor runt omkring. Kända och okända. Hurra för er! Och ett särskilt stort grattis till min egen underbara pappa. Jag älskar dig oändligt. Från månen och tillbaka.
 
 
 
 

Dagens raketforskning

Kategori: Allmänt

 
Ledig lördag innebär ofta Erikshjälpen. Dagens fynd var en kanna formgiven av Stig Lindberg. Ingen aning om det är en kaffe- eller tekanna. Funkar säkert till båda. Så det är bara att bestämma sig eller singla slant om det. Okej, jag säger att det är en tekanna. Klart. Ingår i serien Terma som tillverkades på 1950-talet. Herr Lindberg använde ett material som heter novarlit och tagits fram för raketuppskjutningsändamål. Den du. Servisen skulle klara extremt höga temperaturer eftersom den var tänkt att användas både under tillagning och dukning. Sensationen var ett faktum såklart.
 
 
75 SEK. I fyndskåpet till höger när man kommer in. Gå inte dit. Varning!
 

Fyra eller fem gurkor

Kategori: Allmänt

 
 
Juicepressen vi använder heter Philips HR1855 med easy-clean-funktion. Vi köpte den på ICA i år. Jag är jättenöjd med den. Jag har i och för sig inget att jämföra med men den funkar perfekt för mig. Kanske hålet man stoppar frukterna i skulle kunna varit större för att slippa dela grönsakerna. Men den pressar bra och är lätt att diska. Och själva diskningen har jag hört är bökig på många andra juicepressar. Så nästan full pott. Fyra fänkål av fem möjliga. Typ.
 
Det är kallare och väldigt halt. Sladdade fram med bilen imorse trots dubbar. Snart kommer snön hoppas jag. 
 
 
Sista morgonen på ett tag med Askot. Kanske kommer mina armar dra ihop sig till normallängd. Kanske inte. Hoppas. Kommer sakna hans snälla bedjande sälansikte och mjuka päls mot min hand och kind.
 
 
 
 

Fuck-it-mode

Kategori: Allmänt

 
 
Idag har jag yogat genom att inte yoga. Jag är trött efter en orolig natt. Och mycket träning. Ibland händer något som man inte kan förutse och som man inte vet hur man ska ta. Det oroar. Skakar till. Får kropp och sinne i lite gungning. Så jag har vilat. Jobbat. Hämtat frisk luft. Träffat min syster. Tagit in och funderat. Och jag säger nu fuck it. Bestämmer mig för att inte låta mig ledas av rädsla. Eller oro. Icono Pop använder sig av begreppet "fuck-it-mode". Jag hakar på och lever vidare. 
 
När jag har låg energinivå passar inget bättre än en grönsaksjuice. Ikväll citron, lime, morötter, selleri, ingefära, äpple och fänkål. För tips kolla in Renée Voltaires bok Juice power and detox. Budskapet är boost it med superfood. Hänger på det också. Mår bra av det. Helt enkelt.
 
 

Tallyhoo och Stig L

Kategori: Allmänt

 
Vem gillar inte Stig Lindberg? En av Sveriges genom tiderna främsta formgivare. Är det något han inte formgivit? Jobbade med alla möjliga material. Med humor och glädje. I vart fall blev slutprodukterna glada. Roliga. Genialiska många av dom. Klassiker. 
 
 
Jag ska inte ut på rävjakt, men kanske gillade Stig Lindberg det. Eller så var det tvärtom. Rolig tavla i keramik. Tallyhoo ropar mannen eller är det tuppen? Han gjorde ett tygmönster som hette Tallyho och blev poppis. Än idag faktiskt. 
 
Låg där på en hylla på Erikshjälpen. Idag. Jabbadabbadoo.
 
 
 
 

Handstandsdagbok

Kategori: Allmänt

 
Dag 1 när jag testade stå på händer tänkte jag efteråt att det här kommer ta tid. Verkligen lång tid. Kanske är det omöjligt. Vem vet.
 
 
Dag 2: Framsteg, tjoho! Bättre balans. Hittade en ställning med överkroppen som kändes bra. Kom upp bättre på händerna. Benen kändes rakare och mer avslappnade. Inte samma krampliknande ihopdragningar. Det finns hopp med andra ord. 
 
 

Why Walking

Kategori: Allmänt

 
Min tonåring vill se på Walking Dead. Varför varför varför hittar man på och spelar in något dylikt? Och varför tar jag inte den här striden. Med min dotter. En evighetsserie dessutom. Den liksom bara maler på. Konstiga ljud i bakgrunden. Döda människor som går omkring och låter. Och ser hemska ut. Ute på vischan. Schla schla schla ugh ugh ugh. Några stackars människor som försöker undkomma undergången genom att döda dom döda människorna igen. För att dom slutligen ska ge upp och dö på riktigt. Schla schla schla. Ugh ugh ugh. Och huvudrollsinnehavarna ser mer och mer ut själva ut som zombies. Otroligt långsamma sekvenser. Klipp hela tiden. Det känns som om varje avsnitt är typ fem minuter "verklig tid". Precis som i Glamour. Precis så. Fast schla schla schla. Ugh ugh ugh. Vi kommer som inte vidare i handlingen. Jag menar, vad händer? Jag skulle bara lägga mig ner och dö. På en gång. Okej, kom och ta mig. Let's get over and done with this. Men nej. Schla schla schla. Nu har hon äntligen stängt av. Tack gode gud.

 

Handstands nu j**lar

Kategori: Allmänt

 
Nytt mål. Vill verkligen lära mig att stå på händer. Minst. Det borde gå om jag verkligen bestämmer mig och sedan tränar utav bara helvete. Eller hur? Ska försöka hitta en handstandskompis som vill träna med mig. Ser så himla roligt ut. Hur svårt kan det vara liksom. Perfekt yogaövning. Manual önskas i julklapp. Plus kompis. 
 
 
Okej det här kan bli svårt.
 
 
 
Ps. Jäkla Rachel. Ds.
 

Hej tomtegubbar

Kategori: Allmänt

 
Griseknoen får stå framme året om. Röd och grann. Och nu har han fått sällskap. Om du ska köpa jultomtar kan du titta in på Erikshjälpen. Dom har precis tagit fram julsakerna. Det är lite kul att se alla oändliga variationer på tomtegubbar som funnits genom åren. Finns otroligt många väldigt fula gubbar. Och väldigt många fina. En ny får alltid plats. Varje år. Hittade en galen ganska stor tomte i lera. Han liknade en av dom sju dvärgarna. Hysterisk pigg blick. Stirrig men med glad mun. Utåtstående stora öron. Kanske lite läskig. Om man verkligen tittar efter. Men det behöver vi ju inte göra. Perfekt med andra ord. Han fick flytta in på kontoret. Med griseknoen. Innan det är dags att flytta hem.
 

Gästbloggaren som fick skrivkramp

Kategori: Allmänt

 
Jag skulle haft en gästbloggare här ikväll men han ångrade sig. Fick lite skrivkramp. Jag tror han tänkt skriva att han känner sig pigg och glad. Vi har hälsat på hos sonen och ex-maken ikväll. Jag tror alla tyckte det var roligt utom storebrorsan själv. Det blir inte alltid som man tänkt sig. Ofta men inte alltid. 
 
Dom här fina ljusstakarna har Adrian och Edvin gjort på skolan. A den höga och E den låga. Så fina. Finns inget finare än barnens konstverk. 
 
 

Solhälsning och sängläge

Kategori: Allmänt

 
 
En jämngrå dag. En perfekt dag att göra ingenting på. Drömma. Läsa. Yoga. Fika med vänner. Jag har drömt massor inatt. Oförklarliga drömmar. Som långsamt börjar suddas ut. Varför är det så med drömmar? Att dom inte vill stanna kvar i minnet. Skrivandet är bra på det sättet. För mig. Små och stora händelser, bilder och tankar som väcker andra minnen till liv. Som en fin påminnelse. För mig är det en positiv kanalisering. En möjlighet att få vara kreativ. Göra något skoj som ger energi. Som ibland dessutom strukturerar upp tankarna. Några av dom. Mitt i livet. Som finns kvar utan ansträngning. Som annars fladdrar iväg och som kanske inte kommer tillbaka. Och det är skönt att få ha kvar en del avtryck som varit. Nu dags för yoga. Fast sängen är bra skön att stanna kvar i. Solhälsning here I come. Kanske kan vi locka fram den på riktigt.
 

 

Saffran i november

Kategori: Allmänt

 
 
Idag har vi spelat julsånger hela dan. Jo. Sant. I den här familjen gillar vi jul. Ä l s k a r  j u l. Jo men visst. På riktigt. Jag tillhör inte den skaran som tycker att jul är en kommersiell fars med stress som ledord. Helger som julen är fina tycker jag. Vi umgås med dom vi älskar. Vi tar oss tid. Förhoppningsvis känner vi gemenskap, hopp och kärlek. Vi tänker på dom som finns med oss och dom som inte gör det längre. Familj och vänner. Vi tänker på dom vi borde tänka på lite mer. Gillar att tänka ut julklappar och slå in fina paket. Sätta upp en och annan jultomte. (Dagens underdrift). Göra julgodis och pepparkakshus med mamma och barnen. Ja, rubbet. Jag och min bästis brukade alltid gå i julottan. Och hade jag inte varit så morgontrött hade vi nog fortsatt den traditionen. Men det går inte. Helt finito. Idag har barnen bakat saffransbullar och pepparkakor. Ätit deg och trallat. Jag har tittat på. Och ätit deg och trallat. Druckit kaffe och chailatte. Funkade fint. Varför inte. Och ute luktar det kallt och snö. Skönt att dra in den luften. Allt blir kristallklart. Snart åker vinterstjärnorna upp. Grannar håll i hatten.
 
 
 

Sliding dogs

Kategori: Allmänt

 
 
En tunn tunn ishinna överallt utomhus. Nå jävulskt halt med andra ord. Dubbar on. Sandbil ut tack. Sliding dogs and people. Beware! Det är bättre i skogen idag. Helt klart.
 
 

Love in the air

Kategori: Allmänt

 
You are the music in my ears.
 
 
Love is the thing. Live and love. Hand in hand. No need for anything else. When we're there. Love is the air. Right here.
 

Min familj

Kategori: Allmänt

 
 
Gårdagen var fin. Höstlov. Fika på Wayne's med barnen och Alexander. Ungdomar nu för tiden. Fattar inte att dom blivit så stora. Och så fina. Vackra på alla sätt. Mina ungdomar. Vart har åren tagit vägen. Det går så fort. Säger alla. Och har sagt så hela tiden. Sedan barnen var riktigt små. Det känns så banalt men det är verkligen så. Ju större dom blir och ju närmare dagen kommer till dess dom ska flyga iväg desto mer påtagligt känns det. 
 
 
Igår firades Olivia. Middag med närmaste familjen. Att jag, Daniel och Staffan kan fira henne tillsammans känns fint. Jag har tur. Med att omge mig med människor som är här och nu. Inte i det gamla. Utan i det nya. Med respekt, förståelse och omtänksamhet. Tacksam för det. Världens bästa familj.